TRENČÍN. Trenčiansky samosprávny kraj zozbieral od svojich obyvateľov niekoľko desiatok receptov regionálnych špecialít. Ešte pred Vianocami časť z nich vydá v podobe regionálnej kuchárky. Kampaň s cieľom zozbierať regionálne recepty odštartoval kraj v máji na výstave cestovného ruchu Regiontour Expo 2014 v Trenčíne.
Medzi prvými prispel do publikácie predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, ktorý ponúkol recept na Dohňanskú pohánkovú babu. Jeden recept, ktorý by bol typický pre celý Trenčiansky kraj, podľa Márie Izraelovej z Úradu TSK neexistuje, ale práve recepty na rôzne baby prichádzali zo všetkých častí kraja najčastejšie, aj keď názvy a použité suroviny na často líšili.
,,Recepty v kraji sa odlišujú aj podľa toho, či pochádzajú z mestského alebo dedinského prostredia. Z dedín máme recepty skôr na múčne jedlá, jedlá zo zemiakov a podobne,“ povedala Izraelová. Najviac sa od ostatných odlišovali recepty z Myjavy a okolia. Obyvatelia kraja poslali asi 70 receptov na regionálne špeciality, do regionálnej kuchárky sa dostane výber z nich. Regionálna kuchárka v podobe brožúry bude k dispozícii zadarmo. Na jeseň by jedlá podľa receptov mali pripraviť žiaci stredných škôl so zameraním na gastronómiu, aby ich bolo možné nafotiť. Podobné publikácie vydali už niektoré obce alebo menšie regióny v kraji, celokrajská zatiaľ neexistuje. Desať prispievateľov do regionálnej kuchárky kraj odmenil vstupenkami na Trenčiansky hrad, do wellnesscentra či knihami.