TRENČÍN. Farmársky jarmok ktorý je v meste už nejakú dobu každú prvú sobotu v mesiaci okrem septembra si mnohí ľudia obľúbili. Napriek tomu sa ľudia pýtajú či sú predajcovia naozaj aj pestovatelia a výrobcovia, a nielen priekupníci tovaru z veľkoskladov.
Najbližší farmársky jarmok na Mierovom námestí bude 4. júla od 9:00 ráno do 14:00 poobede.
O zozname a výbere predajcov porozprávala Jana Sedláčková, z Útvaru kultúrno-informačných služieb mesta.
Prečo ste začali organizovať farmársky jarmok?
- V médiách dlhodobo ľudia spomínali, ako radi by kupovali slovenské potraviny a farmári sa sťažovali, že svoje produkty nemajú kde predávať. Preto sme si mysleli, že stačí urobiť jednoduchú vec- vytvoriť spoločný priestor, kde by sa tieto dve skupiny stretli.
Čo je cieľom trhov?
- Farmári by predali a návštevníci jarmoku by kúpili to, o čo všetkým ide – potraviny vyrobené vlastnoručne a na Slovensku, ideálne priamo v našom regióne.
Funguje to tak aj v praxi?
- Keď sme minulý rok s trhmi začínali, ani nám nenapadlo, že to vôbec nebude jednoduché.
Je ťažké nájsť ľudí ktorí kritériám vyhovujú?
- Zistili sme že je tvrdá práca, zostaviť trhy podľa našich predstáv.
Prečo?
- Farmári nie sú veľmi zvyknutí chodiť svoje produkty aj predávať, nemajú povybavované všetky doklady potrebné na predaj.
Je nejaký problém aj so zákazníkmi?
- Kupujúci často porovnávajú ceny s tými zo supermarketu. Pri tom si neuvedomujú, že u farmára kupujú zeleninu, ovocie, mäso či syry, ktoré nie sú produktami veľkovýroby. Tá síce svojou mäsovosťou výrobu potravín zlacňuje, ale výrobky sú oveľa viac vystavené chemickým ošetreniam, aby sa vyhli chorobám a vydržali dlhé transporty a skladovania.
Podľa akých kritérií teda vyberáte predajcov?
- Naším prvotným a najdôležitejším kritériom je, aby na farmárskych jarmokoch predávali tí, ktorí si svoje produkty dopestujú, vychovajú, prípadne vyrobia.
Akým spôsobom ich zháňate?
- Snažíme sa využiť všetky možnosti. Chodíme aj do iných miest hľadať a dopĺňať sortiment výrobcov. Kontrolujeme, či majú záujemcovia o predaj vlastnú výrobu, pozemky, na ktorých pestujú, prípadne chovy, odkiaľ pochádzajú ich zvieratá.
Vznikajú pri zháňaní problémy?
- Snažíme sa, aby predávané potraviny pochádzali z čo najbližšieho okolia Trenčína. Nie vždy je to možné. Napríklad zeleninárov u nás nie je veľa. Chovné farmy síce sú, ale nemajú vybavené povolenia na predaj svojich produktov. To, čo nám v ponuke chýba preto dopĺňame vzdialenejšími farmármi a výrobcami.
Robíte výnimky?
- V niektorých výnimočných prípadoch sme ochotní trocha prižmúriť oči. Napríklad u kvetov ktoré dopĺňajú sortiment trhov. Aj tu sa však snažíme dať priestor záhradníctvam, ktoré si dopestujú väčšinu rastliniek sami a sortiment si iba dopĺňajú nakupovanými druhmi.
Hľadáte aj niečo iné než len klasické farmárske výrobky?
- Základné produkty na jarmoku dopĺňame progresívnymi výrobkami, ktoré sú zaujímavé z hľadiska zdravej výživy alebo najnovších výživových trendov.
Ktoré napríklad?
- Miesto u nás majú výrobcovia pekárenských výrobkov zo špaldovej múky, ovocných štiav, remeselných pív, netradičných džemov. Najnovšie máme aj výrobcu raw tôrt z Trenčína.
Hlásia sa výrobcovia aj sami?
- Takýchto zaujímavých výrobcov aktívne hľadáme, ale samozrejme uvítame aj keď sa nám s ponukou prihlásia sami.
Máte po určitých skúsenostiach víziu ako by jarmok mal vyzerať?
- Ideálom je stále vytvoriť miesto, kde sa stretne ponuka a dopyt. Kde si ľudia môžu kúpiť zdravé, čisté a čerstvé potraviny. Dúfame, že časom viac a viac priestoru dostanú lokálny výrobcovia.
Čím presne by mal byť jarmok pre ľudí?
- Chceme vytvoriť priestor farmárom kde nebudú chodiť tovar akoby vystavovať ale predávať. Kde ľudia prídu kvalitné potraviny nielen obzerať ale aj kupovať. S tým, že aj keď zaplatia o niečo viac ako v supermarkete vedia, že kupujú kvalitu a podporujú domácich výrobcov.