Ponuka zmrzlín v okolí je široká. V niektorých zmrzlinárňach v meste ale kontroly našli zakázané nebezpečné farbivá.
TRENČÍN. Zmrzlina je aj toto leto v meste populárna. Prevádzky predávajú denne desiatky kilogramov. Aj tento rok spracovala hygiena výsledky vzoriek. Problém je hlavne so zakázanými farbivami, ktoré sú nebezpečné pre deti.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva robí kontroly viackrát ročne. Prvé robia pred začiatkom sezóny. „Pred začatím sezóny kontrolujeme jednotlivé prevádzky, počas nej hlavne zdravotnú bezpečnosť jednotlivých vzoriek zmrzlín," povedala Ľudmila Bůčková z úradu.
Farbivá v niektorých prevádzkach
Najviac problémov so vzorkami bol pre farbivá, ktoré niektoré zmrzlinárne ešte stále nevylúčili. „Mnohí prevádzkovatelia si neuvedomili nové nariadenie Európskeho parlamentu a Rady, ktoré vylúčilo niektoré farbivá zo skupiny azofrabív," povedala Bůčková.
Azofarbivá sú nebezpečné hlavne pre malé deti. „Vedeckými štúdiami dokázali, že znižujú pozornosť detí, môžu vyvolať až agresivitu. Zo 43 vzoriek doteraz odobratých v regióne, sme zakázané farbivá našli v šiestich z nich," povedala.
Salmonela nie, stafylokok áno
V kontrolách zameraných na salmonelu problémy nie sú. Za posledných desať rokov ju v zmrzline nezaznamenali.
„V prípade salmonely nevidím v regióne žiadny problém. Nikto z prevádzkovateľov už nepoužíva surové vajíčka. Suroviny, ktoré používajú, sú pasterizované a sušené, preto riziko nehrozí," povedala.
Zachytili ale baktériu zlatého stafylokoka, ktorá spôsobuje ľahké nákazlivé ochorenie. Prejde väčšinou do 24 hodín. „Stafylokoka sme zachytili aj tento rok. Dôvodom môže byť choroba niekoho z personálu, alebo nedostatočná osobná hygiena zamestnancov. Prítomné sú ale bežne na koži a slizniciach približne u tretiny zdravých osôb," vysvetlila Bůčková.
Pokuty za použitie farbív sa môžu vyšplhať vysoko. „V tomto roku sme už začali správne konania. Podnikateľom hrozí pokuta minimálne 500 eur, vyšplhať sa môže až do 200-tisíc eur," dodala Bůčková.
V Trenčíne a okolí sú okrem bežných zmrzlín aj remeselná alebo točená zmrzlina.
Ľudia na točenú zmrzlinu spomínajú nostalgicky. Denne predajú až 200 kusov.
„Veľa zákazníkov hovorí, že ich to vracia do detských čias a viac im chutí. Veľa ľudí si pýta aj iné příchutě. My tu máme čokoládovú a vanilkovú. Ľudia si pýtajú pistáciovú, citrónovú alebo ovocnú, kedysi vraj bývali aj také. Najobľúbenejšia je miešaná," povedala predavačka točenej zmrzliny Barbora z Velkých Bieroviec.
Ďalšia zmrzlina, ktorá vyčnieva spomedzi ostatných v meste, je Poctivá remeselná zmrzlina na Palackého ulici.
Vlastní ju Zuzana Dolinská a jej manžel, Talian Andrea Boasso.
Remeselnou zmrzlinou ju volajú pre spôsob výroby. „Tak ako je remeslo cukrár alebo pekár, tak je v Taliansku aj zmrzlinár. Na remeslo sú v Taliansku školy. Do názvu sme si dali poctivá remeselná zmrzlina, pretože vieme, čo do zmrzliny dávame a ako ju varíme," povedal zmrzlinár Boasso.
Remeselná zmrzlina má byť podľa jeho slov odlišná od ostatných v tom, že každý zmrzlinár aj druh zmrzliny má vlastný recept aj základ. Nepoužívajú žiadne pasty, ktoré často využívajú iní zmrzlinári.
Slovo poctivá má zosobniť suroviny, z ktorých ju pripravujú.
„Do zmrzliny dávame len kvalitné suroviny, ako stopercentný drvený oriešok, pistácie, pravý kokos, vanilku z lusku a podobne. Nepridávame do nej žiadne příchutě ani arómy," opísal zloženie Boasso.
Ovocie dávajú v sezóne čerstvé, mimo nej mrazené. Každá dávka ovocnej zmrzliny má tiež rôznu farbu, ktorú ovplyvňuje zrelosť, veľkosť aj farba ovocia.
„Napríklad jahodová je niekedy bledšia, niekedy tmavšia, závisí to nielen od zrelosti jahody, ale aj od toho, aká je velká. Jahoda je viac červená zvonka ako vnútri, čiže čím väčšia, tým je zmrzlina bledšia," povedal.
Zmrzlina aj pre diabetikov a celiatikov
Zmrzlinu robia aj pre ľudí so zdravotnými problémami. „Pre diabetikov robíme zmrzlinu bez cukru, pre celiatikov bez obsahu lepku," pokračuje Boasso.
Zmrzlinu bez cukru robia od tohto roka. Namiesto cukru je sladená sladkou trávou - stéviou. Zo zmrzlín vhodných pre diabetikov zatiaľ vyrábajú vanilkovú, orieškovú, mandľovú a pistáciovú.
Zvláštnosťou zmrzlinárne je aj maková zmrzlina, ktorú v Taliansku ani nevyrábajú.
„V Taliansku mak nie je taký známy ako u nás, v kuchyni ho skoro vôbec nepoužívajú. Maková zmrzlina je slovenská záležitosť, poradili nám ju zákazníci," povedal Boasso. Teraz je medzi najpredávanejšími.