Vianočné obradné pečivo premenila na umelecké diela

Z obradného cesta tvaruje a pečie hudobníčka Eliška Magálová pútavé umelecké ozdoby pripomínajúce keramiku.

Hudobníčka Eliška Magálová pečie vianočné ozdoby.Hudobníčka Eliška Magálová pečie vianočné ozdoby. (Zdroj: MARTIN ŠIMOVEC)

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Už takmer dvadsať rokov spestruje každé sviatočné obdobie nielen byt violončelistky a speváčky Elišky Magálovej skvostne pripravené a upečené obradné pečivo. Inak tomu nebude ani počas blížiacich sa vianočných sviatkov. Eliška Magálová pripravuje z obradného cesta ozdoby na vianočné stromčeky, ihličnaté halúzky, rozprestretý vianočný stôl a vyrába aj očarujúce adventné vianočné vence a betlehemy.

To všetko iba z jednoduchej zmesi múky a soli v pomere 1:1, ktorú premiešava s vodou. Proces prípravy je však takmer nekonečný. Cesto pretavené na ozdobné pečivo sa jej napokon vždy poďakuje netradičným zvukom. Zvoní a cinká ako keramický artefakt.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ženy s dlhými nechtami sú bez šance

Vianočné ozdoby z dávnych dôb sa z našich obydlí postupne vytrácajú. Ich príprava si vyžaduje obrovskú trpezlivosť a množstvo času, čo dnešným ľuďom chýba.

Prečítajte si tiež: Púchovskú skalu, ktorú si obľúbili lovci mamutov, zlikvidovali ťažobné firmy Čítajte 

„Obradné pečivo sa pripravuje po vrstvách. Cesto postupne vysychá a tvrdne. Až na konci sa potrie vajíčkom a dopečie v elektrickej trúbe približne desať až pätnásť minút pri teplote takmer 180 stupňov. Treba si dať pozor, aby cesto nezhorelo. Samozrejme, nie je to práca pre ženy s trojcentimetrovými nechtami,“ usmiala sa Eliška Magálová.

Celý proces trvá od prvého zamiešania až po záverečné upečenie minimálne tri týždne. Práve nekonečne dlhý čas prípravy obradného pečiva ľudí od jeho prípravy odrádza. „Nesmie sa dať pečivo do trúby mokré alebo vlhké, lebo by napučalo.

SkryťVypnúť reklamu

Musí to najskôr poriadne preschnúť vonku,“ upozornila umelkyňa, ktorá pečivársku premiéru absolvovala vytvorením betlehemu z obradného cesta na začiatku tohto storočia.

Obradné pečivo vyzdobuje vianočné obydlia

Obradné pečivo sa odpradávna dávalo aj na stôl. „Nechýbalo v domácnostiach pri slnovratoch a predovšetkým počas Vianočných a Veľkonočných sviatkov,“ pokračovala Magálová.

Prečítajte si tiež: E-knihy pre antikvariáty zatiaľ hrozbou nie sú, tvrdí spolumajiteľ jedného z nich Čítajte 

Napriek pracnej činnosti sa ozdobám z obradného cesta venuje od roku 2000. Neodradia ju ani nepodarky, ktorým sa ani skúsená tvorkyňa nevyhne. Cesto valká, vykrajuje množstvo tvarov s takmer stovkou formičiek, jednotlivé tvary potom ručne krášli jemnými detailami.

Aj počas tohtoročného predvianočného obdobia v jej rukách vzniklo množstvo kúzelných artefaktov. Umne vyzdobené zvieracie motívy, zvony, domčeky, srdiečka, ozdobné kolesá, Mesiac, kométa či novoročné prasiatko nemôžu u šikovnej autorky nikdy chýbať.

SkryťVypnúť reklamu

„Snažím sa obradným pečivom znázorniť aj niektoré tvary z piešťanských paličkových výšiviek. Ozdoby z obradného pečiva upravujem častokrát aj jemným rydlom. Každý rok mám originálnym pečivom, ktoré si pripravím, nádherne vyzdobený aj vianočný stromček,“ inšpirovala Eliška Magálová.

Obradné pečivo vydrží desiatky rokov

Obradné vianočné pečivo Elišky Magálovej nie je určené na konzumáciu. Je nejedlé. Napriek tomu, že nesie prívlastok pečivo, pripomína skôr precízne vypálenú keramiku alebo rezbárom opracované drevo.

Prečítajte si tiež: Tipy na voľné chvíle (52. týždeň) Čítajte 

„Sliepočka v životnej veľkosti, ktorú som v roku 2001 vytvorila z obradného cesta pred Veľkonočnými sviatkami, drží v nezmenenej podobe už sedemnásť rokov. Ak sa aj vianočné obradné pečivo dobre uskladní, kľudne sa dá používať aj tridsať rokov,“ upozornila na dlhú trvácnosť vypáleného cesta.

Obradné pečivo sa po zvesení zo stromčeka nesmie nechať vo vlhkom prostredí . Je dobré ho zabaliť, prípadne ukryť do dózy.

„Obradné cesto ani nevybledne, pretože jeho hnedastú farbu vytvoríme teplom počas pečenia, nie farbením,“ prezradila ďalej majsterka, ktorá svojimi pedantne pripravenými ozdobami oživuje dávne zvyky našich predkov. „Naši predkovia vedeli, čo je fotogenické, estetické a pekné. Aj takto dokázali sprostredkovať hlboký umelecký zážitok,“ usmiala sa.

Obradným cestom chráni životné prostredie

Eliška myslí aj počas vianočných sviatkov ekologicky. Ej ochrana životného prostredia ju priviedla na prípravu nádherného obradného pečiva s umeleckými prvkami.

„Dnes kupujú ľudia predovšetkým to, čo sa ligoce a svieti. Všetky tie reťaze a väčšina moderných vianočných ozdôb nie sú pre životné prostredie žiadnou výhrou. Mnohé z nich sú ekologicky nevhodné. Je to odpad pre planétu. Kupujeme vlastne ekologický odpad a mne sa to vôbec nepáči,“ prízvukovala autorka pútavých ozdôb z obradného cesta.

Prečítajte si tiež: Myjavská obradová špecialita: Hrtánky Čítajte 

Ako s úsmevom povedala, pri varení i pečení využíva aj fyziku.

„Tie ozdoby by mali byť funkčné dlhodobo. Keď som šesť týždňov tvorila obrovskú sliepočku vo vlastnoručne vyrobenej forme, zo špajglí som jej pod cestom vyviazala kostru. Celé to cesto visí na tej kostre. Už môj otec, výtvarník Miro Ďurža, mal prepočítané pri práci všetko tak, aby mu to sedelo, aj fyzikálne,“ podotkla učiteľka Základnej umeleckej školy v Novom Meste nad Váhom.

Múka a soľ v pomere 1:1

Obradné pečivo si ale nezamieňajte s ozdobami z vizovického cesta. Nie je to totiž zďaleka to isté.

„Obradné pečivo je slané. Múka a soľ v pomere 1:1 zamiešané s vodou. Vizovické cesto je zasa dávny tristoročný recept. Pozostáva iba z múky a vody. V tom je unikátne. Tam vôbec nie je soľ. Napriek tomu si ľudia obradné a vizovické pečivo často zamieňajú,“ upozornila Eliška.

Vizovické cesto sa tvarovalo z jediného kúska, na obradnom pečive v podaní Elišky Magálovej môžete vidieť aj množstvo ručne dorábaných ozdôb. Každé cesto má aj svoje symbolické postavičky. Rak z cesta sa dával prvorodičkám, ježko sa zasa ukladal do domu, aby z obydlia „vypichal nešťastie“.

Ozdôbka v tvare holubičky predznamenávala obdarovanie zbojníkmi. Každá figúrka znamenala nejaký sociálny motív. „Obradné pečivo sprevádzalo Slovanov oddávna pri pohanských a kresťanských sviatkoch. Dá sa však aktualizovať aj na dnešnú dobu. Napríklad na vianočné sviatky,“ dodala Novomešťanka Eliška Magálová.

Vianočné tipy a recepty:

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 654
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 896
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 590
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 686
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 438
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 258
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 670
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Vľavo prezident nórskej spoločnosti Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) André Jaegtvikv, vpravo  riaditeľ LOTN Juraj Lauš.

Vzniknúť majú aj nové pracovné miesta.


6
Cestujúci v prípade sychravého počasia musia stáť v blate.

Zastávky pre obnovu dočasne presunuli.


1
Záhradníčka v stánku s kvetinami počas 25. ročníka veľtrhu potrieb pre záhradkárov s názvom Záhradkár 2019 v Expo Center Trenčín.

Počas slávnostného otvorenia prvýkrát vyhlásia laureáta Ceny profesora Ivana Hričovského.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu