Pivné someliérstvo je u nás zatiaľ v plienkach

Druhý ročník gastronomického podujatia podporili účasťou školy z celého Slovenska aj Čiech.

Súťažiaci Posudzovala ich prísna porotaSúťažiaci Posudzovala ich prísna porota (Zdroj: MARTIN KARLÍK)

Druhý ročník gastronomického podujatia podporili účasťou školy z celého Slovenska aj Čiech.

TRENČÍN. Súťaž Trenčiansky pivný someliér sa rozrástla aj o zápolenie kuchárov. Podujatie je stále jediným svojho druhu na Slovensku a podporili ho aj viacerí výrobcovia piva. Tí ako porotcovia hodnotili žiakov, napríklad aj z výroby miešaných nápojov a jedál, kde povinnou prísadou bolo práve pivo. Súčasťou súťaže boli aj vedomostné testy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dôležitosť súťaže

Podujatia sa zúčastnili štyri školy z celého Slovenska a Čiech. „Ako prvá sa prihlásila škola z Přerova, kde majú vysokú kultúru čapovania aj podávania piva,“ povedala organizátorka súťaže Janka Švančarová. Súťaž zorganizovala z dôvodu zvýšenia záujmu u študentov.

SkryťVypnúť reklamu

„Chcela som im poskytnúť niečo živé, čo by im tieto vedomosti utvrdilo v pamäti tak, aby hneď nezabudli to, čo sa naučili,“ vysvetlila Švančarová. Čašníkov posudzovala porota v rôznych kritériách. Tvorili ju prevažne pivovarníci. „Pri hodnotení miešaných nápojov nás zaujímala napríklad kreativita a dodržanie ingrediencií, ktoré pivného someliéra symbolizujú. Musia totiž použiť nealkoholické alebo obyčajné pivo či pivovicu,“ povedal člen poroty Peter Bittara.

V časovom limite piatich minút museli študenti nápoj aj prezentovať a dodržať pri ňom všetky postupy.

Porotca rovnako zdôraznil dôležitosť takéto podujatia. „Sú tu študenti, v ktorých vzbudzujeme záujem urobiť niečo nielen z klasických nápojov, ale i z piva, ktoré pochádza so Slovenska,“ vysvetlil Bittara. Podľa jeho slov je pivné someliérstvo na Slovensku v plienkach a dôležitá je jeho podpora ako i vyzdvihovanie menších pivovarov u nás.

SkryťVypnúť reklamu

Prezentácia študentov

Niektorí súťažiaci predstavili aj netradičné spôsoby prípravy nápojov. „Robila som ako jediná miešaný horúci nápoj z piva. Nazvala som ho Šialený Zubor, keďže otec mi povedal, že je šialené variť tento druh piva,“ povedala pätnásťročná Ivana Zvonková so strednej školy gastronómie z Přerova.

Pozitívne hodnotenia si neodniesli len čašníci. Prvé súťažné chvíle si užili aj kuchári. Pokrmy tiež pripravovali s povinnou pivnou prísadou. Jedlo následne naservírovali porote a museli k nemu pridať prislúchajúci druh súťažného nápoja. „Ja som varila pivovú štrúdľu na slano s rajčinovou omáčkou. Príprava je ľahká a jedlo je aj zdravé. Cesto som si vyrobila vlastné. Plnku som uvarila špenátovú, so syrom a orieškami,“ povedala jedna zo súťažiacich kuchárok Ester Kotlebová.

SkryťVypnúť reklamu

V kategórii prípravy jedál nakoniec zvíťazil Maroš Jambor zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne. Najlepšou čašníčkou sa stala Ivana Zvonková so Strednej školy gastronómie a služieb v Přerove.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 206
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 321
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 081
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 468
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 298
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 034
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 970
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 477
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Za jeden deň zistili viac ako dve desiatky priestupkov.


V blízkosti požiaru boli uskladnené približne tri kubické metre palivového dreva.


TASR
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Ilustračné foto.

Týkať sa budú niektorých parkovacích miest, ale aj krátkodobej celkovej uzávery komunikácií.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu