MYJAVA. Tradičné myjavské obradové cestoviny vianočného obdobia, "hrtánky", sa budú v Myjave vyrábať na pôvodných náradiach. Podujatie organizuje Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave. Informovala o tom odborná pracovníčka CTK Eva Čmelová.
"Hrtánky" vychádzajú z tradícií "pytlikárskych" rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a "pytlikárskeho" remesla. "Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan," vysvetlila Čmelová.

Dodnes viacerí potomkovia "pytlikárskych" rodín udržiavajú túto tradíciu. "Počas podujatia bude možnosť vyskúšať si výrobu vlastných hrtánkov. Podujatie sa uskutoční 26. novembra v priestoroch kultúrneho domu v Myjave," doplnila pracovníčka CTK.
"Hrtánky" sú obradová cestovina. "To znamená, že je to slávnostná cestovina, ktorá sa používala v tradičnej strave pri významných udalostiach. Používanie hrtánkov sa viazalo k cyklom vianočných sviatkov, či už na Štedrý večer alebo Prvý sviatok vianočný. Viazali sa aj k veľkonočnému obdobiu, ale aj k takým sviatkom, ako sú svadby či krstiny," vysvetlila riaditeľka CTK v Myjave Viera Feriancová.
Funkcia "hrtánkov" je ako "závarka" do obradovej polievky, najčastejšie z morky alebo moriaka. "Nie je to však polievka iba z morky, ale z viacerých druhov mäsa. Je to často kombinované z hovädzieho aj z hydinového mäsa. Napriek tomu, že hrtánky sú tradičná cestovina, nie je rozšírená a pozná ju málo ľudí," doplnila Feriancová.