TRENČÍN. Trenčiansky samosprávny kraj odmenil desať výhercov, ktorí zaslali originálne regionálne recepty do pripravovanej kuchárskej knihy receptov zo všetkých regiónov Trenčianskeho samosprávneho kraja. Regionálna kuchárka by mala uzrieť svetlo sveta ešte pred Vianocami.
Ako informovala Mária Izraelová z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK, projekt Trenčiansky samosprávny kraj chuťovka pre turistov predstavili na tohtoročnom veľtrhu cestovného ruchu Region Expo v Trenčíne. Na veľtrhu sme spustili kampaň s cieľom zozbierať čo najviac tradičných receptov na regionálne špeciality a pripraviť pre obyvateľov i návštevníkov kraja hodnotnú publikáciu s takýmto obsahom. Prvú tradičnú špecialitu dohňanskú pohánkovú babu ponúkol priamo na veľtrhu predseda TSK Jaroslav Baška, priblížila Izraelová.
Ako dodala, niekoľko receptov sa podarilo získať už počas trvania veľtrhu, ale snaha o zozbieranie ďalších receptov pokračovala. Oslovili všetkých starostov a primátorov TSK a takisto aj verejnosť, ktorá mala možnosť zaslať recepty do 16. júla a riaditeľ Úradu TSK Juraj Gerlici vyžreboval tento týždeň výhercov hodnotných cien. Tri hlavné ceny získali Vlastimil Uhlár z obce Kocúrany v okrese Prievidza, Mária Luprichová z Malinovej rovnako v prievidzskom okrese a Emília Fabová zo Soblahova pri Trenčíne.
TSK bude pokračovať v kompletizovaní a príprave regionálnej kuchárky. Publikácia by mala byť hotová k Vianociam 2014. Na jej ďalšej tvorbe sa budú podieľať stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK zamerané na gastronómiu, ako aj odborníci, ktorí majú k regionálnej gastronómii blízko, uzavrela Izraelová.