Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Pivné someliérstvo je u nás zatiaľ v plienkach

Druhý ročník gastronomického podujatia podporili účasťou školy z celého Slovenska aj Čiech.

Súťažiaci Posudzovala ich prísna porotaSúťažiaci Posudzovala ich prísna porota (Zdroj: MARTIN KARLÍK)

Druhý ročník gastronomického podujatia podporili účasťou školy z celého Slovenska aj Čiech.

TRENČÍN. Súťaž Trenčiansky pivný someliér sa rozrástla aj o zápolenie kuchárov. Podujatie je stále jediným svojho druhu na Slovensku a podporili ho aj viacerí výrobcovia piva. Tí ako porotcovia hodnotili žiakov, napríklad aj z výroby miešaných nápojov a jedál, kde povinnou prísadou bolo práve pivo. Súčasťou súťaže boli aj vedomostné testy.

Dôležitosť súťaže

Podujatia sa zúčastnili štyri školy z celého Slovenska a Čiech. „Ako prvá sa prihlásila škola z Přerova, kde majú vysokú kultúru čapovania aj podávania piva,“ povedala organizátorka súťaže Janka Švančarová. Súťaž zorganizovala z dôvodu zvýšenia záujmu u študentov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Chcela som im poskytnúť niečo živé, čo by im tieto vedomosti utvrdilo v pamäti tak, aby hneď nezabudli to, čo sa naučili,“ vysvetlila Švančarová. Čašníkov posudzovala porota v rôznych kritériách. Tvorili ju prevažne pivovarníci. „Pri hodnotení miešaných nápojov nás zaujímala napríklad kreativita a dodržanie ingrediencií, ktoré pivného someliéra symbolizujú. Musia totiž použiť nealkoholické alebo obyčajné pivo či pivovicu,“ povedal člen poroty Peter Bittara.

V časovom limite piatich minút museli študenti nápoj aj prezentovať a dodržať pri ňom všetky postupy.

Porotca rovnako zdôraznil dôležitosť takéto podujatia. „Sú tu študenti, v ktorých vzbudzujeme záujem urobiť niečo nielen z klasických nápojov, ale i z piva, ktoré pochádza so Slovenska,“ vysvetlil Bittara. Podľa jeho slov je pivné someliérstvo na Slovensku v plienkach a dôležitá je jeho podpora ako i vyzdvihovanie menších pivovarov u nás.

Skryť Vypnúť reklamu

Prezentácia študentov

Niektorí súťažiaci predstavili aj netradičné spôsoby prípravy nápojov. „Robila som ako jediná miešaný horúci nápoj z piva. Nazvala som ho Šialený Zubor, keďže otec mi povedal, že je šialené variť tento druh piva,“ povedala pätnásťročná Ivana Zvonková so strednej školy gastronómie z Přerova.

Pozitívne hodnotenia si neodniesli len čašníci. Prvé súťažné chvíle si užili aj kuchári. Pokrmy tiež pripravovali s povinnou pivnou prísadou. Jedlo následne naservírovali porote a museli k nemu pridať prislúchajúci druh súťažného nápoja. „Ja som varila pivovú štrúdľu na slano s rajčinovou omáčkou. Príprava je ľahká a jedlo je aj zdravé. Cesto som si vyrobila vlastné. Plnku som uvarila špenátovú, so syrom a orieškami,“ povedala jedna zo súťažiacich kuchárok Ester Kotlebová.

Skryť Vypnúť reklamu

V kategórii prípravy jedál nakoniec zvíťazil Maroš Jambor zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne. Najlepšou čašníčkou sa stala Ivana Zvonková so Strednej školy gastronómie a služieb v Přerove.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 055
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 979
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 074
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 209
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 660
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 331
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 775
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 555
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 272
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 270
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Vyšlo nové číslo MY Trenčianskych novín

Prinášame prehľad toho, čo nájdete vo vašich regionálnych novinách.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Ilustračná fotografia.

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Spoplatnenie na Juhu pomohlo len čiastočne, niekde problémy zostali

O tom, ako sa počas prvých týždňov od spoplatnenia parkovania na najväčšom trenčianskom sídlisku Juh zmenila situácia na cestách, sme sa rozprávali s hovorkyňou Trenčína Erikou Ságovou.

Parkovací automat na sídlisku Juh.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?