Pondelok, 18. jún, 2018 | Meniny má Vratislav

Na pánskych stoloch boli labute, volavky, srny, kapry i šťuky

Stredoveké Vianoce sa v mnohom odlišovali od tých dnešných. Viaceré vianočné jedlá, tradície a hry už dnešní ľudia nepoznajú.

Na vianočnej hostine sa tradične jedli oblátky s cesnakom. Potom nasledovali ďaľšie chody.(Zdroj: (VS))
Veľa o tom vie Monika Martinisková z Ústavu archeológie a muzeológie na Masarykovej univerzite.

Vianoce v stredoveku oslavovali všetci, bohatí i chudobní. Každý chudák a človek v tiesni bol na Štedrý večer vítaný. Dostal jedlo, niekedy aj peniaze.

Sviatočná večera bola však u šľachticov a zemepánov omnoho štedrejšia ako u chudoby. Na vianočných stoloch sa objavovalo jedlo, ktoré bolo bežné i cez rok. Jedlo sa vo väčšom množstve a s pridaním lepších surovín.

Inak večerali páni, inak chudoba

Vianočným zvykom bolo v tom čase darovanie jedla zemepánmi a šľachtou chudobnejším. Z panského stola pre nich uvoľnili bochník chleba a tanier mäsa.

Na vianočných stoloch vyššej šľachty sa objavovali vyberanejšie jedlá. „Nechýbala diviačia hlava s rozmarínom, jablkom či pomarančom. Časom bolo toto jedlo v novoveku nahradené ozdobeným pávom,“ hovorí Monika Martinisková z Ústavu archeológie a muzeológie na Masarykovej univerzite. Netypickými jedlami podávanými počas Vianoc na stoloch šľachty boli najmä labute, volavky, srny, kapry a šťuky. Všetky typy mias sa podávali na rôzne spôsoby.

Vianoce bez sladkých voňavých koláčikov si nevedeli predstaviť ani vtedy. Objavovali sa predovšetkým vianočky a perníky. „Vianočky bývali veľké biele chleby bez cukru. Prikryté obrusmi sa dávali na stôl. Vedľa nich bol nôž, každý si mohol odkrojiť toľko, koľko chcel. Slávnostné koláče robili z cukru a do tvaru ľudskej podoby. Tvarovali ich aj do podoby vtákov a následne ich prikryli perím,“ priblížila vianočné sladkosti Monika.

Vianočná muzika a anízové koláčiky

Páni si vo vianočný čas radi pochutnali na ovocnom dezerte, nazývanom aj Vianočná muzika. Príprava tohto dezertu nie je náročná.

„Usušené slivky, jabĺčka, hrušky či marhule rozvarili so škoricou, badiánom, klinčekmi, vanilkou a citrónovou kôrou. Takúto uvarenú zmes prelisovali cez plátno či cedník. K zmesi sa pridal slivkový lekvár, hrozienka, orechy a nastrúhaný perník. Všetko sa spolu povarilo a ochutilo medom,“ prezradila starú receptúru. Typickou vianočnou sladkou pochúťkou sú aj dnes anízové koláčiky. Poznali ich už v stredoveku.

Pôvodne vraj pochádzajú z južného Nemecka, kde ich piekli nielen na Vianoce, ale i cez rok. „Najstaršie nálezy datujeme do 14. storočia z územia Švajčiarska. V ostatných častiach Európy sa tieto koláče podávali iba pri zvláštnych príležitostiach,“ povedala. Hovorí, že sladká kaša štyroch farieb - zelená, čierna, biela a žltá sa podávala aj pri iných slávnostných príležitostiach. Naopak medzi netypické sladké jedlá patrili v stredoveku medové certle, peciválky, teda buchtičky plnené makom, škvarkové cukrovinky, medáky a iné.

stredoveka_kuchynavacsie.jpg

Kaša na sladko bývala v štyroch farbách.

Mäso, ryby a obľúbené víno

Ani dnes si nevieme predstaviť Vianoce bez kapra. V minulosti podávali počas Vianoc rôzne druhy rýb. Ich úprava bola však odlišná. Upravovali ich väčšinou opekaním nad ohňom. Podávali k nim rôzne omáčky.

„V susedných krajinách na Štedrý deň pripravovali rybaciu polievku z chvosta a hlavy. Zahustená bola svetlou zásmažkou,“ povedala Monika. Tvrdí, že zverina bola drahým darom i v stredoveku. Objavovala sa však častejšie ako dnes.

Obľúbená vianočná kapustnica sa varila zriedkavejšie, dokonca takmer vôbec. Tradičnou a veľmi obľúbenou polievkou počas sviatkov bola hubová polievka.

V stredoveku sa vo veľkom popíjalo víno. „Víno, ale aj pivo popíjali pri rôznych príležitostiach. Vždy však vo veľkej miere. Veľká výdrž v pití bola znamením pravého rytiera. Objavovali sa dokonca aj pijácke cechy,“ hovorí.

stredoveka_kuchyna4_fotky_sme_sk-1vecsie.jpg

Víno sa na stoloch objavovalo aj počas bežných dní.

Vianočná hostina kráľov a chudoby

Stredovekí králi večerali vo veľkom. Anglický kráľ Ján mal v roku 1213 hostinu, na ktorú si objednal veľké množstvo jedla. „Objednávka obsahovala 24 veľkých sudov vína, 200 kusov prasiat, tisíc sliepok, 500 libier vosku, 50 libier čierneho korenia, 2 libry šafranu, 100 libier mandlí a iné koreniny,“ hovorí Monika. „A keďže sa bál, že by toto množstvo nestačilo, prikázal doviesť ešte 10-tisíc nasolených úhorov,“ dodala.

O niekoľko rokov neskôr, v roku 1289 usporadúval Richard zo Swienfieldu, biskup z Herefordu vianočnú hostinu pre 41 hostí. Pozostávala z troch chodov. „Hostia zjedli takmer tri vozy hovädzieho, dve teľatá, štyri lane, štyri prasiatka, šesťdesiat kusov hydiny, osem jarabíc, dve husi, rovnaké množstvo chleba a syru, štyridsať galónov červeného vína a štyri galóny bieleho vína,“ uviedla.

Aj večera chudobnejších pozostávala z niekoľkých chodov. „Jedli oblátky s cesnakom, šípkovým džemom alebo inou plnkou, hubovú polievku, kubo s krúpkami alebo s hubami, kašu z prosa, krupice alebo hrachu a múčne pokrmy,“ tvrdí.

Vianočný biskup a jasličky

Počas adventného pôstu sa tak, ako aj dnes, nesmelo jesť mäso. Zakázaná bola konzumácia všetkých zvieracích produktov, či už mlieka, masla alebo syru. Aj vďaka tomu bola potom vianočná hostina taká veľkolepá.
K vianočným tradíciám patrí už od polovice 14. storočia celodenný pôst. Držal sa až do východu prvej hviezdy.
Tak, ako pôst i jasličky sú symbolom Vianoc. Jedny z prvých vytvoril vraj svätý František z Assisi v jaskyni pri meste Greccio. „Do 16. storočia jasličky pozostávali z troch fugúrok dieťaťa a dvoch zvierat, ktoré držali malé dieťa v teple. Až na prelome 16. a 17. storočia sa k týmto figúrkam postupne pridáva Panna Mária, Jozef, pastieri a iné postavičky,“ povedala muzeologička.

S tradíciou vianočného biskupa sa dnes už nestretávame. Jej korene siahajú až do 12. storočia a inšpirovaná je masakrom nevinných, ktorý spáchal Herodes. „Mladí chlapci boli volení v škole alebo v kostole za biskupa. Chlapec, ktorého zvolili za biskupa, bol oblečený do rúcha a slúžil ceremóniu, pri ktorej sa modlil. Po ceremónii išiel do procesie, kde dostával peniaze a jedlo. Vianočný biskup mal právo oddávať mladých ľudí. Tímuza to dávali rôzne druhy odmien. Ak odmena nebola dostatočná, biskup mladú dvojicu udrel vrecom naplneným popolom, ktoré skrýval pod rúchom. Takto uzavreté manželstvo trvalo jednu noc,“ hovorí. Táto tradícia sa udržala i v 14. storočí. Dnes ju však už nepoznáme.

Hry počas Vianoc

Na rozveselenie ducha počas Vianoc sa hrávali rôzne hry. Jednou z nich bola hra v kocky, ktorú poznáme aj dnes. Hrávali ju predovšetkým králi a vtedajšia cirkev sa ju vraj snažila mierne potláčať.

Vo vianočnom čase sa často konal medzi-dedinský futbal alebo iná hra.„Nebol cenzurovaný žiadnymi pravidlami a často pri ňom dochádzalo k zraneniam a fatálnemu správaniu. Svedčia o tom rôzne ospravedlňujúce sa podpisy a ospravedlnenia na súde, týkajúce sa práve medzi-dedinských alebo medzi-mestských hier,“ uviedla.

„V severnej časti Európy chodili od 25. decembra do 1. januára mladí muži okolo polnoci po dedinách a mestách. Prezliekli sa do masiek za duchov, trolov a zlých diablov a strašili ľudí,“ prezradila ďalšiu typickú vianočnú stredovekú hru.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramóv vďaka 3D Chili.
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  3. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramóv vďaka 3D Chili.
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete?
  8. Za mliečnou revolúciou bude stáť aj krava Blažena Bzovícka
  9. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  10. Na bicykli po Burgenlande
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 48 402
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 15 250
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 14 806
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 9 894
  5. Ako si znížiť náklady na bývanie a vyhnúť sa nedoplatkom? 8 982
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 405
  7. Volkswagen je vďaka bonusom dostupnejší 7 431
  8. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 7 149
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 190
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 790

Hlavné správy z MY Trenčín

McDonald’s Cup 2018 putuje do Trenčína

Dvadsiaty ročník obľúbeného školského turnaja v minifutbale vyvrcholil pod Tatrami.

REGIONÁLNY FUTBAL: Je dobojované, poznáme všetkých víťazov súťaží

Podrobný prehľad futbalového diania od III. po VIII. futbalové ligy.

FOTO: Novorodenci z trenčianskej a myjavskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.

FOTO: Medzinárodný folklórny festival v Myjave našim objektívom

59. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu na Myjave je od 15. júna v plnom prúde. Zavítali sme s našim fotoobjektívom do maratónu folklórnych vystúpení.

Kolektívna výstava pedagógov ponúkla pestrú mozaiku umenia

Za 55 rokov existencie výtvarného odboru Základnej umeleckej školy vychovali jej pedagógovia množstvo uznávaných umelcov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčianski hasiči zachraňovali dieťa zo zavretého auta

Dieťa ratovali pred jednou z trenčianskych obchodných prevádzok.

Bývalé Tesco v Nitre je takmer rok zavreté, nový majiteľ chystá projekt

Tesco plánuje v prenajatých vynovených priestoroch prevádzkovať supermarket. Termín sa posúva.

Nový kúpeľný hotel v Tepliciach pripomína sladké časy spred sto rokov

​​​​​​​Po štyroch rokoch kompletných opráv otvorili v kúpeľnom meste Turca luxusný päťhviezdičkový hotel. Teplické kúpele už v minulosti navštevovali viacerí panovníci, vrátane cisárovnej Sissi.

V Bzovíku otvorili jednu z najväčších mliečnych fariem v strednej Európe

Investícia do farmy dosiahne takmer sedem miliónov eur.

Vybrali SME



Už ste čítali?