Sobota, 4. február, 2023 | Meniny má Veronika

Vianočné obradné pečivo premenila na umelecké diela

Z obradného cesta tvaruje a pečie hudobníčka Eliška Magálová pútavé umelecké ozdoby pripomínajúce keramiku.

Hudobníčka Eliška Magálová pečie vianočné ozdoby.Hudobníčka Eliška Magálová pečie vianočné ozdoby. (Zdroj: MARTIN ŠIMOVEC)

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Už takmer dvadsať rokov spestruje každé sviatočné obdobie nielen byt violončelistky a speváčky Elišky Magálovej skvostne pripravené a upečené obradné pečivo. Inak tomu nebude ani počas blížiacich sa vianočných sviatkov. Eliška Magálová pripravuje z obradného cesta ozdoby na vianočné stromčeky, ihličnaté halúzky, rozprestretý vianočný stôl a vyrába aj očarujúce adventné vianočné vence a betlehemy.

To všetko iba z jednoduchej zmesi múky a soli v pomere 1:1, ktorú premiešava s vodou. Proces prípravy je však takmer nekonečný. Cesto pretavené na ozdobné pečivo sa jej napokon vždy poďakuje netradičným zvukom. Zvoní a cinká ako keramický artefakt.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ženy s dlhými nechtami sú bez šance

Vianočné ozdoby z dávnych dôb sa z našich obydlí postupne vytrácajú. Ich príprava si vyžaduje obrovskú trpezlivosť a množstvo času, čo dnešným ľuďom chýba.

Prečítajte si tiež: Púchovskú skalu, ktorú si obľúbili lovci mamutov, zlikvidovali ťažobné firmy Čítajte 

„Obradné pečivo sa pripravuje po vrstvách. Cesto postupne vysychá a tvrdne. Až na konci sa potrie vajíčkom a dopečie v elektrickej trúbe približne desať až pätnásť minút pri teplote takmer 180 stupňov. Treba si dať pozor, aby cesto nezhorelo. Samozrejme, nie je to práca pre ženy s trojcentimetrovými nechtami,“ usmiala sa Eliška Magálová.

Celý proces trvá od prvého zamiešania až po záverečné upečenie minimálne tri týždne. Práve nekonečne dlhý čas prípravy obradného pečiva ľudí od jeho prípravy odrádza. „Nesmie sa dať pečivo do trúby mokré alebo vlhké, lebo by napučalo.

SkryťVypnúť reklamu

Musí to najskôr poriadne preschnúť vonku,“ upozornila umelkyňa, ktorá pečivársku premiéru absolvovala vytvorením betlehemu z obradného cesta na začiatku tohto storočia.

Obradné pečivo vyzdobuje vianočné obydlia

Obradné pečivo sa odpradávna dávalo aj na stôl. „Nechýbalo v domácnostiach pri slnovratoch a predovšetkým počas Vianočných a Veľkonočných sviatkov,“ pokračovala Magálová.

Prečítajte si tiež: E-knihy pre antikvariáty zatiaľ hrozbou nie sú, tvrdí spolumajiteľ jedného z nich Čítajte 

Napriek pracnej činnosti sa ozdobám z obradného cesta venuje od roku 2000. Neodradia ju ani nepodarky, ktorým sa ani skúsená tvorkyňa nevyhne. Cesto valká, vykrajuje množstvo tvarov s takmer stovkou formičiek, jednotlivé tvary potom ručne krášli jemnými detailami.

Aj počas tohtoročného predvianočného obdobia v jej rukách vzniklo množstvo kúzelných artefaktov. Umne vyzdobené zvieracie motívy, zvony, domčeky, srdiečka, ozdobné kolesá, Mesiac, kométa či novoročné prasiatko nemôžu u šikovnej autorky nikdy chýbať.

SkryťVypnúť reklamu

„Snažím sa obradným pečivom znázorniť aj niektoré tvary z piešťanských paličkových výšiviek. Ozdoby z obradného pečiva upravujem častokrát aj jemným rydlom. Každý rok mám originálnym pečivom, ktoré si pripravím, nádherne vyzdobený aj vianočný stromček,“ inšpirovala Eliška Magálová.

Obradné pečivo vydrží desiatky rokov

Obradné vianočné pečivo Elišky Magálovej nie je určené na konzumáciu. Je nejedlé. Napriek tomu, že nesie prívlastok pečivo, pripomína skôr precízne vypálenú keramiku alebo rezbárom opracované drevo.

Prečítajte si tiež: Tipy na voľné chvíle (52. týždeň) Čítajte 

„Sliepočka v životnej veľkosti, ktorú som v roku 2001 vytvorila z obradného cesta pred Veľkonočnými sviatkami, drží v nezmenenej podobe už sedemnásť rokov. Ak sa aj vianočné obradné pečivo dobre uskladní, kľudne sa dá používať aj tridsať rokov,“ upozornila na dlhú trvácnosť vypáleného cesta.

Obradné pečivo sa po zvesení zo stromčeka nesmie nechať vo vlhkom prostredí . Je dobré ho zabaliť, prípadne ukryť do dózy.

„Obradné cesto ani nevybledne, pretože jeho hnedastú farbu vytvoríme teplom počas pečenia, nie farbením,“ prezradila ďalej majsterka, ktorá svojimi pedantne pripravenými ozdobami oživuje dávne zvyky našich predkov. „Naši predkovia vedeli, čo je fotogenické, estetické a pekné. Aj takto dokázali sprostredkovať hlboký umelecký zážitok,“ usmiala sa.

Obradným cestom chráni životné prostredie

Eliška myslí aj počas vianočných sviatkov ekologicky. Ej ochrana životného prostredia ju priviedla na prípravu nádherného obradného pečiva s umeleckými prvkami.

„Dnes kupujú ľudia predovšetkým to, čo sa ligoce a svieti. Všetky tie reťaze a väčšina moderných vianočných ozdôb nie sú pre životné prostredie žiadnou výhrou. Mnohé z nich sú ekologicky nevhodné. Je to odpad pre planétu. Kupujeme vlastne ekologický odpad a mne sa to vôbec nepáči,“ prízvukovala autorka pútavých ozdôb z obradného cesta.

Prečítajte si tiež: Myjavská obradová špecialita: Hrtánky Čítajte 

Ako s úsmevom povedala, pri varení i pečení využíva aj fyziku.

„Tie ozdoby by mali byť funkčné dlhodobo. Keď som šesť týždňov tvorila obrovskú sliepočku vo vlastnoručne vyrobenej forme, zo špajglí som jej pod cestom vyviazala kostru. Celé to cesto visí na tej kostre. Už môj otec, výtvarník Miro Ďurža, mal prepočítané pri práci všetko tak, aby mu to sedelo, aj fyzikálne,“ podotkla učiteľka Základnej umeleckej školy v Novom Meste nad Váhom.

Múka a soľ v pomere 1:1

Obradné pečivo si ale nezamieňajte s ozdobami z vizovického cesta. Nie je to totiž zďaleka to isté.

„Obradné pečivo je slané. Múka a soľ v pomere 1:1 zamiešané s vodou. Vizovické cesto je zasa dávny tristoročný recept. Pozostáva iba z múky a vody. V tom je unikátne. Tam vôbec nie je soľ. Napriek tomu si ľudia obradné a vizovické pečivo často zamieňajú,“ upozornila Eliška.

Vizovické cesto sa tvarovalo z jediného kúska, na obradnom pečive v podaní Elišky Magálovej môžete vidieť aj množstvo ručne dorábaných ozdôb. Každé cesto má aj svoje symbolické postavičky. Rak z cesta sa dával prvorodičkám, ježko sa zasa ukladal do domu, aby z obydlia „vypichal nešťastie“.

Ozdôbka v tvare holubičky predznamenávala obdarovanie zbojníkmi. Každá figúrka znamenala nejaký sociálny motív. „Obradné pečivo sprevádzalo Slovanov oddávna pri pohanských a kresťanských sviatkoch. Dá sa však aktualizovať aj na dnešnú dobu. Napríklad na vianočné sviatky,“ dodala Novomešťanka Eliška Magálová.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  3. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. Dodajte vašej pokožke šťavu
  6. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  3. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  4. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  5. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 11 990
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 7 856
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 908
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  5. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 1 947
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 766
  7. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 1 155
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 044

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  2. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  3. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  4. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  5. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  6. Peter Maroncik: Neskracujte si cestu po rozblatenom trávniku!
  7. Zuzana Ferencová : Podunajská škola a jej nazeranie na krajinu
  8. Ivan Mlynár: Transformácia spoločnosti, akú nepredpokladal a nechcel ani volič Smeru
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 353
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 763
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 948
  4. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 725
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 272
  6. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 3 192
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 063
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 537
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Šimon Latkóczy.

Udivuje číslami v americkej NCAA.


11 h
Ilustračná foto.

O zvýšení poplatkov budú ešte rokovať mestskí poslanci.


16 h
Udalosť vyšetruje polícia.

Neznámi páchatelia sa 75-ročnú ženu snažili oklamať vymyslenou historkou o synovej autonehode.


SITA 17 h
Knihy či komiksy si môžu záujemcovia požičať v Podolí bezplatne.

Miestnu komunitu v Podolí spája láska ku knihám. V priestoroch knižnice v rámci obecného úradu vytvorili miesto, kde si môže verejnosť romány či komiksy požičať bezplatne.


Barbora Jurenová 23 h

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  2. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  3. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  4. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  5. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  6. Peter Maroncik: Neskracujte si cestu po rozblatenom trávniku!
  7. Zuzana Ferencová : Podunajská škola a jej nazeranie na krajinu
  8. Ivan Mlynár: Transformácia spoločnosti, akú nepredpokladal a nechcel ani volič Smeru
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 353
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 763
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 948
  4. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 725
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 272
  6. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 3 192
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 063
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 537
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu