Zmrzlina v meste ponúka širokú škálu chutí a druhov

Ponuka zmrzlín v meste aj okolí je široká.

Remeselná zmrzlina.Remeselná zmrzlina. (Zdroj: DORA BRIESTENSKÁ)

Ponuka zmrzlín v okolí je široká. V niektorých zmrzlinárňach v meste ale kontroly našli zakázané nebezpečné farbivá.

TRENČÍN. Zmrzlina je aj toto leto v meste populárna. Prevádzky predávajú denne desiatky kilogramov. Aj tento rok spracovala hygiena výsledky vzoriek. Problém je hlavne so zakázanými farbivami, ktoré sú nebezpečné pre deti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Regionálny úrad verejného zdravotníctva robí kontroly viackrát ročne. Prvé robia pred začiatkom sezóny. „Pred začatím sezóny kontrolujeme jednotlivé prevádzky, počas nej hlavne zdravotnú bezpečnosť jednotlivých vzoriek zmrzlín," povedala Ľudmila Bůčková z úradu.

SkryťVypnúť reklamu

Farbivá v niektorých prevádzkach

Najviac problémov so vzorkami bol pre farbivá, ktoré niektoré zmrzlinárne ešte stále nevylúčili. „Mnohí prevádzkovatelia si neuvedomili nové nariadenie Európskeho parlamentu a Rady, ktoré vylúčilo niektoré farbivá zo skupiny azofrabív," povedala Bůčková.

Azofarbivá sú nebezpečné hlavne pre malé deti. „Vedeckými štúdiami dokázali, že znižujú pozornosť detí, môžu vyvolať až agresivitu. Zo 43 vzoriek doteraz odobratých v regióne, sme zakázané farbivá našli v šiestich z nich," povedala.

Salmonela nie, stafylokok áno

V kontrolách zameraných na salmonelu problémy nie sú. Za posledných desať rokov ju v zmrzline nezaznamenali.

„V prípade salmonely nevidím v regióne žiadny problém. Nikto z prevádzkovateľov už nepoužíva surové vajíčka. Suroviny, ktoré používajú, sú pasterizované a sušené, preto riziko nehrozí," povedala.

SkryťVypnúť reklamu

Zachytili ale baktériu zlatého stafylokoka, ktorá spôsobuje ľahké nákazlivé ochorenie. Prejde väčšinou do 24 hodín. „Stafylokoka sme zachytili aj tento rok. Dôvodom môže byť choroba niekoho z personálu, alebo nedostatočná osobná hygiena zamestnancov. Prítomné sú ale bežne na koži a slizniciach približne u tretiny zdravých osôb," vysvetlila Bůčková.

Pokuty za použitie farbív sa môžu vyšplhať vysoko. „V tomto roku sme už začali správne konania. Podnikateľom hrozí pokuta minimálne 500 eur, vyšplhať sa môže až do 200-tisíc eur," dodala Bůčková.

V Trenčíne a okolí sú okrem bežných zmrzlín aj remeselná alebo točená zmrzlina.

Ľudia na točenú zmrzlinu spomínajú nostalgicky. Denne predajú až 200 kusov.

„Veľa zákazníkov hovorí, že ich to vracia do detských čias a viac im chutí. Veľa ľudí si pýta aj iné příchutě. My tu máme čokoládovú a vanilkovú. Ľudia si pýtajú pistáciovú, citrónovú alebo ovocnú, kedysi vraj bývali aj také. Najobľúbenejšia je miešaná," povedala predavačka točenej zmrzliny Barbora z Velkých Bieroviec.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšia zmrzlina, ktorá vyčnieva spomedzi ostatných v meste, je Poctivá remeselná zmrzlina na Palackého ulici.

Vlastní ju Zuzana Dolinská a jej manžel, Talian Andrea Boasso.

Remeselnou zmrzlinou ju volajú pre spôsob výroby. „Tak ako je remeslo cukrár alebo pekár, tak je v Taliansku aj zmrzlinár. Na remeslo sú v Taliansku školy. Do názvu sme si dali poctivá remeselná zmrzlina, pretože vieme, čo do zmrzliny dávame a ako ju varíme," povedal zmrzlinár Boasso.

Remeselná zmrzlina má byť podľa jeho slov odlišná od ostatných v tom, že každý zmrzlinár aj druh zmrzliny má vlastný recept aj základ. Nepoužívajú žiadne pasty, ktoré často využívajú iní zmrzlinári.

Slovo poctivá má zosobniť suroviny, z ktorých ju pripravujú.

„Do zmrzliny dávame len kvalitné suroviny, ako stopercentný drvený oriešok, pistácie, pravý kokos, vanilku z lusku a podobne. Nepridávame do nej žiadne příchutě ani arómy," opísal zloženie Boasso.

Ovocie dávajú v sezóne čerstvé, mimo nej mrazené. Každá dávka ovocnej zmrzliny má tiež rôznu farbu, ktorú ovplyvňuje zrelosť, veľkosť aj farba ovocia.

„Napríklad jahodová je niekedy bledšia, niekedy tmavšia, závisí to nielen od zrelosti jahody, ale aj od toho, aká je velká. Jahoda je viac červená zvonka ako vnútri, čiže čím väčšia, tým je zmrzlina bledšia," povedal.

Zmrzlina aj pre diabetikov a celiatikov

Zmrzlinu robia aj pre ľudí so zdravotnými problémami. „Pre diabetikov robíme zmrzlinu bez cukru, pre celiatikov bez obsahu lepku," pokračuje Boasso.

Zmrzlinu bez cukru robia od tohto roka. Namiesto cukru je sladená sladkou trávou - stéviou. Zo zmrzlín vhodných pre diabetikov zatiaľ vyrábajú vanilkovú, orieškovú, mandľovú a pistáciovú.

Zvláštnosťou zmrzlinárne je aj maková zmrzlina, ktorú v Taliansku ani nevyrábajú.

„V Taliansku mak nie je taký známy ako u nás, v kuchyni ho skoro vôbec nepoužívajú. Maková zmrzlina je slovenská záležitosť, poradili nám ju zákazníci," povedal Boasso. Teraz je medzi najpredávanejšími.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 964
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 702
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 357
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 677
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 327
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 601
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Za jeden deň zistili viac ako dve desiatky priestupkov.


V blízkosti požiaru boli uskladnené približne tri kubické metre palivového dreva.


TASR
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu