Posväteným jedlám sa pripisovali magické účinky

Na Veľkú noc sa piekla aj jablková štrúdľa s makom, čerešňami či tvarohová s hrozienkami.

(Zdroj: ILUSTR. PETER ŽÁKOVIĆ)

Na Veľkú noc sa piekla aj jablková štrúdľa s makom, čerešňami či tvarohová s hrozienkami.

Hoci na Bielu sobotu sa pre väčšinu kresťanov pôst končí, v minulosti väčšina rodín čakala až do Veľkonočnej nedele, aby mohli konzumovať posvätené jedlá. Tie šla gazdiná najprv posvätiť na rannú omšu. "Takýmto jedlám sa pripisovali magické účinky, preto sa časť z nich dala dobytku, aby sa mu dobre darilo. Škrupinky z vajíčka a časť odrobiniek z chleba sa primiešali do osiva, alebo sa zaorali pri prvej jarnej orbe," priblížila pre TASR etnologička Katarína Nádaská.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Bohatšie raňajky

Na Veľkonočnú nedeľu sa pripravovali bohatšie raňajky. Na stole nesmeli podľa etnologičky chýbať vajíčka, koláče, šunka, chren, chlieb i biela káva. "Jedlá z vajec sa konzumovali, pretože vajíčko bolo symbolom nového života, plodnosti a bolo preto žiaduce, aby sa na jar prebudili nové sily, nielen v prírode, ale i v ľuďoch," vysvetlila. Z vajec si ľudia pripravovali napríklad praženice so žihľavovými lístkami, pankúchy, plniny, baby či kombináciou vajec a údeného mäsa a žemlí stratené kura. Veľkonočný obed bol už aj v minulosti podľa Nádaskej veľmi sýty.

Podávala sa zvyčajne slepačia polievka a pečené mäso. Obed bol obohatený aj koláčmi a vínom. "Z posvätených jedál mal jesť každý člen rodiny, pričom sa dbalo, aby ani omrvinka nepadla na zem," povedala etnologička. Na západnom Slovensku patrilo medzi tradičné veľkonočné jedlá teľacie alebo bravčové mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Časté bolo aj jahňacie či kozľacie mäso, a to plnené plnkou zo žemlí, vajec, mlieka a častí vnútorností. "Nesmeli chýbať ani vajíčka uvarené natvrdo, šunka, plnené sliepky alebo kurčatá, veľkonočná baba, soľ, chlieb a koláče z kysnutého cesta, nazývané calty," uviedla Nádaská. Na stole nechýbali ani špeciality ako makové alebo orechové rožteky či veľkonočný baranček z piškótového cesta.

Koláče boli sviatočným jedlom

"Koláče boli v minulosti naozaj len sviatočným jedlom a Veľká noc bola príležitosťou, keď sa piekli boli to zavináky plnené makom, orechmi a tvarohom," vysvetlila etnologička.

V obciach Jastrabá a Ihráč sa ľudia podľa nej kedysi ponáhľali na Veľkonočnú nedeľu z kostola domov, lebo verili, že ten, kto bude prvý doma, bude aj prvý hotový s robotou počas roka. Na hornej Nitre zas bola tradícia pečenia veľkej pletenej žemle. Poobede chodili ľudia do poľa, tam žemľu pováľali po raži, aby tak narástli také klasy, aká veľká je žemľa.

SkryťVypnúť reklamu

Pre východ Slovenska boli v tento deň typické jedlá ako žolta hrudka, sirek a koláč paska. Ten mal okrúhly tvar, ako symbol nového jarného slnka a života. V slovenských domácnostiach sa zvykli konzumovať mäsové polievky, klobásy, slanina či koláč pečený z trojakej múky.

"Piekla sa aj vianočka, buchty, kapustníky, tvarožníky i lekvárniky. Ako nápoje pre sviatočné chvíle slúžili pre dospelých víno alebo pálenka. Deti pili mlieko alebo vodu ochutenú ovocnými, doma vyrábanými šťavami," dodala Nádaská.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 099
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 086
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 867
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 979
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 661
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 283
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 996
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 535
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Boris Vitázek.

Festival sa koná 11. a 12. apríla na rôznych miestach


Očkovanie vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer.

Kotlár avizoval, že Žilinkovi odovzdá výsledky analýzy šarží vakcín Moderna a Pfizer.


SITA

Cintorín pri pamätníku v lesoparku Brezina v Trenčíne pripomína beštiálne vraždy 69 vojakov, partizánov i civilných obyvateľov.


TASR

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu