zahraničných destináciách.
TRENČÍN. Podľa riaditeľky školy Márie Hančinskej je cieľom letnej praxe v zahraničí umožniť študentom otestovať si teoretické vedomosti v praxi, nadobudnúť nové zručnosti, zdokonaliť sa v cudzích jazykoch, ale predovšetkým sa osamostatniť a dozrieť po ľudskej stránke. Odbornú prax v zahraničí možno vykonávať na pozíciách recepčný, kuchár alebo čašník.
Zahraničnú prax využívajú predovšetkým študenti gastronomických odborov, najmä hotelovej akadémie, ktorí sú najlepšie jazykovo vybavení. Škola spolupracuje s agentúrami, ktoré poskytujú prax na Cypre, na Kréte, vo Francúzsku, Írsku, Nemecku, Rakúsku, ale aj na Morave a vo Vysokých Tatrách. Mnohí zo študentov sa aj po skončení praxe vracajú do destinácií, kde predtým praxovali, priblížila riaditeľka školy s tým, že ročne využíva letnú zahraničnú prax 80 až 120 študentov školy.
Ako o obrovskej životnej skúsenosti hovorí o zahraničnej praxi absolventa hotelovej akadémie Jilemáku Bystrík Uko. Absolvoval ju v Grécku, kde sa ešte vrátil počas dvoch letných sezón po skončení školy. Neskôr absolvoval barmanský kurz a ten mu zmenil život. Pracoval v luxusnom bratislavskom bare, ako víťaz domácej súťaže barmanov sa dostal na svetové finále na Kube a dnes pracuje ako supervízor v londýnskom bare v najvyššej budove západnej Európy.
"Jilemák je pre mňa etapa života, ktorú nikdy nevymažem z hlavy. Vďaka tejto škole som tam, kde som, robím to, čo ma baví, pozrel som sa na miesta, po ktorých som kedysi chodil akurát tak prstom po mape a ďalšie ma ešte len čakajú. Vraví sa, že v momente, keď nájdete prácu, ktorá vás baví, je ako keby ste prestali pracovať. Ja to môžem len potvrdiť," vyznal sa úspešný barman zo svojho vzťahu ku škole v publikácii venovanej 130. výročiu vzniku SOŠ obchodu a služieb.