Z množstva minerálnych prameňov v Trenčianskom kraji kontrolujú hygienici pravidelne len štyri. Pitie vody z nich je napriektomulen na vlastné riziko.
TRENČÍN. Pracovníci hygieny vybrali tri pramene kyseliek, ktorým sa venujú v pravidelných intervaloch.
„Vybrali sme ich na základe obhliadky prameňov a úrovne starostlivosti o okolie, ale aj stavu mikrobiologickej a biologickej kvality vody a boli zaradené do plánu odberov vôd a robíme laboratórne analýzy,“ povedal Peter Pružinec z trenčianskeho Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Ide o pramene v Kubrej, Trenčianskych Miticiach, v Kostolnej – Záriečí a Chocholnej, ktoré hygienici kontrolujú každé tri mesiace.
„Napriek tomu, že robíme monitoring kvality horeuvedených kyseliek vo vybraných ukazovateľoch, nie je žiadny zo sledovaných prameňov oficiálne povolený na trvalé požívanie vody pre pitné účely a odber a používanie takejto vody je na vlastné riziko užívateľov,“ upozorňuje Pružinec.
V ostatných je kvalita premenlivá
Ostatné lokálne pramene hygienici pravidelne nekontrolujú. „V minulosti vykazovali opakovanú nevyhovujúcu alebo veľmi premenlivú kvalitu vody a vykonané opatrenia nepriniesli zlepšenie stavu.
Zo strany obcí a miest ani nebola snaha zabezpečiť nápravu a pravidelnú starostlivosť o kyselky a ich okolie,“ dodal Pružinec.
Na území Trenčína spravuje kyselky Mestské hospodárstvo a správa lesov. „Pravidelne periodicky kontrolujú poriadok v ich okolí a funkčnosť týchto prírodných vodných zdrojov. Najčastejšiu starostlivosť venujú pracovníci kyselke v Kubrej, ktorá je najviac navštevovaná,“ povedala Erika Ságová z mestského úradu.
Pramene chránime málo, pomohla by propagácia
Kyselkám v kraji sa venuje Trenčan Juraj Vančo. Zozbieral informácie o 26 prameňoch kyseliek v okolí Trenčína a uverejnil ich spolu s mapou, kde presne sa pramene nachádzajú, svojím hodnotením chute vody, okolia a fotografiami jednotlivých prameňov na internete.
Ako najväčší problém vníma znečisťovanie okolia prameňov a tiež nedostatočnú propagáciu. „V súčasnosti prebieha na parlamentnej úrovni a aj medzi verejnosťou všeobecná diskusia o zdrojoch vody.
Tieto pramene, ktoré tu máme, sú prístupné verejnosti. Chceme ich chrániť, ale zároveň si môžeme všimnúť, ako ich dokážeme ničiť. Nie je ničím výnimočným nájsť pri prameni smetisko,“ hovorí Vančo.
Prameňom by pomohla aj lepšia propagácia.
„Kyselkám, ktoré sú ďalej od civilizácie, väčšinou chýba už len propagácia. Priamo na mieste - čo voda obsahuje, možno nejaký príbeh spojený s prameňom,“ hovorí Vančo.
Z hľadiska širšej propagácie v rámci regiónov a mikroregiónov chýbaju informácie o prameňoch aj v rôznych turistických sprievodcoch krajom.