Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Anton Domsi: Výrobok musí mať odozvu od ľudí

Výrobe vína sa začali venovať, keď zdedil po nebohom otcovi demižóny a kompletné príslušenstvo pre hobby vinára.

Výroba vína v rodinnom vinárstve.Výroba vína v rodinnom vinárstve. (Zdroj: FOTO: ARCHÍV A.D.)

TRENČÍN. Anton Domsi s manželkou vlastnia rodinné vinárstvo v Tonkovciach v obci Nový život. Domsi je ďalší z výrobcov, ktorý každú prvú sobotu v mesiaci predáva svoje výrobky na farmárskom jarmoku. Porozprávali sme sa s ním o tom, ako pristupuje k výrobe, ktorá je jeho najobľúbenejšia odroda, alebo o tom, čo je pre neho pri výrobe najdôležitejšie.

Aké sú vaše prvé spomienky súvisiace s výrobou vína?

– Keď som bol malý, v Šamoríne sme mali na družstve prenajaté asi tri rady. Ako chlapec som ich chodieval obrábať. Odtiaľ mám prvé skúsenosti. Odmenou potom bol burčiak, mušt alebo víno. Myslím, že tam som si vytvoril vzťah k tejto práci.

Skryť Vypnúť reklamu

Venujete sa výrobe ako prvý vo vašej generácií?

– Otec vyrábal každý rok rovnaké množstvo vína. Hovorieval, že ho musí byť 365 litrov- na každý deň. Aby pri každej návšteve bolo čím ponúknuť, porozprávať sa a zabaviť.

Ktorá časť práce je vaša najobľúbenejšia?

– Mám rád celú výrobu. Sú niektoré časti, ktoré sú skôr povinná jazda, ale aj to treba absolvovať. Môžem povedať, že 90 percent práce robím s radosťou.

Mali ste v začiatkoch konkrétny plán v rámci podnikania?

– V začiatkoch som nad tým vôbec neuvažoval. Robil som to ako záľubu. Nerozmýšľal som nad tým, za aký čas sa mi vráti investícia a podobne. Nevedel som, či to pôjde alebo nie. Jednoducho ma to chytilo.

Ako ste sa posunuli k tomu, že sa výrobou živíte?

– Každým rokom som postupne získaval skúsenosti, zväčšovalo sa množstvo, zvyšovala sa kvalita. Raz za čas som poslal vína do súťaže, získali ocenenia a stretával sa s ostatnými vinármi. To ma posúvalo ďalej.

Skryť Vypnúť reklamu

Aké sú vzťahy medzi vinármi?

– Neexistuje tu niečo ako veľká konkurencia, sme skôr otvorenejšie typy ľudí. Nemyslím si, že medzi nami vládne niečo ako závisť ako možno v iných odvetviach. Stretávame sa, ochutnávame a hodnotíme svoje výrobky. Takým spôsobom získavam spätnú väzbu od profesionálov, ktorých názor si vážim.

Chceli by ste, aby vaše deti vo výrobe pokračovali?

– Áno, keď vyrastú, chcem im odovzdať skúsenosti a to na čom sme pracovali.

Je pri podnikaní vo vinárstve mnoho funkcií ?

– Áno, je to naozaj rôznorodá práca. Venovať sa treba marketingu, technologickej a chemickej stránke práce. Takisto treba byť zbehnutý v zákonoch, ktoré sa stále menia.

Zaťažuje vás množstvo byrokracie?

– Je toho veľa, aj kontrol. Mám šťastie, že som na takéto veci puntičkár. Veci som si preštudoval, a stále sa ďalej samovzdelávam, pretože sa často menia. Hygienu som zavolal do hrubej stavby pred zariaďovaním výrobne, aby mi povedali, ako presne to má byť. Neskôr som preto s nimi nemal problémy. Ani jedna kontrola zatiaľ u nás nič nenašla.

Skryť Vypnúť reklamu

Máte obľúbenú tohtoročnú odrodu vášho vína?

– Z posledného ročníka 2014 je to Veltlínske zelené.

Prečo?

– Závisí to už od toho, z akého hrozna sme víno vyrábali. Nie sme pestovatelia, ale výrobcovia. Hrozno, ktoré sme nakúpili od malopestovateľov zo Svätého Petra, patrí k jedným z najkvalitnejších na Slovensku. Viem, ako pracujú, a že do svojej práce dávajú minimálne toľko úsilia a srdca ako ja. Samozrejme, že vo víne je to potom cítiť.

Nakoľko ovplyvní hrozno výsledný výrobok?

– Vinári zväčša hovoria, že hrozno robí približne 60 percent výslednej chuti výrobku. Ja by som povedal, že vo vinici sa rozhodne ešte viac.

Niektorí slovenský vinári majú tendenciu púšťať sa do zahraničných odrôd vína.

– Preferujem skôr klasické slovenské odrody ako Rizling, Veltlín, Frankovku alebo Svätovavrinecké. Zo zahrančia sa sem dostalo mnoho odrôd. Nemyslím si však, že to vždy musí sedieť. Predsa je tu iná mikroklíma a množstvo ďalších faktorov. Tým ale nechcem povedať, že netreba experimentovať a skúšať nové veci.

Čo vás pri práci najviac teší?

– Pozitívne reakcie ľudí. Pokiaľ by som vyrobil niečo, čo nemá žiadnu odozvu, bolo by to o ničom. Pokiaľ vidíte, že si víno ľudia kupujú, chutí im a odporúčajú ho ďalším, to je to, čo ma posúva ďalej.

Ako hodnotíte v porovnaní s ostatnými jarmokmi ten trenčiansky?

– Chodím sem veľmi rád. Myslím, že organizáciu zvládajú výborne. Mám rád jeho atmosféru.

Je pre vás účasť na jarmokoch dôležitá?

– Pokiaľ aj ľudia výrobky nekúpia, lebo napríklad pri sebe nemajú hotovosť, stačí, že sa zastavia a zistia, že existujeme. Rád sa s nimi porozprávam. Pre nás je dôležité vidieť záujem.

Kupujete si výrobky od ostatných farmárov?

– Tovar si navzájom meníme. Ja som chcel od pani z vedľajšieho stánku špaldové pečivo, a ona naše víno.V podstate každý má svoj výrobok, preto je používať peniaze zbytočné.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  2. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  3. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  4. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  5. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  6. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  7. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  8. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  9. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Novinka medzi prefabrikátmi
  2. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  3. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. The future of M&A in Europe
  6. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  7. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  8. Changes to the System of Remedies under the Amendment to the PPL
  9. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  10. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 33 507
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 249
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 214
  4. Aká je chémia vôní 10 001
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 597
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 476
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 699
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 651
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 154
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 631
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Na trenčianskom sídlisku Juh začnú distribuovať košíky na kuchynský bioodpad

Pracovníci Mestského hospodárstva a správy lesov (MHSL) Trenčín začnú v utorok (1. 12.) s distribúciou špeciálnych košíkov na bioodpad na najväčšom trenčianskom sídlisku Juh.

Policajti PMJ chytili štyroch vodičov pod vplyvom drog

Štyroch vodičov pod vplyvom drog chytili počas dvoch dní trenčianski príslušníci Pohotovostnej motorizovanej jednotky (PMJ).

Polícia. Ilustračné foto.

Do zlepšenia poskytovania sociálnych služieb investuje TSK viac ako 5,3 mil. eur

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) investuje v budúcom roku do zlepšenia poskytovania sociálnych služieb viac ako 5,3 milióna eur.

Ilustračné foto.

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V trnavskej nemocnici je pozitívne testovaných takmer sto zamestnancov

Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je vo Fakultnej nemocnici v Trnave približne rovnaký v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

V Nitre padnú hlavy. Len či správne...

Húfna kritika (aj) od ex-hráčov. Za Nitru nastupuje v prvej slovenskej lige najmenej odchovancov v histórii.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Trasa a financovanie cestného obchvatu Detvy nie sú stále vyjasnené

Rozšírenie priemyselnej zóny naráža na odmietavé postoje.

Už ste čítali?