Pre porovnanie - v Žilinskom kraji ich je len 18, v Nitrianskom 33. Za sezónu využije ich služby v trenčianskom regióne viac ako 30 000 ľudí.
MYJAVA. Sezóna pre pálenice sa pomaly rozbieha.„U nás začíname v októbri a končíme v závislosti od úrody - ak je dobrý rok na slivky, tak v apríli, ak je zas viac jabĺk tak niekedy varíme ešte aj v polovici mája,“ hovorí Jaroslav Kulíšek z Myjavskej pálenice.
„Tohoročná sezóna vyzerá u nás dosť zle. Striedajú sa tu najčastejšie dva druhy ovocia, slivky a jablká, hrušky sú len taký doplnok.
Minulý rok bolo veľa sliviek, jablká neboli. Tento rok zatiaľ vyzerá, že u nás bude jabĺk pomenej, a slivky vôbec žiadne,“ dodal Kulíšek, ktorý dúfa, že záujemcovia o kvalitný alkohol si slivky na pálenie nakúpia.
Slabú sezónu potvrdzuje aj Tomáš Kaššovic z bošáckej pálenice.
„Táto sezóna je, čo sa týka pestovateľského pálenia, v porovnaní s predošlými sezónami obzvlášť slabá. Klimatické príčiny netreba zdôrazňovať, veď marhule takmer úplne vypadli.
Očakávame pomerne nízke výťažnosti destilovaného ovocia, nakoľko slnečné dni v čase dozrievania ovocia neboli takmer žiadne a preto bude v kvasoch málo ovocného cukru.“Jeho slová potvrdzuje aj predseda Ovocinárskej únie Marián Varga.
Slivky poškodili mrazy a piliarka
„S úrodou ovocia je to tak, že niekde ho je prebytok, niekde nedostatok a niekde tak akurát. Na Myjavsku poškodili úrodu sliviek jarné mrazy a piliarka slivková tak, že je rekordne nízka.Celkovo na Slovensku je však rekordná úroda jabĺk,“ hovorí Varga.
Ovocinárska únia dokonca oslovila ministerstvo s návrhom, aby sa ovocie, ktorého je prebytok, mohlo spracovať za priaznivejších finančných podmienok.
„Ovocia na pálenie bude určite dosť, momentálne je na trhu až 25 percent ovocia naviac. Myslím, že aj menšie pálenice budú mať tento rok čo robiť,“ povedal Varga.
Viac ako 43 litrov treba priznať
Za posledné výrobné obdobie, teda v období od 1. júla 2013 do 30. júna 2014, v trenčianskych páleniciach vyrobili viac ako 702 000 litrov čistého alkoholu, za čo bolo zaplatených a odvedených do štátneho rozpočtu takmer 3,8 mil. eur na spotrebnej dani.
„Pestovateľ si môže dať vypáliť alkohol vo viacerých páleniciach, avšak celkové množstvo na jednu osobu a jeho domácnosť so zvýhodnenou sadzbou spotrebnej dane je 43 litrov čistého alkoholu za jedno výrobné obdobie,“ upozorňuje Renáta Peťovská z Colného úradu v Trenčíne.
Vysoké pokuty až do výšky 166 eur
V prípade, že toto množstvo bolo prekročené a pestovateľ to neoznámil prevádzkovateľovi pálenice, hrozí mu pokuta. Pestovateľ musí za prekročený objem alkoholu predložiť daňové priznanie a zaplatiť príslušnú spotrebnú daň v základnej sadzbe.
„Zdôrazňujem obe povinnosti – predloženie daňového priznania a zaplatenie dane, lebo ak čo len jedna povinnosť nie je splnená, napríklad zákazník síce zaplatí daň, ale opomenie podať daňové priznanie, nasleduje ďalšia sankcia,“ dodala Peťovská.
Za porušenie predpisov v súvislosti s pestovateľským pálením ovocia je ukladaných 100 - 200 pokút za výrobné obdobie, najčastejšie práve za prekročenie limitu množstva liehu, na ktorý je možné uplatniť zníženú sadzbu dane.
„V tomto prípade porušenia predpisov zákon určuje výšku pokuty do 166 eur s prihliadnutím na všetky okolnosti prípadu.“