Štvrtok, 24. október, 2019 | Meniny má Kvetoslava

Fašiangy na hrade ovládlo dobré jedlo

Krátko pred desiatou zvolával bubeník ľudí hore na hrad. Fašiangovanie si totiž podmanilo v sobotu jeho nádvorie.

Fašiangy na hradeFašiangy na hrade(Zdroj: JURAJ MAJERSKÝ)

Krátko pred desiatou zvolával bubeník ľudí hore na hrad. Fašiangovanie si totiž podmanilo v sobotu jeho nádvorie.

TRENČÍN. Netradičné fašiangy prilákali v sobotu na Trenčiansky hrad množstvo návštevníkov.

Okrem predstavení šermiarov, či sokoliarov, potešila brušká malých i veľkých najmä žoldnierska kapustnica, či fánky. „Prichádzame s tým úplne náhodou, pôvodne sme plánovali sami nejaké to opekanie. Zistili sme, že vlastne sú fašiangy, tak urobíme niečo aj pre ľudí,“ hovorí o nápade Laco Sekerka zo skupiny historického šermu Wagus.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dobová kuchyňa

Hlavným impulzom bola najmä dobová kuchyňa. Hlavná kuchárka Julka Spustová pripravila niekoľko jedál typických pre fašiangy.

Zaujala i rekonštrukcia stredovekého receptu. „Ponúkame mäsový chlebík, ktorý sme spravili podľa receptu z doby Karla IV. Je tam sušené ovocie, orechy a naplnili sme ho prepeličími vajíčkami,“ priblížila Julka tajomstvo šéfkuchára s tým, že prepelice nemohli chýbať na žiadnej stredovekej hostine.

Základom fašiangových jedál však bolo najmä bravčové mäso. „Ľudia vedeli, že bude nasledovať 40 dňový pôst, preto bolo pre nich výživné mäso veľmi dôležité,“ objasnila hradná kuchárka.

kuch_r9782.jpg

FOTO: JURAJ MAJERSKÝ

Okrem toho ľudia robili fánky, šišky i rôzne oškvarkové, či bryndzové pagáče. Na otázku, či bol rozdiel medzi jedlami pánov a poddaných aj na fašiangy, dodáva: „Poddaní jedli skôr rôzne kaše, placky, obilniny, toho mäsa mali menej. Ale práve na fašiangy si aj chudobnejší dopriali mäso.“

K rozprávaniu sa pridáva aj pomocný kuchár Martin Michna z Wagusu. „Máme tu aj žoldniersku kapustnicu. Robila sa takým spôsobom, že čo sa našlo, to sa hádzalo do hrnca,“ priblížil so smiechom. Podotýka, že súčasťou žoldu hradnej posádky bolo hlavne jedlo. Podľa starých spisov sa preto na hrade skladovalo množstvo sušených sliviek, sudy kyslej kapusty, či nakladané mäso.

Dlhé rady pred dobovou kuchyňou

A ako návštevníkom na hrade chutilo? „Fánky vôbec nerobievame. Ale tieto sú výborné, zrejme sa inšpirujem,“ zareagovala trenčianka Katarína. Dvom školákom Peťkovi a Samkovi zachutila aj kapustnica. „Mňam, asi si dám aj dupľu,“ povedal menší Samko.

Súčasťou programu boli šermiari z Wagusu, či sokoliari Falconarii z Považskej Bystrice.

Pri vystúpení sovy Ester, vyzvala mladá sokoliarka deti, aby si ju pohladkali. „Kto ju pohladí, tak traduje sa, že zmúdrie,“ povedala sokoliarka, no to ešte netušila, ako tým zaujme najmä dospelých.

sok_r6039.jpg

FOTO: JURAJ MAJERSKÝ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  2. Unikát medzi značkami. CUPRA
  3. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  4. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  5. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  6. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  7. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  8. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  9. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia
  10. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  1. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  2. Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta
  3. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  4. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  5. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  6. Zdravotné stoličky Adaptic sú v predaji tiež na Slovensku
  7. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  8. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  9. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  10. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 18 395
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 13 452
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 10 171
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 9 452
  5. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 8 363
  6. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu 6 116
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 4 609
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 4 564
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 547
  10. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia 4 543

Hlavné správy z SME | MY Trenčín - aktuálne správy

Zažite nezabudnuteľné chvíle v lone prírody s očarujúcim wellness (+FOTO)

V blízkom okolí Žiliny je malé mestečko Rajecké Teplice s bohatou kúpeľníckou históriou. Presne tam sa nachádza Wellness Hotel Diplomat ****.

AS Trenčín sa po dlhšom čase predstaví na domácej pôde

Trenčín odohrá osemfinále Slovnaft Cupu na Sihoti.

Výstavba futbalového štadiónu v Trenčíne.

Rybníček: Hrnčár má v sebe niečo, čo nám chýba

AS Trenčín pristúpil k zmene. Vedenie klubu odvolalo trénera Matthiasa Kohlera, ktorého vymenil Norbert Hrnčár. O situácii v klube sme sa porozprávali s generálnym manažérom Róbertom Rybníčkom.

Norbert Hrnčár.

Sucho je už aj slovenský problém, môže stáť miliardy eur

Mestá, obce i neziskovky môžu žiadať o peniaze na budovanie dažďových záhrad, zberných jazierok, vegetačných striech či stien. Ministerstvo životného prostredia aj tým chce bojovať proti čoraz častejšie sa prejavujúcemu suchu a straty vlahy z krajiny.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajti skonfiškovali v okolí Terchovej motorky a štvorkolky

V boji s jazdcami majú strážcovia prírody už slušné kompetencie.

V Hurbanove chytili šoférku s 3,52 promile

Vodič v Imeli nafúkal 3,15 promile. Ďalší opitý šofér skončil v Kolte v potoku.

Vlkolínec má konečne reštauráciu. Lákať chce na tradičnú kuchyňu

Vlkolínec navštívia ročne desiatky tisíc turistov z celého sveta, láka ich štatút Unesco. Vo Vlkolínci však chýbala reštaurácia.

Aktualizované o vyjadrenie ZSSK

Nastúpili a hneď vystúpili. Aj takto vyzerá cestovanie po železnici

Obedný vlak z Bystrice do Zvolena sa nedokázal pohnúť. Cestujúci márne čakali na nejakú informáciu.

Vybrali SME

Už ste čítali?