Sobota, 6. marec, 2021 | Meniny má Radoslav, RadoslavaKrížovkyKrížovky

Vianočné obradné pečivo premenila na umelecké diela

Z obradného cesta tvaruje a pečie hudobníčka Eliška Magálová pútavé umelecké ozdoby pripomínajúce keramiku.

Hudobníčka Eliška Magálová pečie vianočné ozdoby.Hudobníčka Eliška Magálová pečie vianočné ozdoby. (Zdroj: MARTIN ŠIMOVEC)

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Už takmer dvadsať rokov spestruje každé sviatočné obdobie nielen byt violončelistky a speváčky Elišky Magálovej skvostne pripravené a upečené obradné pečivo. Inak tomu nebude ani počas blížiacich sa vianočných sviatkov. Eliška Magálová pripravuje z obradného cesta ozdoby na vianočné stromčeky, ihličnaté halúzky, rozprestretý vianočný stôl a vyrába aj očarujúce adventné vianočné vence a betlehemy.

To všetko iba z jednoduchej zmesi múky a soli v pomere 1:1, ktorú premiešava s vodou. Proces prípravy je však takmer nekonečný. Cesto pretavené na ozdobné pečivo sa jej napokon vždy poďakuje netradičným zvukom. Zvoní a cinká ako keramický artefakt.

Skryť Vypnúť reklamu

Ženy s dlhými nechtami sú bez šance

Vianočné ozdoby z dávnych dôb sa z našich obydlí postupne vytrácajú. Ich príprava si vyžaduje obrovskú trpezlivosť a množstvo času, čo dnešným ľuďom chýba.

Prečítajte si tiež: Púchovskú skalu, ktorú si obľúbili lovci mamutov, zlikvidovali ťažobné firmy Čítajte 

„Obradné pečivo sa pripravuje po vrstvách. Cesto postupne vysychá a tvrdne. Až na konci sa potrie vajíčkom a dopečie v elektrickej trúbe približne desať až pätnásť minút pri teplote takmer 180 stupňov. Treba si dať pozor, aby cesto nezhorelo. Samozrejme, nie je to práca pre ženy s trojcentimetrovými nechtami,“ usmiala sa Eliška Magálová.

Celý proces trvá od prvého zamiešania až po záverečné upečenie minimálne tri týždne. Práve nekonečne dlhý čas prípravy obradného pečiva ľudí od jeho prípravy odrádza. „Nesmie sa dať pečivo do trúby mokré alebo vlhké, lebo by napučalo.

Skryť Vypnúť reklamu

Musí to najskôr poriadne preschnúť vonku,“ upozornila umelkyňa, ktorá pečivársku premiéru absolvovala vytvorením betlehemu z obradného cesta na začiatku tohto storočia.

Obradné pečivo vyzdobuje vianočné obydlia

Obradné pečivo sa odpradávna dávalo aj na stôl. „Nechýbalo v domácnostiach pri slnovratoch a predovšetkým počas Vianočných a Veľkonočných sviatkov,“ pokračovala Magálová.

Prečítajte si tiež: E-knihy pre antikvariáty zatiaľ hrozbou nie sú, tvrdí spolumajiteľ jedného z nich Čítajte 

Napriek pracnej činnosti sa ozdobám z obradného cesta venuje od roku 2000. Neodradia ju ani nepodarky, ktorým sa ani skúsená tvorkyňa nevyhne. Cesto valká, vykrajuje množstvo tvarov s takmer stovkou formičiek, jednotlivé tvary potom ručne krášli jemnými detailami.

Aj počas tohtoročného predvianočného obdobia v jej rukách vzniklo množstvo kúzelných artefaktov. Umne vyzdobené zvieracie motívy, zvony, domčeky, srdiečka, ozdobné kolesá, Mesiac, kométa či novoročné prasiatko nemôžu u šikovnej autorky nikdy chýbať.

Skryť Vypnúť reklamu

„Snažím sa obradným pečivom znázorniť aj niektoré tvary z piešťanských paličkových výšiviek. Ozdoby z obradného pečiva upravujem častokrát aj jemným rydlom. Každý rok mám originálnym pečivom, ktoré si pripravím, nádherne vyzdobený aj vianočný stromček,“ inšpirovala Eliška Magálová.

Obradné pečivo vydrží desiatky rokov

Obradné vianočné pečivo Elišky Magálovej nie je určené na konzumáciu. Je nejedlé. Napriek tomu, že nesie prívlastok pečivo, pripomína skôr precízne vypálenú keramiku alebo rezbárom opracované drevo.

Prečítajte si tiež: Tipy na voľné chvíle (52. týždeň) Čítajte 

„Sliepočka v životnej veľkosti, ktorú som v roku 2001 vytvorila z obradného cesta pred Veľkonočnými sviatkami, drží v nezmenenej podobe už sedemnásť rokov. Ak sa aj vianočné obradné pečivo dobre uskladní, kľudne sa dá používať aj tridsať rokov,“ upozornila na dlhú trvácnosť vypáleného cesta.

Obradné pečivo sa po zvesení zo stromčeka nesmie nechať vo vlhkom prostredí . Je dobré ho zabaliť, prípadne ukryť do dózy.

„Obradné cesto ani nevybledne, pretože jeho hnedastú farbu vytvoríme teplom počas pečenia, nie farbením,“ prezradila ďalej majsterka, ktorá svojimi pedantne pripravenými ozdobami oživuje dávne zvyky našich predkov. „Naši predkovia vedeli, čo je fotogenické, estetické a pekné. Aj takto dokázali sprostredkovať hlboký umelecký zážitok,“ usmiala sa.

Obradným cestom chráni životné prostredie

Eliška myslí aj počas vianočných sviatkov ekologicky. Ej ochrana životného prostredia ju priviedla na prípravu nádherného obradného pečiva s umeleckými prvkami.

„Dnes kupujú ľudia predovšetkým to, čo sa ligoce a svieti. Všetky tie reťaze a väčšina moderných vianočných ozdôb nie sú pre životné prostredie žiadnou výhrou. Mnohé z nich sú ekologicky nevhodné. Je to odpad pre planétu. Kupujeme vlastne ekologický odpad a mne sa to vôbec nepáči,“ prízvukovala autorka pútavých ozdôb z obradného cesta.

Prečítajte si tiež: Myjavská obradová špecialita: Hrtánky Čítajte 

Ako s úsmevom povedala, pri varení i pečení využíva aj fyziku.

„Tie ozdoby by mali byť funkčné dlhodobo. Keď som šesť týždňov tvorila obrovskú sliepočku vo vlastnoručne vyrobenej forme, zo špajglí som jej pod cestom vyviazala kostru. Celé to cesto visí na tej kostre. Už môj otec, výtvarník Miro Ďurža, mal prepočítané pri práci všetko tak, aby mu to sedelo, aj fyzikálne,“ podotkla učiteľka Základnej umeleckej školy v Novom Meste nad Váhom.

Múka a soľ v pomere 1:1

Obradné pečivo si ale nezamieňajte s ozdobami z vizovického cesta. Nie je to totiž zďaleka to isté.

„Obradné pečivo je slané. Múka a soľ v pomere 1:1 zamiešané s vodou. Vizovické cesto je zasa dávny tristoročný recept. Pozostáva iba z múky a vody. V tom je unikátne. Tam vôbec nie je soľ. Napriek tomu si ľudia obradné a vizovické pečivo často zamieňajú,“ upozornila Eliška.

Vizovické cesto sa tvarovalo z jediného kúska, na obradnom pečive v podaní Elišky Magálovej môžete vidieť aj množstvo ručne dorábaných ozdôb. Každé cesto má aj svoje symbolické postavičky. Rak z cesta sa dával prvorodičkám, ježko sa zasa ukladal do domu, aby z obydlia „vypichal nešťastie“.

Ozdôbka v tvare holubičky predznamenávala obdarovanie zbojníkmi. Každá figúrka znamenala nejaký sociálny motív. „Obradné pečivo sprevádzalo Slovanov oddávna pri pohanských a kresťanských sviatkoch. Dá sa však aktualizovať aj na dnešnú dobu. Napríklad na vianočné sviatky,“ dodala Novomešťanka Eliška Magálová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  2. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Nové číslo Historickej revue
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  7. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  2. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  7. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  8. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  9. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  10. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 19 684
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 15 124
  3. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 11 970
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 9 720
  5. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 9 466
  6. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 8 562
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 335
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 7 315
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 537
  10. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 044
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vianoce 2021

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Od pondelka (8. 3.) vstúpi v okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Bánovce nad Bebravou do platnosti zákaz prezenčnej výučby v školách a v školských zariadeniach.

16 h

Krajský dopravný inšpektorát v Trenčíne upozorňujú motoristickú verejnosť na zosuv skalného bloku na cestu I/9 (E 50) medzi obcou Drietoma a hraničným priechodom.

17 h

Prostredníctvom RT-PCR testov zachytili vo štvrtok (4. 3.) na Slovensku 2423 pozitívnych na ochorenie COVID-19, vykonali 11.749 testov. Počet úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom sa zvýšil o 105.

18 h

Seniori nad 65 rokov a ďalšie najohrozenejšie skupiny obyvateľov Bánoviec nad Bebravou dostanú od mesta ochranné pomôcky.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mal iba 46 rokov. Štátna opera v Banskej Bystrici stráca výraznú osobnosť.

19 h

Pribúda oveľa viac mladých pacientov.

4. mar

Majiteľa polícia obvinila z prečinu porušovania povinností za krízovej situácie.

20 h

Roman Podhradský bojoval o život.

4. mar

Už ste čítali?