Pracovníčky menších predajní bojujú s problémom zastupovania počas dovolenkového obdobia. Potraviny musia počas niekoľkých dní zatvárať, čo ľudia veľmi kritizujú.
REGIÓN. Obyvatelia trenčianskeho regiónu sa často sťažujú na obmedzenie menších prevádzok vo svojom okolí. Tie musia často pozmeniť otváracie hodiny pre personálne problémy počas čerpania dovoleniek. Potvrdil to aj Viliam Fuzák, obchodný námestník Jednoty.
„Ide najmä o prevádzky s jedným alebo dvomi pracovníkmi. Počas dovolenkového obdobia majú pracovníci dve možnosti. Buď zatvoria predajňu, alebo obmedzia jej prevádzku,“ vysvetlil Fuzák. Podľa jeho slov sa v tomto období veľmi ťažko hľadá náhrada za stálych pracovníkov. „Je preto lepšie, keď sa prevádzka skôr obmedzí ako zatvorí,“ dodal Fuzák.
Obmedzenie prevádzky
V niektorých potravinách, ako napríklad v mestskej časti Opatová nad Váhom, prevádzku obmedzili na štyri a pol dňa v týždni. Ľuďom to veľmi prekáža. „Máme tu pre viac ako jeden a pol tisíca ľudí jedny potraviny. Kde mám ísť kupovať chlieb a iné pečivo, keď je zatvorená? Ja už nie som najmladšia a nemám auto po ruke,“ sťažuje sa obyvateľka Opatovej.
Pracovníčky menších predajní s potravinami v regióne stoja teda každý rok pred dilemou, ako zabezpečiť za seba náhradu počas dovolenkového obdobia. „Sme tu len dve kolegyne a je niekedy problém so zastupovaním.
Nájsť na niekoľko týždňov brigádnika je takmer nemožné,“ povedala Mária, pracovníčka v jednej z menších prevádzok v trenčianskom regióne.
Nezáujem o sezónnu prácu
Záujem o brigádu v menších obchodoch s potravinami je stále nižší.
„Neviem si predstaviť, že by som šla pracovať do potravín cez leto. Je to síce kúsok od domu, ale za tie peniaze budem radšej niekde predávať zmrzlinu,“ povedala študentka Marta Michalcová. Ani pre starších ľudí táto pozícia nie je vôbec atraktívna.
„Neoplatí sa mi na niekoľko týždňov sedieť v horúčavách pri pokladni. Kým by som sa zaučil, už by som aj tak musel ísť preč,“ povedal Marián Ferianec z Trenčína.