Oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami kopaničiarskeho regiónu, v ktorom má pestovanie, spracovanie ovocia a výroba destilátov z neho dlhú tradíciu, je hlavným cieľom projektu Miestnej akčnej skupiny (MAS) Kopaničiarsky región nazvaný Kopaničiarska ovocno-destilátová cesta.
Vznikla v roku 2013 v rámci projektu cezhraničnej spolupráce a nadväzuje na Oskorušovou stezku v susednom cezhraničnom regióne Strážnicka.
Podľa projektového manažéra Petra Nemčeka prvé myšlienky vytvoriť na turistických trasách zaujímavé destinácie sa objavili už v 90. rokoch minulého storočia.
Kopaničiarsku ovocno-destilátovú cestu sa však podarilo vytvoriť až v roku 2013 v rámci programu cezhraničnej spolupráce SR - ČR 20072013. Celkové náklady na projekt boli 23.538 eur, z toho eurofondy tvorili 19.000 eur a zvyšok pokryli zdroje štátneho rozpočtu a súkromné zdroje.
"Tento produkt zážitkového cestovného ruchu rozširuje ponuku aktívneho trávenia voľného času v regióne o možnosť návštevy centier spracovania ovocia, ktorá je spojená s degustáciou miestnych produktov. Cyklisti, turisti a chalupári sa prostredníctvom informačných panelov môžu dozvedieť o spôsoboch spracovania ovocia a o subjektoch, ktoré sa takouto činnosťou zaoberajú. Ochotu participovať na tomto projekte prejavilo spolu 11 subjektov z regiónu, pri ktorých boli takéto panely inštalované," priblížil Nemček.
Turisti či záujemcovia z regiónu si podľa neho môžu s konkrétnym subjektom dohodnúť exkurziu do objektu, súčasťou ktorej je odborný výklad, ukážka výrobných procesov, prípadne ochutnávka produktov (sušeného ovocia, muštov, lekvárov, ovocných čajov, destilátov a tradičných ovocných koláčov). "
Skupina turistov si tak môže samostatne naplánovať celodenný výlet po vybraných zariadeniach patriacich do ovocno-destilátovej cesty ako aktívne spestrenie pobytu v kopaničiarskom regióne. Takýmto spôsobom chceme prispieť k zvýšeniu informovanosti a povedomia v oblasti pestovania a spracovania ovocia u bežných obyvateľov regiónov a prispieť tak k zachovaniu ovocných stromov nielen ako darcov plodov, ale tiež ako významných krajinných prvkov," uzavrel projektový manažér.