Nedeľa, 1. august, 2021 | Meniny má BožidaraKrížovkyKrížovky

Bača Róbert Balušík: Ovciam vysvetlím nedeľu veľmi ťažko

Práca na salaši je časovo aj fyzicky náročná. Niektorých ľudí to napriek tomu neodradilo a prácou sa živia.

Salaš ponúka štyri druhy výrobkov.Salaš ponúka štyri druhy výrobkov. (Zdroj: DORA BRIESTENSKÁ)

TRENČÍN. Bača Róbert Balušík z Považia sa venuje chovu oviec a výrobe produktov z ovčieho mlieka už 18 rokov.

Na pravidelný farmársky jarmok do Trenčína chodieva tretí rok.

Kedy ste sa začali venovať práci na salaši?

- Odmalička som pomáhal otcovi ktorý pracoval na salaši s kravami, ovcami a koňmi. On mi ukázal základy všetkého. Už vtedy ma to chytilo, a baví ma to dodnes.

Kedy ste si založili svoj vlastný?

– Od roku 1998 máme malý rodinný podnik na Považí. Zaoberáme sa chovom oviec, výrobou a predajom ovčích salašníckych výrobkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo konkrétne vyrábate?

– Vyrábame štyri produkty len čisto z ovčieho mlieka. Sú to bryndza, žinčica, čerstvý a údený ovčí syr.

Ktorý z nich majú ľudia najradšej?

- Myslím, že bryndzu. Tej predáme najviac.

Nie sú štyri produkty pre ľudí v súčasnosti málo?

– Ide nám hlavne o kvalitu. Samozrejme, že by sme mohli robiť aj viac druhov. Do nití alebo syrových tort ale vždy pridávajú aj kravské mlieko, pretože ovčie sa ťažko spracúva. Tomu sa chceme vyhnúť.

Z akého dôvodu?

– Za prvé chceme robiť len z našich zdrojov a nič nedokupovať. Kravské mlieko by sme museli, keďže chováme len ovce. Takisto ovčie mlieko neobsahuje laktózu ako kravské, preto si výrobky môžu dať aj ľudia s najťažšou alergiou na laktózu.

Čo musí spĺňať každý salaš?

– Nároky na Slovensku sú veľmi vysoké. Každé dva týždne musíme odovzdávať vzorky mlieka, každý mesiac vzorky syra. Testujú každú hrudku. Taktiež musíme chodiť každý rok na školenia. Sú zamerané hlavne na hygienické podmienky ohľadne dojenia, zdravia zvierat, samotnej výroby a uskladnenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Neobmedzuje alebo neznechucuje vás toľko ďalšej práce mimo salaša?

– Je toho veľa. Človek sa musí byť naraz výrobcom aj obchodníkom, čo je náročné. Robíme ale aj spolu so ženou. Na druhej strane si myslím, že je to fér voči zákazníkom. Majú mať zaručené, že produkty sú kvalitné a zdraviu neškodlivé.

Je práca na salaši fyzicky aj časovo náročná?

– Vstávam o pol štvrtej a končíme okolo desiatej v noci. Tiež neexistujú víkendy. Ovciam nevysvetlíme, že v sobotu alebo v nedeľu sa nepracuje. Podojiť ich jednoducho musíme, nemáme na výber.

Baví vás práca napriek tomu ešte stále?

– Keby ma nebavila, už dávno by som ju nerobil.

Ako vidíte budúcnosť bačovského remesla?

– Zatiaľ veľmi biedne.

Prečo?

- Mladým ľuďom sa často už nechce tak ťažko pracovať. Pokiaľ práca na salaši naozaj človeka nechytí alebo je lenivý, veľmi ľahko sa vzdá. V lete chcú ísť ľudia napríklad na kúpaliská a majú voľno, my máme vtedy najviac roboty. Finančne to tiež nie je práve práca, z ktorej zbohatnete.

Skryť Vypnúť reklamu

Je veľký nedostatok mladých ľudí,ktorí by sa remeslu venovali?

- Áno, veľmi nám chýbajú. Keďže zrušili bačovské školy, remeslo sa už nemajú kde naučiť.

Boli bačovské školy aj niekde v okolí?

- Napríklad v Záblatí bola štvorročná. Už dávno je ale zrušená.

Poznáte napriek tomu niekoho mladšieho, kto sa remeslu venuje?

- Tých, ktorých poznám, sa remeslu venujú z dôvodu, že v tom vyrastali, práca ich prirodzene baví tak, že ich neodradila ani náročnosť roboty.

Skúsili ste nedostatok nejakým spôsobom riešiť?

- Na Trenčiansky kraj sme dali žiadosť na otvorenie bačovských tried. Prihlásili sa len dvaja ľudia. Je to veľmi špecifické remeslo.

Koľkýkrát ste na farmárskom jarmoku?

- Pozvali nás už tretí rok. Chodíme každú prvú sobotu v mesiaci.

Ako jarmok hodnotíte?

- Som rád, že výrobcovia majú príležitosť dostať výrobky priamo k ľuďom. Je to najlepší spôsob nielen na predaj, ale aj na získanie spätnej väzby od zákazníka.

Zlepšilo alebo zhoršilo sa niečo za posledné roky?

- Prvé roky bývalo na jarmoku viac priekupníkov tovaru než výrobcov. To sa zlepšuje, je ich stále menej.

Majú ľudia o jarmok záujem?

- Áno. Ľudí ale veľmi ovplyvňuje počasie. Najviac ich chodí na jar, keď nie je ani moc teplo, ani príliš zima.

Na nabližšom farmárskom jarmoku v sobotu 1. augusta si okrem výrobkov zo salaša od Róberta Balúšika môžete od 9:00 ráno kúpiť vínnu marmeládu z rodinného vinárstva z Tonkoviec, božské syry z Veľkých Úľan a výrobky z viac ako 20 ďalších stánkov. Od 11:00 bude s prestávkami hrať skupina Nanovo, ktorá hrá skladby Modusu a Mariky Gombitovej. Jarmok sa končí o 14:00.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 107
  2. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 285
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 4 262
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 3 618
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 469
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 332
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 324
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 269
  9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 190
  10. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 137
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Cintorín nemeckých vojakov Kursk - Besedino.

Láska si čas nevyberá. Nedokáže ju zlomiť ani krutá vojna a ostane navždy v pamäti. Taký je aj osud vojnovej lásky Prievidžanky Márie a Nemca Oskara.


9 h
Ilustračné foto.

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.


9 h

Búrky nás môžu zasiahnuť už v nedeľu ráno, popoludní sa ich intenzita zosilní. Meteorológovia varujú pred povodňovými úkazmi a možnými škodami.


TASR 22 h

Mladý vodič utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol. Vážne sa zranil jeho 27-ročný spolujazdec, ktorého záchranári previezli do nemocnice.


(TN) 23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?