Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Hygiena: Podnikatelia u nás chcú vyhovieť zákazníkovi a často upúšťajú od kvality

Udržať vysokú kvalitu výrobkov a služieb je podľa podnikateľov často skoro nereálne.

Sťažujú hygienické normy podnikanie?Sťažujú hygienické normy podnikanie? (Zdroj: DORA BRIESTENSKÁ)

TRENČÍN. Mnohí malí podnikatelia často hovoria o problémoch s udržaním prevádzky, ktorá chce zákazníkom poskytovať kvalitné výrobky a služby. Problémom je podľa nich vysoký nájom, stále sa meniace zákony aj prístup ľudí, ktorí stále dávajú prednosť lacnému a menej kvalitnému jedlu a službám.

Ďalším problémom je podľa nich tiež prístup hygieny a zákony, ktoré im podnikanie veľmi sťažujú. Na otázky, ktoré sa týkajú práve malého podnikania v súvislosti s hygienou a kvalitou jedla, odpovedala vedúca odboru hygieny výživy a bezpečnosti potravín Monika Galková.

Skryť Vypnúť reklamu

Poskytuje hygiena podnikateľom informácie ešte pred otvorením prevádzky?

– Možnosť informovať sa je vždy. Podnikateľ ale musí byť aspoň trochu informovaný a zorientovaný v zákonoch a musí vedieť, čo chce v priestoroch robiť. Podľa toho mu potom poskytneme konzultáciu, uvedieme pripomienky a povieme, kde je treba čo doplniť alebo zmeniť.

Kde vzniká najviac nedorozumení medzi hygienou a podnikateľmi?

– Myslím si, že problém, na ktorý narážame navzájom s podnikateľmi pomerne často je, že si už na začiatku presne nezadefinujú, čo chcú v priestore vyrábať.

Pokiaľ im schvaľujeme priestory na niečo jednoduché, ako sú napríklad zeleninové šaláty a pizza, a oni o rok prídu s tým, že by tam chceli vyrábať napríklad vlastné cukrárske výrobky, je samozrejmé, že podmienky nespĺňajú. Preto chápem, že ich môžu dodatočné pripomienky frustrovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Ľudia často hovoria, že zákony sa stále menia a zorientovať sa v nich a sledovať všetky zmeny je vyčerpávajúce. Pokiaľ im niečo vyslovene nedáva zmysel, majú dosah na ich zmenu?

– Myslím, že táto otázka nie je presne určená mne. Počas tvorby legislatívy je možné ju pripomienkovať, to by ale človek musel sledovať jej priebeh. Pokiaľ je už ale zákon schválený, a ľuďom sa stále zdá nelogický alebo neefektívny, jediným spôsobom je, ak sa spoja a podajú návrh na zmenu.

Naposledy sa takýmto spôsobom upravilo jednoduchšie označovanie alergénov. Preto si nemyslím, že by nebolo možné niečo zmeniť, treba to len premyslieť a navrhnúť.

Pokiaľ by sa zdalo niečo nelogické alebo nezmyselné aj vám, mohli by ste navrhnúť úpravu?

– Ako regionálny úrad môžeme dávať návrhy a pripomienky na zmenu legislatívy. Osobne som zatiaľ však nenašla niečo tak zásadné, alebo niečo, s čím by som nesúhlasila natoľko, aby som mala potrebu to spraviť.

Skryť Vypnúť reklamu

Podnikatelia veľakrát spomínajú, že aj pri splnení všetkých podmienok pri otvorení, každá ďalšia kontrola vraj príde s novými pripomienkami, čo je pre nich finančne náročné aj frustrujúce. Takto vraj funguje aj dokumentácia zameraná na bezpečnosť potravín, ktorú si musia dať vypracovať na vlastné náklady.

– Pri uvedení priestorov do prevádzky sa vychádza z požiadaviek zákona. Pokiaľ sa nejakým spôsobom zmenia, snažíme sa zosúladiť skutkový stav s požiadavkami aj počas fungovania zariadenia.

Čo sa týka dokumentácie, tú neschvaľujeme. Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov majú povinnosť ju mať vypracovanú a zavedenú do praxe. Pri výkone štátneho zdravotného dozoru často nie je priestor na jej podrobnú kontrolu.

Pokiaľ ale vykonávame audit zameraný vyslovene na to, či prevádzka podľa dokumentácie funguje a či je vypracovaná správne, kontrolujeme ju podrobne. Ak nájdeme nejaké nezhody, je samozrejmé, že ich pripomienkujeme.

Výrobcovia tiež často spomínajú veľmi krátku dobu spotreby. Napríklad u zmrzliny je to 24 hodín, čo sa im zdá prehnané, keďže je hlboko zamrazená.

– S týmto nesúhlasím. Pri stanovení doby spotreby zmrzliny v zákone sa vychádzalo z toho, že ide o epide-miologicky rizikovú potravinu, určenú na priamu spotrebu, ktorú konzumujú i zraniteľné skupiny ľudí – deti.

Rovnako pri jej predaji dochádza k častému otváraniu predajných vitrín.

Otepľovanie jej povrchu a ďalšia manipulácia môže spôsobiť rast mikroorganizmov aj patogénov.

Problém je vraj aj so zákuskami. V meste veľmi ťažko kúpite čerstvo upečené a kvalitné zákusky. Väčšinou sú rozmrazené , s umelými náplňami a relatívne dlhou dobou spotreby. Pomer nákladov na kvalitné suroviny s krátkou dobou spotreby, nájmu a nákladného vybavenia prevádzky je neúnosný. Je taká krátka doba spotreby nevyhnutná?

– Rozumiem, čo myslíte. V prípade cukrárskych výrobkov si dobu spotreby stanovuje sám výrobca. Avšak v prípade, že cukrárske výrobky obsahujú živočíšnu šľahačku, krátka doba spotreby je nevyhnutná.

Nemyslím si však, že tento problém je spôsobený hygienickými požiadavkami, ale skôr nastavením ľudí a ekonomickej situácie.

Myslíte si teda, že ľudia v Trenčíne stále uprednostňujú väčšie množstvo nekvalitného jedla pred kvalitným jedlom z normálnych surovín, ktoré stoja o niečo viac?

– Áno. Myslím si, že je to spôsobené skôr prístupom ľudí. Zákony sú v posledných rokoch skôr benevolentnejšie. Receptúru si každý výrobca určuje sám, musí však splniť hygienické podmienky a výrobky musia spĺňať požiadavky zdravotnej neškodnosti.

Či si teda výrobca vyberie čerstvé suroviny alebo polotovary, je na ňom. Pravda je však, že keď sa výrobcovia a prevádzkovatelia snažia vyjsť v ústrety zákazníkom, ktorí chcú stále lacnejšie výrobky namiesto kvality, často z nej upúšťajú. Preto si nemyslím, že by najväčším problémom boli práve hygienické normy.

Existuje podľa vás na to nejaké riešenie?

– Myslím si, že si to jednoducho ľudia musia uvedomiť. Ide o to, že pokiaľ niečo nie je kvalitné alebo sa mi to nezdá, buď to treba prevádzkovateľovi reštaurácie povedať, alebo do reštaurácie alebo prevádzky jednoducho prestať chodiť a tým ju nepodporovať.

Pokiaľ zákazníci budú vyžadovať vyššiu kvalitu, prevádzkovatelia nebudú mať na výber.

Ak sa však zákazníci uspokoja s polotovarmi alebo nižšou kvalitou surovín a nič nepovedia, reštaurácie budú tak variť aj naďalej, pretože nemajú dôvod to zmeniť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 918
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 339
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 365
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 9 572
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 303
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 846
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 645
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 437
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 171
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 941
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

A. Doležal: Dokumentácia na panelovú cestu pri Trenčíne sa momentálne kontroluje

Dokumentácia na tzv. panelovú cestu pri Trenčíne je momentálne predmetom kontroly pred vyhlásením verejného obstarávania.

Do modernizácie svojich nemocníc investuje TSK v budúcom roku 9,3 milióna eur

Ako informoval predseda TSK Jaroslav Baška, už v tomto roku začal kraj s budovaním nového urgentného príjmu v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach.

Na chrípku ochoreli tento týždeň v Trenčianskom kraji iba dvaja ľudia

Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji nahlásili tento týždeň na regionálne úrady verejného zdravotníctva 263 akútnych respiračných ochorení.

Za 206-kilometrovú rýchlosť na diaľnici dostal vodič 800-eurovú pokutu

O 76 kilometrov za hodinu prekročil maximálnu povolenú rýchlosť na diaľnici D1 vodič automobilu značky Mercedes.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 20.14 - doplnené o vyjadrenie Arriva Nitra

Nitra vybrala nového dopravcu, Arriva v súťaži neuspela

Dvaja neúspešní účastníci súťaže môžu podať námietky.

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Nad Pribylinou zhorela drevenica

Drevenica zhorela do tla.

Už ste čítali?