LÚKA. Vďaka Regionálnemu dňu v Základnej škole na Lúke na tradície, zvyky a remeslá našich predkov nezabudne ani najmladšia generácia.Organizátori podujatia tradičné obyčaje z minulých storočí spojili aj s modernou výpočtovou technikou, ktorá prostredníctvom prezentácií preklenula minulosť so súčasnosťou.
Školu zmenili na časy našich predkov
Aj v priestoroch malej dedinskej školy sa dá pestovať a rozvíjať cit ku kráse nášho regiónu, prírody, ľudového umenia a spoznávať a zachovávať kultúrne, duchovné a historické dedičstvo našich predkov.
Regionálny deň v Základnej škole na Lúke priblížil žiakom tradície a život v minulých storočiach.
„Každá trieda sa zamerala na jednu tému, ktorú veku primeraným spôsobom odprezentovala pred ostatnými žiakmi.
Predviedli sme aj sušenie, uskladňovanie a využitie liečivých rastlín s ochutnávkou čajov i význam predmetov dennej potreby v minulosti,“ povedala Adriana Holániová, riaditeľka školy. V priestoroch školy nechýbali ani ukážky prác na hospodárskom dvore, práca na tkáčskom stave, pečenie a zdobenie perníkov, či výroba kraslíc rôznymi technikami.
„V tematickom bloku krása ľudového odevu sme priblížili využitie pracovných i sviatočných odevov s ukážkou ľudového tanca,“ pokračovala Holániová.
Perie párali pri zvukoch vystrúhaných píšťaliek
Medzi žiakov školy zavítali aj zaujímaví hostia. Farár Jozef Drobný vyrábal tradičné píšťalky z vŕby, zaujala aj členka folklórnej skupiny Modrovanky - Krojovanky Pavla Dominová.
„Teta Dominová z Modrovej predviedla ukážku párania peria. Svojím pútavým rozprávaním najlepšie zreprodukovala život, prácu a zvyky našich starých materí.Priestory školy boli vyzdobené dobovými autentickými predmetmi, výšivkami, pracovnými a sviatočnými krojmi, nástrojmi na spracovanie konopy či bežného zariadenia a vybavenia domácností,“ dodala Holániová.
Jednu z chodieb školy premenili makety hradov Tematín, Beckov, Trenčín a Čachtice na Vážsku cestu, ktorú oživila aj dramatizácia povestí z týchto hradov. Nezabudlo sa ani na dobové občerstvenie v podobe chleba s masťou a cibuľou a rozličných bylinkových čajov.