Sobota, 25. január, 2020 | Meniny má Gejza

Zmrzlina v meste ponúka širokú škálu chutí a druhov

Ponuka zmrzlín v meste aj okolí je široká.

Remeselná zmrzlina.Remeselná zmrzlina.(Zdroj: DORA BRIESTENSKÁ)

Ponuka zmrzlín v okolí je široká. V niektorých zmrzlinárňach v meste ale kontroly našli zakázané nebezpečné farbivá.

TRENČÍN. Zmrzlina je aj toto leto v meste populárna. Prevádzky predávajú denne desiatky kilogramov. Aj tento rok spracovala hygiena výsledky vzoriek. Problém je hlavne so zakázanými farbivami, ktoré sú nebezpečné pre deti.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva robí kontroly viackrát ročne. Prvé robia pred začiatkom sezóny. „Pred začatím sezóny kontrolujeme jednotlivé prevádzky, počas nej hlavne zdravotnú bezpečnosť jednotlivých vzoriek zmrzlín," povedala Ľudmila Bůčková z úradu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Farbivá v niektorých prevádzkach

Najviac problémov so vzorkami bol pre farbivá, ktoré niektoré zmrzlinárne ešte stále nevylúčili. „Mnohí prevádzkovatelia si neuvedomili nové nariadenie Európskeho parlamentu a Rady, ktoré vylúčilo niektoré farbivá zo skupiny azofrabív," povedala Bůčková.

Azofarbivá sú nebezpečné hlavne pre malé deti. „Vedeckými štúdiami dokázali, že znižujú pozornosť detí, môžu vyvolať až agresivitu. Zo 43 vzoriek doteraz odobratých v regióne, sme zakázané farbivá našli v šiestich z nich," povedala.

Salmonela nie, stafylokok áno

V kontrolách zameraných na salmonelu problémy nie sú. Za posledných desať rokov ju v zmrzline nezaznamenali.

„V prípade salmonely nevidím v regióne žiadny problém. Nikto z prevádzkovateľov už nepoužíva surové vajíčka. Suroviny, ktoré používajú, sú pasterizované a sušené, preto riziko nehrozí," povedala.

Zachytili ale baktériu zlatého stafylokoka, ktorá spôsobuje ľahké nákazlivé ochorenie. Prejde väčšinou do 24 hodín. „Stafylokoka sme zachytili aj tento rok. Dôvodom môže byť choroba niekoho z personálu, alebo nedostatočná osobná hygiena zamestnancov. Prítomné sú ale bežne na koži a slizniciach približne u tretiny zdravých osôb," vysvetlila Bůčková.

Pokuty za použitie farbív sa môžu vyšplhať vysoko. „V tomto roku sme už začali správne konania. Podnikateľom hrozí pokuta minimálne 500 eur, vyšplhať sa môže až do 200-tisíc eur," dodala Bůčková.

V Trenčíne a okolí sú okrem bežných zmrzlín aj remeselná alebo točená zmrzlina.

Ľudia na točenú zmrzlinu spomínajú nostalgicky. Denne predajú až 200 kusov.

„Veľa zákazníkov hovorí, že ich to vracia do detských čias a viac im chutí. Veľa ľudí si pýta aj iné příchutě. My tu máme čokoládovú a vanilkovú. Ľudia si pýtajú pistáciovú, citrónovú alebo ovocnú, kedysi vraj bývali aj také. Najobľúbenejšia je miešaná," povedala predavačka točenej zmrzliny Barbora z Velkých Bieroviec.

Ďalšia zmrzlina, ktorá vyčnieva spomedzi ostatných v meste, je Poctivá remeselná zmrzlina na Palackého ulici.

Vlastní ju Zuzana Dolinská a jej manžel, Talian Andrea Boasso.

Remeselnou zmrzlinou ju volajú pre spôsob výroby. „Tak ako je remeslo cukrár alebo pekár, tak je v Taliansku aj zmrzlinár. Na remeslo sú v Taliansku školy. Do názvu sme si dali poctivá remeselná zmrzlina, pretože vieme, čo do zmrzliny dávame a ako ju varíme," povedal zmrzlinár Boasso.

Remeselná zmrzlina má byť podľa jeho slov odlišná od ostatných v tom, že každý zmrzlinár aj druh zmrzliny má vlastný recept aj základ. Nepoužívajú žiadne pasty, ktoré často využívajú iní zmrzlinári.

Slovo poctivá má zosobniť suroviny, z ktorých ju pripravujú.

„Do zmrzliny dávame len kvalitné suroviny, ako stopercentný drvený oriešok, pistácie, pravý kokos, vanilku z lusku a podobne. Nepridávame do nej žiadne příchutě ani arómy," opísal zloženie Boasso.

Ovocie dávajú v sezóne čerstvé, mimo nej mrazené. Každá dávka ovocnej zmrzliny má tiež rôznu farbu, ktorú ovplyvňuje zrelosť, veľkosť aj farba ovocia.

„Napríklad jahodová je niekedy bledšia, niekedy tmavšia, závisí to nielen od zrelosti jahody, ale aj od toho, aká je velká. Jahoda je viac červená zvonka ako vnútri, čiže čím väčšia, tým je zmrzlina bledšia," povedal.

Zmrzlina aj pre diabetikov a celiatikov

Zmrzlinu robia aj pre ľudí so zdravotnými problémami. „Pre diabetikov robíme zmrzlinu bez cukru, pre celiatikov bez obsahu lepku," pokračuje Boasso.

Zmrzlinu bez cukru robia od tohto roka. Namiesto cukru je sladená sladkou trávou - stéviou. Zo zmrzlín vhodných pre diabetikov zatiaľ vyrábajú vanilkovú, orieškovú, mandľovú a pistáciovú.

Zvláštnosťou zmrzlinárne je aj maková zmrzlina, ktorú v Taliansku ani nevyrábajú.

„V Taliansku mak nie je taký známy ako u nás, v kuchyni ho skoro vôbec nepoužívajú. Maková zmrzlina je slovenská záležitosť, poradili nám ju zákazníci," povedal Boasso. Teraz je medzi najpredávanejšími.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  6. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  7. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  8. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  9. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  10. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  5. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  6. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  8. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  9. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  10. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 16 516
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 164
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 327
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 187
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 206
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 314
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 217
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 6 979
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 6 910
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 6 904

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Jozef Vajda: Film Sviňa by mali vidieť všetci, ktorí plánujú ísť voliť

Už 6. februára sa do kín dostane nový slovenský film Sviňa. Vznikol na základe rovnomenného knižného bestselleru Arpáda Soltésza. Réžiu, produkciu a scenár zastrešili Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann.

Dukla zdolala Nitru aj štvrtý raz v sezóne

Zverenci trénera Jána Pardavého si poradili s Nitrou.

Trenčín zvíťazil na ľade Nitry.

Meteorológovia varujú pred poľadovicou na cestách

Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Ilustračná fotografia.

V Hradišti sa vodiči zdržia, polícia dokumentuje nehodu

Polícia upozorňuje vodičov na zdržanie v obci Hradište.

Policajti v Hradišti dokumentujú autonehodu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

SAD Zvolen ruší pre spor s krajom všetky prímestské spoje

Výnimkou budú len linky, ktoré SAD Zvolen prevádzkuje na základe osobitných zmlúv.

Na Linčianskej sa stala vážna nehoda, jednu osobu museli z vraku vyslobodiť

Dopravná nehoda sa stala dnes ráno na Nerudovej ulici na sídlisku Linčianska.

Vybrali SME

Už ste čítali?