Krátko pred desiatou zvolával bubeník ľudí hore na hrad. Fašiangovanie si totiž podmanilo v sobotu jeho nádvorie.
TRENČÍN. Netradičné fašiangy prilákali v sobotu na Trenčiansky hrad množstvo návštevníkov.
Okrem predstavení šermiarov, či sokoliarov, potešila brušká malých i veľkých najmä žoldnierska kapustnica, či fánky. „Prichádzame s tým úplne náhodou, pôvodne sme plánovali sami nejaké to opekanie. Zistili sme, že vlastne sú fašiangy, tak urobíme niečo aj pre ľudí,“ hovorí o nápade Laco Sekerka zo skupiny historického šermu Wagus.
Dobová kuchyňa
Hlavným impulzom bola najmä dobová kuchyňa. Hlavná kuchárka Julka Spustová pripravila niekoľko jedál typických pre fašiangy.
Zaujala i rekonštrukcia stredovekého receptu. „Ponúkame mäsový chlebík, ktorý sme spravili podľa receptu z doby Karla IV. Je tam sušené ovocie, orechy a naplnili sme ho prepeličími vajíčkami,“ priblížila Julka tajomstvo šéfkuchára s tým, že prepelice nemohli chýbať na žiadnej stredovekej hostine.
Základom fašiangových jedál však bolo najmä bravčové mäso. „Ľudia vedeli, že bude nasledovať 40 dňový pôst, preto bolo pre nich výživné mäso veľmi dôležité,“ objasnila hradná kuchárka.
FOTO: JURAJ MAJERSKÝ
Okrem toho ľudia robili fánky, šišky i rôzne oškvarkové, či bryndzové pagáče. Na otázku, či bol rozdiel medzi jedlami pánov a poddaných aj na fašiangy, dodáva: „Poddaní jedli skôr rôzne kaše, placky, obilniny, toho mäsa mali menej. Ale práve na fašiangy si aj chudobnejší dopriali mäso.“
K rozprávaniu sa pridáva aj pomocný kuchár Martin Michna z Wagusu. „Máme tu aj žoldniersku kapustnicu. Robila sa takým spôsobom, že čo sa našlo, to sa hádzalo do hrnca,“ priblížil so smiechom. Podotýka, že súčasťou žoldu hradnej posádky bolo hlavne jedlo. Podľa starých spisov sa preto na hrade skladovalo množstvo sušených sliviek, sudy kyslej kapusty, či nakladané mäso.
Dlhé rady pred dobovou kuchyňou
A ako návštevníkom na hrade chutilo? „Fánky vôbec nerobievame. Ale tieto sú výborné, zrejme sa inšpirujem,“ zareagovala trenčianka Katarína. Dvom školákom Peťkovi a Samkovi zachutila aj kapustnica. „Mňam, asi si dám aj dupľu,“ povedal menší Samko.
Súčasťou programu boli šermiari z Wagusu, či sokoliari Falconarii z Považskej Bystrice.
Pri vystúpení sovy Ester, vyzvala mladá sokoliarka deti, aby si ju pohladkali. „Kto ju pohladí, tak traduje sa, že zmúdrie,“ povedala sokoliarka, no to ešte netušila, ako tým zaujme najmä dospelých.
FOTO: JURAJ MAJERSKÝ