Zoznamovať sa s históriou mesta môžu od mája domáci aj turisti pravidelne každú prvú sobotu v mesiaci. Prehliadky pripravuje sprievodkyňa Zuzana Novodvorská.
TRENČÍN. Ľudia z Trenčína aj turisti môžu od mája každú prvú sobotu v mesiaci navštevovať sprevádzané prehliadky mestom. Témy prehliadok nie sú zamerané len na najznámejšie pamiatky, ale aj na zaujímavosti z histórie gastronómie alebo osobností, ktoré žili a pôsobili v Trenčíne.
Organizujú ich pravidelne
Sprievodkyňa Zuzana Novodvorská spolupracuje s Kultúrno-informačným centrom už zopár rokov. Najprv organizovali vopred objednané prehliadky pre rôzne skupiny ľudí a turistov.
Už zopár mesiacov pripravujú pravidelné Prechádzky mestom, v ktorých ľudí zoznamuje s históriou Trenčína.
„S pracovníkmi centra sme rozmýšľali, prečo nespraviť pre ľudí prehliadky pravidelne. Často sa nám zdá, že ľudia nemajú vzťah k mestu a k jeho histórií a to z dôvodu, že ju vôbec nepoznajú,“ povedala Novodvorská.
Hodinové prehliadky sa začínajú vždy prvú sobotu v mesiaci o 16:00. Prvé z nich boli venované všeobecnej histórii mesta a najznámejším pamiatkam.
Po určitom čase sa rozhodli repertoár tém zväčšiť. Zaujať by preto mali aj pravidelných návštevníkov.
„Uvažovali sme nad tým, že by sa témy prehliadok mali meniť, aby sme ľudí zaujali pri každom stretnutí,“ vysvetľuje Novodvorská. Preto sa začali venovať témam, ktoré súvisia nielen s najstaršími dejinami, ale aj udalosťami a osobnosťami, ktoré sú bližšie súčasnosti. „Zaujímavá nie je len tá najstaršia história. Trenčín má mnoho osobností, ktoré niektorí ľudia na prehliadkach poznali aj osobne,“ povedala Novodvorská.
Spracováva aj témy, o ktorých mnoho ľudí vie veľmi málo. Tie bude rozoberať na najbližších prehliadkach.
„Na najbližšie mesiace mám pripravené témy hostincov v meste, histórie gastronómie na okolí alebo prehliadku zameranú na život prvej slovenskej profesionálnej fotografky z Trenčína, Márie Holoubkovej, “ opisuje témy Novodvorská.
Hostince v meste boli vraj veľmi rozšírené. „V Trenčíne bolo veľmi veľa hostincov a kaviarní. Jednak tu bolo veľa vojakov, ktorí sa museli niekde zabávať a takisto sa tu darilo obchodu. Pokiaľ sa niekde uzatvárajú obchody, treba ich tiež niekde zapiť. Obchodník sa musí najesť a vyspať, preto stavali mnoho z nich blízko trhovísk,“ povedala.
Zo známych nápojov a jedál spomenula napríklad Trenčianske pivo alebo Mitickú kyselku. Významným artiklom bolo podľa jej slov aj sušené slivky a ovocie.
Kontakt s minulosťou
Prehliadky by podľa nej mali ľuďom priniesť kontakt s miestom, kde žijú a poučenie z minulosti.
„Myslím si, že je veľmi výhodné učiť sa z histórie, ktorá sa stále opakuje. Predávať ľuďom informácie o kultúre z miesta, na ktorom žijú, má preto podľa mňa veľký význam,“ uzavrela Novodvorská.