Medovníky z Trenčína opäť uspeli vo svete

Dvojnásobná víťazka svetovej olympiády v gastronómii Mária Muráriková z Trenčína uspela aj na ďalšej svetovej súťaži

Nápis SOS je zúfalým volaním včiel o pomoc.Nápis SOS je zúfalým volaním včiel o pomoc. (Zdroj: ANDREJ LUPRICH)

. Na svetovom pohári v gastronómii, ktorý sa konal na konci novembra v Luxemburgu, získala striebornú medailu.

TRENČÍN. Z voňavého medovníka vytvorila dielo s názvom SOS a zhmotnila myšlienku Alberta Einsteina - ak vyhynie včela, do štyroch rokov vyhynie ľudstvo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


„K tejto myšlienke ma podnietil ma macošský postoj ľudí k prírode. To nádherné čo máme, si nevážime a ničíme to, čo nám príroda dáva,“ hovorí Muráriková.


Dielo sa skladá z troch častí. V prvej je znázornený život včiel od narodenia v úli, v druhej časti ich aktívny život, ktorý nám pomáha existovať -opeľovanie kvetov.

SkryťVypnúť reklamu


Do najmenších detailov vypracovala kvety agátu, jahody či hluchavku bielu. „V tretej sekcii som sa dotkla toho patologického. Sú tam fabriky, ktoré ničia životné prostredie, rôzne jedy ktoré likvidujú včelstvá. Veľký zdobený nápis SOS hovorí všetko sám o sebe - zúfalé volanie včiel o pomoc,“ dodala.

Majster sa skrýva v detailoch

Celé dielo váži približne 18 kilogramov. Na jeho tvorbu spotrebovala približne 50 vajec, asi 3 kilogramy medu, a k tomu primerane múky a cukru. Takže úplne všetko je jedlé.


„Recept je v podstate rovnaký ako pri klasických medovníkoch, nezvyknem ho kvôli súťaži meniť.“
Najzložitejšie pri tvorbe boli detaily. „Napríklad už len dať včelu do kolmej polohy tak, aby nepadla bola fuška. Inak majú všetky anatomické atribúty živých včiel - facetové oči, chlpatú hruď, telo zložené zo šiestich článkov, jemné krídla a všetko ostatné.

SkryťVypnúť reklamu


Včely sú blanokrídly hmyz, tak na tie blany som musela použiť trochu iný materiál, ale stále dovolený,“ dodala.
Snažila sa byť realistická, v pomere k živej včielke je tá medovníková zväčšená jedna ku trom.


Bunka, v ktorej sa odohráva včelí život, je zväčšená osemnásťkrát. Samotná tvorba trvala približne 330 hodín.
„Samozrejme, nepočítam do toho hodiny a hodiny strávené štúdiom témy, anatómie včiel, jednotlivých kvetov a neustálym rozmýšľaním, čo by sa dalo ešte vylepšiť,“ hovorí.

vcela.jpg

Hodnotenie je vždy subjektívne

Podľa jej slov rozhodcovská komisia, ktorá diela na súťaži hodnotí, zhmotnenú prácu a čas v diele vidí. „Hodnotiť umenie je ale veľmi subjektívne, je to skôr o pocite. Komisia si zvolila spôsob hodnotenia tak, že každému komisárovi pridelila určitý počet bodov, a s tými bodmi ide hodnotiť.

SkryťVypnúť reklamu


Nakoniec sa všetky body spočítajú a určia celkové poradie. Hodnotenie je anonymné, súťažiaci sú prezentovaní len s číslom, porota nevie, ako sa volám, odkiaľ som, iba prideľujú body. Tie sa na konci zrátajú a stanoví sa výsledok. Víťazov môže byť aj viac, záleží na hodnotení,“ dodala Muráriková.

Umenie je dielo previezť

Tento rok sa na svetovom pohári zúčastnilo 54 štátov z celého sveta. Muráriková súťažila v kategórii cukrárska artistika, kde sú materiály tepelne spracované. „V mojej kategórii bolo celkovo dvesto súťažiacich a celá súťaž trvá päť dní. Dielo tam donesieme a jednotlivé komponenty na mieste spájame a postupne inštalujeme,“ hovorí. Podľa nej nie je umenie len dielo vytvoriť, niekedy je väčšie umenie dokázať ho bezpečne zbaliť a previezť.
„Je veľmi krehké a previezť ho na súťaž 1600 kilometrov je fakt umenie.“ Limity, ktoré Muráriková pri pečení musí rešpektovať, sú dva - možnosť obalu, z ktorého vychádza, a veľkosť trúby 30x40 cm, čo sú zároveň aj najväčšie komponenty, ktoré potom môže skladať.

Svetové medovníky z Trenčína

Medovnikárka z Trenčína sa zúčastnila na siedmich svetových podujatiach. Podobne ako v športe, aj gastronómia má dve veľké podujatia.


Každé štyri roky sa koná olympiáda v Erfurte a každé štyri roky svetový pohár v Luxemburgu - tieto sa striedajú v dvojročných intervaloch. Na olympiáde v Erfurte sa Muráriková zúčastnila dvakrát a dvakrát zvíťazila.
Na svetovom pohári gastronómie v Luxembrugu sa zúčastnila trikrát, pričom dvakrát tu získala striebro a raz zlato. Celkovo je Muráriková držiteľkou 11 zlatých, dvoch strieborných a jednej bronzovej medaily zo svetových podujatí. Svoje prvé zlato z olympiády získala v roku 2008.


„Súťažila som s dielom Večera pre kráľa, inšpiroval ma Pavol Dobšinský s jeho rozprávkou. Barokové kráľovské stolovanie pre dvoch - taniere, poháre kapor, ovocie, pečivo, všetko z medovníka.“ O ďalšie štyri roky zvíťazila na olympiáde znovu. Vytvorila medovníkové renesančné kachle z vyhoreného hradu Krásna Hôrka, ktoré sú tam asi najvzácnejší exponát. Jednotlivé kachlice boli zdobené granátovým jablkom.

Pečenie podlieha trendom

Aj pečenie cukrárskych výrobkov podlieha moderným trendom. Tie sa menia ohromnými krokmi. Mení sa materiál, technológia, spôsob spracovania, podanie.


„Koľkokrát sa pozerám na dielo a vôbec neviem identifikovať, z čoho je zhotovené. Medovníkom sa venujem iba 35 rokov, ale stále si myslím, že je to také pole neorané. Určite prídu po mne ďalší, ktorí prídu na nové spôsoby, ako sa dá tento voňavý materiál stvárniť,“ povedala.


Okrem medovníkov pečie aj všetko ostatné, čo patrí k Vianociam. A ako každej gazdinke, ani jej sa nie vždy všetko vydarí. „Občas sa stane, že do trúby dáte krásnu, dokonalú vec a von vytiahnete niečo úplne iné ako to, čo ste čakali,“ dodala s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 964
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 702
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 357
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 677
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 327
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 601
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Za jeden deň zistili viac ako dve desiatky priestupkov.


V blízkosti požiaru boli uskladnené približne tri kubické metre palivového dreva.


TASR
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu