Nedeľa, 11. apríl, 2021 | Meniny má JúliusKrížovkyKrížovky

Fašiangy na hrade ovládlo dobré jedlo

Krátko pred desiatou zvolával bubeník ľudí hore na hrad. Fašiangovanie si totiž podmanilo v sobotu jeho nádvorie.

Fašiangy na hradeFašiangy na hrade (Zdroj: JURAJ MAJERSKÝ)

Krátko pred desiatou zvolával bubeník ľudí hore na hrad. Fašiangovanie si totiž podmanilo v sobotu jeho nádvorie.

TRENČÍN. Netradičné fašiangy prilákali v sobotu na Trenčiansky hrad množstvo návštevníkov.

Okrem predstavení šermiarov, či sokoliarov, potešila brušká malých i veľkých najmä žoldnierska kapustnica, či fánky. „Prichádzame s tým úplne náhodou, pôvodne sme plánovali sami nejaké to opekanie. Zistili sme, že vlastne sú fašiangy, tak urobíme niečo aj pre ľudí,“ hovorí o nápade Laco Sekerka zo skupiny historického šermu Wagus.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobová kuchyňa

Hlavným impulzom bola najmä dobová kuchyňa. Hlavná kuchárka Julka Spustová pripravila niekoľko jedál typických pre fašiangy.

Zaujala i rekonštrukcia stredovekého receptu. „Ponúkame mäsový chlebík, ktorý sme spravili podľa receptu z doby Karla IV. Je tam sušené ovocie, orechy a naplnili sme ho prepeličími vajíčkami,“ priblížila Julka tajomstvo šéfkuchára s tým, že prepelice nemohli chýbať na žiadnej stredovekej hostine.

Základom fašiangových jedál však bolo najmä bravčové mäso. „Ľudia vedeli, že bude nasledovať 40 dňový pôst, preto bolo pre nich výživné mäso veľmi dôležité,“ objasnila hradná kuchárka.

kuch_r9782.jpg

FOTO: JURAJ MAJERSKÝ

Okrem toho ľudia robili fánky, šišky i rôzne oškvarkové, či bryndzové pagáče. Na otázku, či bol rozdiel medzi jedlami pánov a poddaných aj na fašiangy, dodáva: „Poddaní jedli skôr rôzne kaše, placky, obilniny, toho mäsa mali menej. Ale práve na fašiangy si aj chudobnejší dopriali mäso.“

Skryť Vypnúť reklamu

K rozprávaniu sa pridáva aj pomocný kuchár Martin Michna z Wagusu. „Máme tu aj žoldniersku kapustnicu. Robila sa takým spôsobom, že čo sa našlo, to sa hádzalo do hrnca,“ priblížil so smiechom. Podotýka, že súčasťou žoldu hradnej posádky bolo hlavne jedlo. Podľa starých spisov sa preto na hrade skladovalo množstvo sušených sliviek, sudy kyslej kapusty, či nakladané mäso.

Dlhé rady pred dobovou kuchyňou

A ako návštevníkom na hrade chutilo? „Fánky vôbec nerobievame. Ale tieto sú výborné, zrejme sa inšpirujem,“ zareagovala trenčianka Katarína. Dvom školákom Peťkovi a Samkovi zachutila aj kapustnica. „Mňam, asi si dám aj dupľu,“ povedal menší Samko.

Súčasťou programu boli šermiari z Wagusu, či sokoliari Falconarii z Považskej Bystrice.

Pri vystúpení sovy Ester, vyzvala mladá sokoliarka deti, aby si ju pohladkali. „Kto ju pohladí, tak traduje sa, že zmúdrie,“ povedala sokoliarka, no to ešte netušila, ako tým zaujme najmä dospelých.

Skryť Vypnúť reklamu

sok_r6039.jpg

FOTO: JURAJ MAJERSKÝ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  2. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  3. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  4. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  5. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  6. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  8. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov?
  9. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen?
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou
  1. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  2. Ranný rituál plný zdravia pre celú rodinu
  3. Koľko ovocia by ste mali denne zjesť? Máme odpoveď
  4. Wüstenrot poisťovňa dosiahla čistý zisk 1,8 milióna eur
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  6. Skúšanie a monitorovanie technických systémov na FVT
  7. Prekonalo Vaše dieťa COVID-19?
  8. Za 16 rokov pomohli Prešovskému kraju získať milióny eur
  9. Slovník investora 04: Kto môže investovať
  10. Na čo si dať pozor pri zateplení fasády
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 28 448
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 653
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 23 374
  4. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen? 21 873
  5. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 14 832
  6. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 14 659
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 11 059
  8. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 9 558
  9. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 8 536
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 7 075
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Ospravedlňujeme sa za dočasnú nedostupnosť archívnych diskusií. Náš diskusný systém vylepšujeme do novej podoby a všetky diskusné vlákna budú dostupné v priebehu nasledujúcich dní.

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

140. výročie oslavujú hasiči z Myjavy.

Od vzniku spolku dobrovoľných hasičov v Myjave v nedeľu uplynulo 140 rokov.

1 h
Ilustračná fotka.

V online diskusii MY s Vami šéf futbalového zväzu aj štátny tajomník športovej sekcie!

9. apr
Rankovské skaly ponúkajú krásny výhľad.

Dvadsať vrcholov v Trenčianskom samosprávnom kraji čaká na turistov a cykloturistov v rámci šiesteho ročníka projektu Vrchárska koruna Trenčianska.

5 h

Zahnali zimu a zabili smrť. Novomestskí druháci zo Základnej školy na Tematínskej ulici sa so staroslovanskou bohyňou zimy a smrti, Morenou, vysporiadali po svojom.

10. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obyvatelia obce Brehy podali podnet na kontrolné meranie hluku.

7. apr

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) zasahovala popoludní v Turzovke.

22 h

V treťom stupni varovania však bude od pondelka osem okresov kraja.

7. apr

Orlia prť. Cesta orlov. Drsná, neúprosná, podmanivá, okúzľujúca. Jej zdolanie vás priťahuje ako droga.

4. apr

Už ste čítali?