Nefajčiarom dym prekáža, od fajčiarskej zóny ich majitelia kaviarní vraj dôsledne neoddelili. Aj ďalší majitelia prevádzok majú povinnosť oddeliť priestory, podľa hygieničky to však nie všetci dodržujú.
TRENČÍN. Niektorí majitelia prevádzok stále porušujú zákon na ochranu nefajčiarov. Od júna totiž pribudli nové povinnosti oddeliť stavebne priestory pre fajčiarov i nefajčiarov v obchodných centrách, ale aj v prevádzkach, kde sa jedlá či nápoje iba podávajú. Nie všetci majitelia novým pravidlám porozumeli. Úrad regionálneho zdravotníctva však začne v najbližšom čase s intenzívnejšími kontrolami práve v uvedených prevádzkach.
Pravidlá v podnikoch
Majitelia kaviarní, pubov či zmrzlinární majú v podstate niekoľko možností. Buď oddelia stavebne priestory pre fajčiarov a nefajčiarov, alebo bude prevádzka čisto fajčiarska či nefajčiarska. Pravidlá platia už aj v zmrzlinách, bagetárňach i v obchodných centrách.
Podľa regionálnej hygieničky Ľudmily Bučkovej majú prevádzky, kde sa podáva zmrzlina či bagety, však najviac nedostatkov. „Zákon porušujú práve tieto zariadenia,“ hovorí hygienička. Majitelia prevádzok v obchodných centrách sa snažia prispôsobiť novým zmenám, aj keď s nedostatkami. „Ak priestor stavebne neoddelili, rešpektujú zákaz fajčenia, v dvoch prevádzkach urobili stavebné úpravy, ale tie nespĺňajú požiadavky zákona,“ objasňuje výsledky kontrol hygienička. Pravidlá však spôsobujú majiteľom aj odliv zákazníkov.
Typicky pubová prevádzka je aj v obchodnom centre. „Keďže sa tam nesmie fajčiť, tak máme značný odliv zákazníkov,“ vysvetľuje prevádzkar pubu Michal Masác. V centre Trenčína majú ďalšiu prevádzku, tá je však odjakživa fajčiarska, čo zdôvodňuje aj štýlom zariadenia. „My sme pub, keby sa tu nefajčilo, tak by to asi nikto nepochopil,“ dodáva Masác. Podľa jeho slov na terasu chodia aj nefajčiari, ktorým dym zrejme neprekáža. Viacerí predajcovia z obsluhy sa zhodujú s tým, že zákazníkov, ktorí by zákaz fajčenia nerešpektovali, nemajú.
„Nemáme problém s tým, žeby ľudia prišli do nefajčiarskej miestnosti a nerešpektovali zákaz,“ vysvetľuje brigádnička v kaviarni v centre Trenčína Miriam Ševčíková. Na otázku, koľko je zákazníkov medzi fajčiarmi a nefajčiarmi odpovedá: „Viacej zákazníkov chodí do fajčiarky.“
Nepríjemný dym
Napriek úpravám a pravidlám na ochranu nefajčiarov sa mnohí stále sťažujú práve na nedôslednosť oddelenia priestorov. „Nemám rada cigaretový dym, dosť to znepríjemňuje život,“ reaguje nefajčiarka Michaela Koreňová. Na otázku či sú podľa nej priestory v kaviarňach naozaj dôsledne oddelené, odpovedá: „Nie sú, dym dosť zasahuje aj do nefajčiarskych priestorov. Dvere by mali byť zavreté, ale určite nie sú.“
V každom prípade však majitelia musia nové pravidlá rešpektovať. Podľa hygieničky nedostatky zatiaľ riešili iba upozornením. Ak však prevádzky nedodržia termíny, hrozí im omnoho vyššia pokuta ako doteraz, a to vo výške od 500 až do 15000 eur.
„Pri kontrolách zisťujeme, že nie všetci podnikatelia si správne vysvetlili zákon, sú aj takí, čo to nechcú pochopiť. Treba povedať, že zákon neuvažuje o prechodnom období. Možno prebudenie nastane po prvých správnych konaniach a uložení pokuty,“ dodáva hygienička.