Fašiangy na hrade ovládlo dobré jedlo

Krátko pred desiatou zvolával bubeník ľudí hore na hrad. Fašiangovanie si totiž podmanilo v sobotu jeho nádvorie.

Fašiangy na hradeFašiangy na hrade (Zdroj: JURAJ MAJERSKÝ)

Krátko pred desiatou zvolával bubeník ľudí hore na hrad. Fašiangovanie si totiž podmanilo v sobotu jeho nádvorie.

TRENČÍN. Netradičné fašiangy prilákali v sobotu na Trenčiansky hrad množstvo návštevníkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem predstavení šermiarov, či sokoliarov, potešila brušká malých i veľkých najmä žoldnierska kapustnica, či fánky. „Prichádzame s tým úplne náhodou, pôvodne sme plánovali sami nejaké to opekanie. Zistili sme, že vlastne sú fašiangy, tak urobíme niečo aj pre ľudí,“ hovorí o nápade Laco Sekerka zo skupiny historického šermu Wagus.

SkryťVypnúť reklamu

Dobová kuchyňa

Hlavným impulzom bola najmä dobová kuchyňa. Hlavná kuchárka Julka Spustová pripravila niekoľko jedál typických pre fašiangy.

Zaujala i rekonštrukcia stredovekého receptu. „Ponúkame mäsový chlebík, ktorý sme spravili podľa receptu z doby Karla IV. Je tam sušené ovocie, orechy a naplnili sme ho prepeličími vajíčkami,“ priblížila Julka tajomstvo šéfkuchára s tým, že prepelice nemohli chýbať na žiadnej stredovekej hostine.

Základom fašiangových jedál však bolo najmä bravčové mäso. „Ľudia vedeli, že bude nasledovať 40 dňový pôst, preto bolo pre nich výživné mäso veľmi dôležité,“ objasnila hradná kuchárka.

kuch_r9782.jpg

FOTO: JURAJ MAJERSKÝ

Okrem toho ľudia robili fánky, šišky i rôzne oškvarkové, či bryndzové pagáče. Na otázku, či bol rozdiel medzi jedlami pánov a poddaných aj na fašiangy, dodáva: „Poddaní jedli skôr rôzne kaše, placky, obilniny, toho mäsa mali menej. Ale práve na fašiangy si aj chudobnejší dopriali mäso.“

SkryťVypnúť reklamu

K rozprávaniu sa pridáva aj pomocný kuchár Martin Michna z Wagusu. „Máme tu aj žoldniersku kapustnicu. Robila sa takým spôsobom, že čo sa našlo, to sa hádzalo do hrnca,“ priblížil so smiechom. Podotýka, že súčasťou žoldu hradnej posádky bolo hlavne jedlo. Podľa starých spisov sa preto na hrade skladovalo množstvo sušených sliviek, sudy kyslej kapusty, či nakladané mäso.

Dlhé rady pred dobovou kuchyňou

A ako návštevníkom na hrade chutilo? „Fánky vôbec nerobievame. Ale tieto sú výborné, zrejme sa inšpirujem,“ zareagovala trenčianka Katarína. Dvom školákom Peťkovi a Samkovi zachutila aj kapustnica. „Mňam, asi si dám aj dupľu,“ povedal menší Samko.

Súčasťou programu boli šermiari z Wagusu, či sokoliari Falconarii z Považskej Bystrice.

Pri vystúpení sovy Ester, vyzvala mladá sokoliarka deti, aby si ju pohladkali. „Kto ju pohladí, tak traduje sa, že zmúdrie,“ povedala sokoliarka, no to ešte netušila, ako tým zaujme najmä dospelých.

SkryťVypnúť reklamu

sok_r6039.jpg

FOTO: JURAJ MAJERSKÝ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 088
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 075
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 861
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 976
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 653
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 308
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 992
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 535
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Boris Vitázek.

Festival sa koná 11. a 12. apríla na rôznych miestach


Očkovanie vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer.

Kotlár avizoval, že Žilinkovi odovzdá výsledky analýzy šarží vakcín Moderna a Pfizer.


SITA

Cintorín pri pamätníku v lesoparku Brezina v Trenčíne pripomína beštiálne vraždy 69 vojakov, partizánov i civilných obyvateľov.


TASR

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu