Druhý ročník gastronomického podujatia podporili účasťou školy z celého Slovenska aj Čiech.
TRENČÍN. Súťaž Trenčiansky pivný someliér sa rozrástla aj o zápolenie kuchárov. Podujatie je stále jediným svojho druhu na Slovensku a podporili ho aj viacerí výrobcovia piva. Tí ako porotcovia hodnotili žiakov, napríklad aj z výroby miešaných nápojov a jedál, kde povinnou prísadou bolo práve pivo. Súčasťou súťaže boli aj vedomostné testy.
Dôležitosť súťaže
Podujatia sa zúčastnili štyri školy z celého Slovenska a Čiech. „Ako prvá sa prihlásila škola z Přerova, kde majú vysokú kultúru čapovania aj podávania piva,“ povedala organizátorka súťaže Janka Švančarová. Súťaž zorganizovala z dôvodu zvýšenia záujmu u študentov.
„Chcela som im poskytnúť niečo živé, čo by im tieto vedomosti utvrdilo v pamäti tak, aby hneď nezabudli to, čo sa naučili,“ vysvetlila Švančarová. Čašníkov posudzovala porota v rôznych kritériách. Tvorili ju prevažne pivovarníci. „Pri hodnotení miešaných nápojov nás zaujímala napríklad kreativita a dodržanie ingrediencií, ktoré pivného someliéra symbolizujú. Musia totiž použiť nealkoholické alebo obyčajné pivo či pivovicu,“ povedal člen poroty Peter Bittara.
V časovom limite piatich minút museli študenti nápoj aj prezentovať a dodržať pri ňom všetky postupy.
Porotca rovnako zdôraznil dôležitosť takéto podujatia. „Sú tu študenti, v ktorých vzbudzujeme záujem urobiť niečo nielen z klasických nápojov, ale i z piva, ktoré pochádza so Slovenska,“ vysvetlil Bittara. Podľa jeho slov je pivné someliérstvo na Slovensku v plienkach a dôležitá je jeho podpora ako i vyzdvihovanie menších pivovarov u nás.
Prezentácia študentov
Niektorí súťažiaci predstavili aj netradičné spôsoby prípravy nápojov. „Robila som ako jediná miešaný horúci nápoj z piva. Nazvala som ho Šialený Zubor, keďže otec mi povedal, že je šialené variť tento druh piva,“ povedala pätnásťročná Ivana Zvonková so strednej školy gastronómie z Přerova.
Pozitívne hodnotenia si neodniesli len čašníci. Prvé súťažné chvíle si užili aj kuchári. Pokrmy tiež pripravovali s povinnou pivnou prísadou. Jedlo následne naservírovali porote a museli k nemu pridať prislúchajúci druh súťažného nápoja. „Ja som varila pivovú štrúdľu na slano s rajčinovou omáčkou. Príprava je ľahká a jedlo je aj zdravé. Cesto som si vyrobila vlastné. Plnku som uvarila špenátovú, so syrom a orieškami,“ povedala jedna zo súťažiacich kuchárok Ester Kotlebová.
V kategórii prípravy jedál nakoniec zvíťazil Maroš Jambor zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne. Najlepšou čašníčkou sa stala Ivana Zvonková so Strednej školy gastronómie a služieb v Přerove.