Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Anton Domsi: Výrobok musí mať odozvu od ľudí

Výrobe vína sa začali venovať, keď zdedil po nebohom otcovi demižóny a kompletné príslušenstvo pre hobby vinára.

Výroba vína v rodinnom vinárstve.Výroba vína v rodinnom vinárstve. (Zdroj: FOTO: ARCHÍV A.D.)

TRENČÍN. Anton Domsi s manželkou vlastnia rodinné vinárstvo v Tonkovciach v obci Nový život. Domsi je ďalší z výrobcov, ktorý každú prvú sobotu v mesiaci predáva svoje výrobky na farmárskom jarmoku. Porozprávali sme sa s ním o tom, ako pristupuje k výrobe, ktorá je jeho najobľúbenejšia odroda, alebo o tom, čo je pre neho pri výrobe najdôležitejšie.

Aké sú vaše prvé spomienky súvisiace s výrobou vína?

– Keď som bol malý, v Šamoríne sme mali na družstve prenajaté asi tri rady. Ako chlapec som ich chodieval obrábať. Odtiaľ mám prvé skúsenosti. Odmenou potom bol burčiak, mušt alebo víno. Myslím, že tam som si vytvoril vzťah k tejto práci.

Skryť Vypnúť reklamu

Venujete sa výrobe ako prvý vo vašej generácií?

– Otec vyrábal každý rok rovnaké množstvo vína. Hovorieval, že ho musí byť 365 litrov- na každý deň. Aby pri každej návšteve bolo čím ponúknuť, porozprávať sa a zabaviť.

Ktorá časť práce je vaša najobľúbenejšia?

– Mám rád celú výrobu. Sú niektoré časti, ktoré sú skôr povinná jazda, ale aj to treba absolvovať. Môžem povedať, že 90 percent práce robím s radosťou.

Mali ste v začiatkoch konkrétny plán v rámci podnikania?

– V začiatkoch som nad tým vôbec neuvažoval. Robil som to ako záľubu. Nerozmýšľal som nad tým, za aký čas sa mi vráti investícia a podobne. Nevedel som, či to pôjde alebo nie. Jednoducho ma to chytilo.

Ako ste sa posunuli k tomu, že sa výrobou živíte?

– Každým rokom som postupne získaval skúsenosti, zväčšovalo sa množstvo, zvyšovala sa kvalita. Raz za čas som poslal vína do súťaže, získali ocenenia a stretával sa s ostatnými vinármi. To ma posúvalo ďalej.

Skryť Vypnúť reklamu

Aké sú vzťahy medzi vinármi?

– Neexistuje tu niečo ako veľká konkurencia, sme skôr otvorenejšie typy ľudí. Nemyslím si, že medzi nami vládne niečo ako závisť ako možno v iných odvetviach. Stretávame sa, ochutnávame a hodnotíme svoje výrobky. Takým spôsobom získavam spätnú väzbu od profesionálov, ktorých názor si vážim.

Chceli by ste, aby vaše deti vo výrobe pokračovali?

– Áno, keď vyrastú, chcem im odovzdať skúsenosti a to na čom sme pracovali.

Je pri podnikaní vo vinárstve mnoho funkcií ?

– Áno, je to naozaj rôznorodá práca. Venovať sa treba marketingu, technologickej a chemickej stránke práce. Takisto treba byť zbehnutý v zákonoch, ktoré sa stále menia.

Zaťažuje vás množstvo byrokracie?

– Je toho veľa, aj kontrol. Mám šťastie, že som na takéto veci puntičkár. Veci som si preštudoval, a stále sa ďalej samovzdelávam, pretože sa často menia. Hygienu som zavolal do hrubej stavby pred zariaďovaním výrobne, aby mi povedali, ako presne to má byť. Neskôr som preto s nimi nemal problémy. Ani jedna kontrola zatiaľ u nás nič nenašla.

Skryť Vypnúť reklamu

Máte obľúbenú tohtoročnú odrodu vášho vína?

– Z posledného ročníka 2014 je to Veltlínske zelené.

Prečo?

– Závisí to už od toho, z akého hrozna sme víno vyrábali. Nie sme pestovatelia, ale výrobcovia. Hrozno, ktoré sme nakúpili od malopestovateľov zo Svätého Petra, patrí k jedným z najkvalitnejších na Slovensku. Viem, ako pracujú, a že do svojej práce dávajú minimálne toľko úsilia a srdca ako ja. Samozrejme, že vo víne je to potom cítiť.

Nakoľko ovplyvní hrozno výsledný výrobok?

– Vinári zväčša hovoria, že hrozno robí približne 60 percent výslednej chuti výrobku. Ja by som povedal, že vo vinici sa rozhodne ešte viac.

Niektorí slovenský vinári majú tendenciu púšťať sa do zahraničných odrôd vína.

– Preferujem skôr klasické slovenské odrody ako Rizling, Veltlín, Frankovku alebo Svätovavrinecké. Zo zahrančia sa sem dostalo mnoho odrôd. Nemyslím si však, že to vždy musí sedieť. Predsa je tu iná mikroklíma a množstvo ďalších faktorov. Tým ale nechcem povedať, že netreba experimentovať a skúšať nové veci.

Čo vás pri práci najviac teší?

– Pozitívne reakcie ľudí. Pokiaľ by som vyrobil niečo, čo nemá žiadnu odozvu, bolo by to o ničom. Pokiaľ vidíte, že si víno ľudia kupujú, chutí im a odporúčajú ho ďalším, to je to, čo ma posúva ďalej.

Ako hodnotíte v porovnaní s ostatnými jarmokmi ten trenčiansky?

– Chodím sem veľmi rád. Myslím, že organizáciu zvládajú výborne. Mám rád jeho atmosféru.

Je pre vás účasť na jarmokoch dôležitá?

– Pokiaľ aj ľudia výrobky nekúpia, lebo napríklad pri sebe nemajú hotovosť, stačí, že sa zastavia a zistia, že existujeme. Rád sa s nimi porozprávam. Pre nás je dôležité vidieť záujem.

Kupujete si výrobky od ostatných farmárov?

– Tovar si navzájom meníme. Ja som chcel od pani z vedľajšieho stánku špaldové pečivo, a ona naše víno.V podstate každý má svoj výrobok, preto je používať peniaze zbytočné.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  4. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  3. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  4. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  7. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  8. Lenivý brunch s Muchom
  9. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  10. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 146
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 6 999
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 766
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 306
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 269
  6. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú 3 985
  7. Od Česka až po Jadran 3 808
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 109
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 089
  10. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu 2 129
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Tréner Juraj Ančic.

Reprezentoval Slovensko v mládežníckych kategóriách a dres s dvojkrížom na hrudi si navliekol i v prvom tíme. Mal našliapnuté na kariéru európskeho kalibru. Nekonečné peripetie so zraneniami ho však zastavili. Juraj Ančic v polovici júla oslávil štyridsiate narodeniny.


8 h
Ilustračné foto.

Trest odňatia slobody až na 15 rokov hrozí dvom mužom z Bánoviec nad Bebravou, ktorí sa mali dopustiť drogovej trestnej činnosti.


TASR 11 h

Cyklisticky ladený kalendár Trenčianskej župy obsadil krásne druhé miesto v 29. ročníku súťaže Najkrajší kalendár Slovenska 2021.


13 h

Polícia obvinila z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky 43-ročného muža.


SITA 15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Viacero ciest zostalo neprejazdných. Obec vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity.


TASR 18 h

Pôvodný vlastník zomrel v roku 1978.


19 h

Voda zaliala viaceré domy a podmyla cesty. Starosta odhadol škody na státisíce eur. Do obce smerujú ťažké mechanizmy.


13 h

Rybári vytvorili improvizovaný krízový štáb.


16 h

Už ste čítali?