Hygiena: Podnikatelia u nás chcú vyhovieť zákazníkovi a často upúšťajú od kvality

Udržať vysokú kvalitu výrobkov a služieb je podľa podnikateľov často skoro nereálne.

Sťažujú hygienické normy podnikanie?Sťažujú hygienické normy podnikanie? (Zdroj: DORA BRIESTENSKÁ)

TRENČÍN. Mnohí malí podnikatelia často hovoria o problémoch s udržaním prevádzky, ktorá chce zákazníkom poskytovať kvalitné výrobky a služby. Problémom je podľa nich vysoký nájom, stále sa meniace zákony aj prístup ľudí, ktorí stále dávajú prednosť lacnému a menej kvalitnému jedlu a službám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalším problémom je podľa nich tiež prístup hygieny a zákony, ktoré im podnikanie veľmi sťažujú. Na otázky, ktoré sa týkajú práve malého podnikania v súvislosti s hygienou a kvalitou jedla, odpovedala vedúca odboru hygieny výživy a bezpečnosti potravín Monika Galková.

SkryťVypnúť reklamu

Poskytuje hygiena podnikateľom informácie ešte pred otvorením prevádzky?

– Možnosť informovať sa je vždy. Podnikateľ ale musí byť aspoň trochu informovaný a zorientovaný v zákonoch a musí vedieť, čo chce v priestoroch robiť. Podľa toho mu potom poskytneme konzultáciu, uvedieme pripomienky a povieme, kde je treba čo doplniť alebo zmeniť.

Kde vzniká najviac nedorozumení medzi hygienou a podnikateľmi?

– Myslím si, že problém, na ktorý narážame navzájom s podnikateľmi pomerne často je, že si už na začiatku presne nezadefinujú, čo chcú v priestore vyrábať.

Pokiaľ im schvaľujeme priestory na niečo jednoduché, ako sú napríklad zeleninové šaláty a pizza, a oni o rok prídu s tým, že by tam chceli vyrábať napríklad vlastné cukrárske výrobky, je samozrejmé, že podmienky nespĺňajú. Preto chápem, že ich môžu dodatočné pripomienky frustrovať.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia často hovoria, že zákony sa stále menia a zorientovať sa v nich a sledovať všetky zmeny je vyčerpávajúce. Pokiaľ im niečo vyslovene nedáva zmysel, majú dosah na ich zmenu?

– Myslím, že táto otázka nie je presne určená mne. Počas tvorby legislatívy je možné ju pripomienkovať, to by ale človek musel sledovať jej priebeh. Pokiaľ je už ale zákon schválený, a ľuďom sa stále zdá nelogický alebo neefektívny, jediným spôsobom je, ak sa spoja a podajú návrh na zmenu.

Naposledy sa takýmto spôsobom upravilo jednoduchšie označovanie alergénov. Preto si nemyslím, že by nebolo možné niečo zmeniť, treba to len premyslieť a navrhnúť.

Pokiaľ by sa zdalo niečo nelogické alebo nezmyselné aj vám, mohli by ste navrhnúť úpravu?

– Ako regionálny úrad môžeme dávať návrhy a pripomienky na zmenu legislatívy. Osobne som zatiaľ však nenašla niečo tak zásadné, alebo niečo, s čím by som nesúhlasila natoľko, aby som mala potrebu to spraviť.

SkryťVypnúť reklamu

Podnikatelia veľakrát spomínajú, že aj pri splnení všetkých podmienok pri otvorení, každá ďalšia kontrola vraj príde s novými pripomienkami, čo je pre nich finančne náročné aj frustrujúce. Takto vraj funguje aj dokumentácia zameraná na bezpečnosť potravín, ktorú si musia dať vypracovať na vlastné náklady.

– Pri uvedení priestorov do prevádzky sa vychádza z požiadaviek zákona. Pokiaľ sa nejakým spôsobom zmenia, snažíme sa zosúladiť skutkový stav s požiadavkami aj počas fungovania zariadenia.

Čo sa týka dokumentácie, tú neschvaľujeme. Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov majú povinnosť ju mať vypracovanú a zavedenú do praxe. Pri výkone štátneho zdravotného dozoru často nie je priestor na jej podrobnú kontrolu.

Pokiaľ ale vykonávame audit zameraný vyslovene na to, či prevádzka podľa dokumentácie funguje a či je vypracovaná správne, kontrolujeme ju podrobne. Ak nájdeme nejaké nezhody, je samozrejmé, že ich pripomienkujeme.

Výrobcovia tiež často spomínajú veľmi krátku dobu spotreby. Napríklad u zmrzliny je to 24 hodín, čo sa im zdá prehnané, keďže je hlboko zamrazená.

– S týmto nesúhlasím. Pri stanovení doby spotreby zmrzliny v zákone sa vychádzalo z toho, že ide o epide-miologicky rizikovú potravinu, určenú na priamu spotrebu, ktorú konzumujú i zraniteľné skupiny ľudí – deti.

Rovnako pri jej predaji dochádza k častému otváraniu predajných vitrín.

Otepľovanie jej povrchu a ďalšia manipulácia môže spôsobiť rast mikroorganizmov aj patogénov.

Problém je vraj aj so zákuskami. V meste veľmi ťažko kúpite čerstvo upečené a kvalitné zákusky. Väčšinou sú rozmrazené , s umelými náplňami a relatívne dlhou dobou spotreby. Pomer nákladov na kvalitné suroviny s krátkou dobou spotreby, nájmu a nákladného vybavenia prevádzky je neúnosný. Je taká krátka doba spotreby nevyhnutná?

– Rozumiem, čo myslíte. V prípade cukrárskych výrobkov si dobu spotreby stanovuje sám výrobca. Avšak v prípade, že cukrárske výrobky obsahujú živočíšnu šľahačku, krátka doba spotreby je nevyhnutná.

Nemyslím si však, že tento problém je spôsobený hygienickými požiadavkami, ale skôr nastavením ľudí a ekonomickej situácie.

Myslíte si teda, že ľudia v Trenčíne stále uprednostňujú väčšie množstvo nekvalitného jedla pred kvalitným jedlom z normálnych surovín, ktoré stoja o niečo viac?

– Áno. Myslím si, že je to spôsobené skôr prístupom ľudí. Zákony sú v posledných rokoch skôr benevolentnejšie. Receptúru si každý výrobca určuje sám, musí však splniť hygienické podmienky a výrobky musia spĺňať požiadavky zdravotnej neškodnosti.

Či si teda výrobca vyberie čerstvé suroviny alebo polotovary, je na ňom. Pravda je však, že keď sa výrobcovia a prevádzkovatelia snažia vyjsť v ústrety zákazníkom, ktorí chcú stále lacnejšie výrobky namiesto kvality, často z nej upúšťajú. Preto si nemyslím, že by najväčším problémom boli práve hygienické normy.

Existuje podľa vás na to nejaké riešenie?

– Myslím si, že si to jednoducho ľudia musia uvedomiť. Ide o to, že pokiaľ niečo nie je kvalitné alebo sa mi to nezdá, buď to treba prevádzkovateľovi reštaurácie povedať, alebo do reštaurácie alebo prevádzky jednoducho prestať chodiť a tým ju nepodporovať.

Pokiaľ zákazníci budú vyžadovať vyššiu kvalitu, prevádzkovatelia nebudú mať na výber.

Ak sa však zákazníci uspokoja s polotovarmi alebo nižšou kvalitou surovín a nič nepovedia, reštaurácie budú tak variť aj naďalej, pretože nemajú dôvod to zmeniť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na Marka oharka do jarka
  2. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 256
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 10 614
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 236
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 305
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 334
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 929
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 148
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 030
  1. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  2. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  3. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  4. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 506
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 153
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 481
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 226
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 559
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 691
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 309
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 820
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Soblahov (v červeno-bielom) bral body z Čachtíc.

Prehľad výsledkov, komentárov, hráčov zápasu a tabuľky VII. ligy.


V aktuálnom vydaní nájdete i jedinečný seriál o unikátnych miestach s príbehom.


Ilustračné foto

Najvyššia chorobnosť na ARO bola minulý týždeň v TSK v okrese Trenčín.


TASR

Realizácia projektu je plánovaná na roky 2025 až 2026.


TASR
  1. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  2. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  3. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  4. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 506
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 153
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 481
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 226
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 559
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 691
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 309
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 820
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu