Hygiena: Podnikatelia u nás chcú vyhovieť zákazníkovi a často upúšťajú od kvality

Udržať vysokú kvalitu výrobkov a služieb je podľa podnikateľov často skoro nereálne.

Sťažujú hygienické normy podnikanie?Sťažujú hygienické normy podnikanie? (Zdroj: DORA BRIESTENSKÁ)

TRENČÍN. Mnohí malí podnikatelia často hovoria o problémoch s udržaním prevádzky, ktorá chce zákazníkom poskytovať kvalitné výrobky a služby. Problémom je podľa nich vysoký nájom, stále sa meniace zákony aj prístup ľudí, ktorí stále dávajú prednosť lacnému a menej kvalitnému jedlu a službám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalším problémom je podľa nich tiež prístup hygieny a zákony, ktoré im podnikanie veľmi sťažujú. Na otázky, ktoré sa týkajú práve malého podnikania v súvislosti s hygienou a kvalitou jedla, odpovedala vedúca odboru hygieny výživy a bezpečnosti potravín Monika Galková.

SkryťVypnúť reklamu

Poskytuje hygiena podnikateľom informácie ešte pred otvorením prevádzky?

– Možnosť informovať sa je vždy. Podnikateľ ale musí byť aspoň trochu informovaný a zorientovaný v zákonoch a musí vedieť, čo chce v priestoroch robiť. Podľa toho mu potom poskytneme konzultáciu, uvedieme pripomienky a povieme, kde je treba čo doplniť alebo zmeniť.

Kde vzniká najviac nedorozumení medzi hygienou a podnikateľmi?

– Myslím si, že problém, na ktorý narážame navzájom s podnikateľmi pomerne často je, že si už na začiatku presne nezadefinujú, čo chcú v priestore vyrábať.

Pokiaľ im schvaľujeme priestory na niečo jednoduché, ako sú napríklad zeleninové šaláty a pizza, a oni o rok prídu s tým, že by tam chceli vyrábať napríklad vlastné cukrárske výrobky, je samozrejmé, že podmienky nespĺňajú. Preto chápem, že ich môžu dodatočné pripomienky frustrovať.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia často hovoria, že zákony sa stále menia a zorientovať sa v nich a sledovať všetky zmeny je vyčerpávajúce. Pokiaľ im niečo vyslovene nedáva zmysel, majú dosah na ich zmenu?

– Myslím, že táto otázka nie je presne určená mne. Počas tvorby legislatívy je možné ju pripomienkovať, to by ale človek musel sledovať jej priebeh. Pokiaľ je už ale zákon schválený, a ľuďom sa stále zdá nelogický alebo neefektívny, jediným spôsobom je, ak sa spoja a podajú návrh na zmenu.

Naposledy sa takýmto spôsobom upravilo jednoduchšie označovanie alergénov. Preto si nemyslím, že by nebolo možné niečo zmeniť, treba to len premyslieť a navrhnúť.

Pokiaľ by sa zdalo niečo nelogické alebo nezmyselné aj vám, mohli by ste navrhnúť úpravu?

– Ako regionálny úrad môžeme dávať návrhy a pripomienky na zmenu legislatívy. Osobne som zatiaľ však nenašla niečo tak zásadné, alebo niečo, s čím by som nesúhlasila natoľko, aby som mala potrebu to spraviť.

SkryťVypnúť reklamu

Podnikatelia veľakrát spomínajú, že aj pri splnení všetkých podmienok pri otvorení, každá ďalšia kontrola vraj príde s novými pripomienkami, čo je pre nich finančne náročné aj frustrujúce. Takto vraj funguje aj dokumentácia zameraná na bezpečnosť potravín, ktorú si musia dať vypracovať na vlastné náklady.

– Pri uvedení priestorov do prevádzky sa vychádza z požiadaviek zákona. Pokiaľ sa nejakým spôsobom zmenia, snažíme sa zosúladiť skutkový stav s požiadavkami aj počas fungovania zariadenia.

Čo sa týka dokumentácie, tú neschvaľujeme. Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov majú povinnosť ju mať vypracovanú a zavedenú do praxe. Pri výkone štátneho zdravotného dozoru často nie je priestor na jej podrobnú kontrolu.

Pokiaľ ale vykonávame audit zameraný vyslovene na to, či prevádzka podľa dokumentácie funguje a či je vypracovaná správne, kontrolujeme ju podrobne. Ak nájdeme nejaké nezhody, je samozrejmé, že ich pripomienkujeme.

Výrobcovia tiež často spomínajú veľmi krátku dobu spotreby. Napríklad u zmrzliny je to 24 hodín, čo sa im zdá prehnané, keďže je hlboko zamrazená.

– S týmto nesúhlasím. Pri stanovení doby spotreby zmrzliny v zákone sa vychádzalo z toho, že ide o epide-miologicky rizikovú potravinu, určenú na priamu spotrebu, ktorú konzumujú i zraniteľné skupiny ľudí – deti.

Rovnako pri jej predaji dochádza k častému otváraniu predajných vitrín.

Otepľovanie jej povrchu a ďalšia manipulácia môže spôsobiť rast mikroorganizmov aj patogénov.

Problém je vraj aj so zákuskami. V meste veľmi ťažko kúpite čerstvo upečené a kvalitné zákusky. Väčšinou sú rozmrazené , s umelými náplňami a relatívne dlhou dobou spotreby. Pomer nákladov na kvalitné suroviny s krátkou dobou spotreby, nájmu a nákladného vybavenia prevádzky je neúnosný. Je taká krátka doba spotreby nevyhnutná?

– Rozumiem, čo myslíte. V prípade cukrárskych výrobkov si dobu spotreby stanovuje sám výrobca. Avšak v prípade, že cukrárske výrobky obsahujú živočíšnu šľahačku, krátka doba spotreby je nevyhnutná.

Nemyslím si však, že tento problém je spôsobený hygienickými požiadavkami, ale skôr nastavením ľudí a ekonomickej situácie.

Myslíte si teda, že ľudia v Trenčíne stále uprednostňujú väčšie množstvo nekvalitného jedla pred kvalitným jedlom z normálnych surovín, ktoré stoja o niečo viac?

– Áno. Myslím si, že je to spôsobené skôr prístupom ľudí. Zákony sú v posledných rokoch skôr benevolentnejšie. Receptúru si každý výrobca určuje sám, musí však splniť hygienické podmienky a výrobky musia spĺňať požiadavky zdravotnej neškodnosti.

Či si teda výrobca vyberie čerstvé suroviny alebo polotovary, je na ňom. Pravda je však, že keď sa výrobcovia a prevádzkovatelia snažia vyjsť v ústrety zákazníkom, ktorí chcú stále lacnejšie výrobky namiesto kvality, často z nej upúšťajú. Preto si nemyslím, že by najväčším problémom boli práve hygienické normy.

Existuje podľa vás na to nejaké riešenie?

– Myslím si, že si to jednoducho ľudia musia uvedomiť. Ide o to, že pokiaľ niečo nie je kvalitné alebo sa mi to nezdá, buď to treba prevádzkovateľovi reštaurácie povedať, alebo do reštaurácie alebo prevádzky jednoducho prestať chodiť a tým ju nepodporovať.

Pokiaľ zákazníci budú vyžadovať vyššiu kvalitu, prevádzkovatelia nebudú mať na výber.

Ak sa však zákazníci uspokoja s polotovarmi alebo nižšou kvalitou surovín a nič nepovedia, reštaurácie budú tak variť aj naďalej, pretože nemajú dôvod to zmeniť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 14 861
  2. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 5 757
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 4 946
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 529
  5. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 4 105
  6. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 700
  7. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 3 370
  8. Plátené tašky a opakované použitie 3 191
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (6. - 12.6.1925)
  2. Rado Surovka: Potrava, alebo otrava ?
  3. Martin Fronk: Básnik s mečom aj perom: Prečo sa renesančný rebel usadil na Modrom Kameni?
  4. Vladimír Hatara: Fico v duchu dobre vie...
  5. Miroslav Ferkl: Kde je mamička?
  6. Dušan Koniar: Hitlerov Kommandobefehl a drony nad Irkutskom
  7. Otilia Horrocks: Samodiskvalifikácia v priamom prenose
  8. Pavol Burda: Ľsťou na KaDeHakov
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 099
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 16 875
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 855
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 849
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 848
  6. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 10 616
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 6 480
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 685
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Radi by ste si „štrngli“ s priateľmi na oslave, no alkohol nie je vaša ideálna voľba?


Už o pár dní začne Myjava opäť po roku ožívať ľudovými tradíciami, hudbou, tancom, spevom, remeslami a dobrou náladou.


Nový výťah uľahčil pohyb klientom a prácu ošetrovateľom.

Vylepšili i prístup do kúpeľní.


Trenčiansky hrad z Mierového námestia.

Hrady premenia na jednotlivé levely tejto hry.


SITA
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (6. - 12.6.1925)
  2. Rado Surovka: Potrava, alebo otrava ?
  3. Martin Fronk: Básnik s mečom aj perom: Prečo sa renesančný rebel usadil na Modrom Kameni?
  4. Vladimír Hatara: Fico v duchu dobre vie...
  5. Miroslav Ferkl: Kde je mamička?
  6. Dušan Koniar: Hitlerov Kommandobefehl a drony nad Irkutskom
  7. Otilia Horrocks: Samodiskvalifikácia v priamom prenose
  8. Pavol Burda: Ľsťou na KaDeHakov
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 099
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 16 875
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 855
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 849
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 848
  6. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 10 616
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 6 480
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 685
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu