TRENČÍN. Na štedrovečerných stoloch v trenčianskom regióne stále dominuje kapor. Čoraz menej ľudí ho však necháva pred sviatkami plávať vo vani. Ako povedal šéf rybného hospodárstva v Kubrici pri Trenčíne Ján Vicena, väčšina kupujúcich je už pohodlnejšia. Rybu si tu nechávajú rovno aj vyčistiť. „Kapor je vždy dominantný na Vianoce, ale začína sa hodne objavovať aj pstruh, šťuka, zubáč, sumec, z tých lacnejších rýb je to zase tolstolobik alebo amur. V poslednej dobe sa objavuje aj jeseter, ktorého si ľudia radi kupujú, pretože nemá žiadne kosti,“ hovorí Vicena, podľa ktorého je zase najlepšou rybou zubáč.
Cez Vianoce predajú v Kubrici 20 až 25 ton rýb, pričom časť z nich ide aj do obchodov. V minulosti žiadala väčšina kupujúcich živú rybu, teraz je už trend iný. Ľudí si už radi dávajú ryby aj filetovať. „Výhodou je, že to potom môžu kľudne jesť aj deti,“ povedal Vicena.
Vianočné tipy a recepty:

- Vianočné darčeky: pre mamu, pre otca, pre deti, pre babku, pre dedka, pre teenagerov
- Vianočné recepty: štedrá večera, medovníky, plnené oriešky, vanilkové rožky, medové rezy, vianočné koláče
- Vianočné filmy: TV program, romantické, komédie, rozprávky a animáky
- Vianočné pesničky: koledy, hity, texty
- Vianočné priania a vinše a obrázky na stiahnutie
- Vianočné trhy: v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Trnave, Martine, Trenčíne, Poprade
- Vianočné dekorácie: ako zabaliť darčeky ekologicky, trendy v roku 2024, ako vyzdobiť stromček
- Naj roka 2024: knihy roka, najlepšie filmy, najlepšie rozprávky, najlepšie seriály
- Aké bude počasie na Vianoce