Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Pivný someliér: Čapovanie a podávanie piva má svoje pravidlá

V Trenčíne usporiadali minulý týždeň medzinárodnú súťaž v čapovaní a podávaní pivá. Súťaž Trenčiansky pivný someliér má zvýšiť úroveň podávania piva k jedlám.

Súťaž Pivný someliér sa konala v Trenčíne.Súťaž Pivný someliér sa konala v Trenčíne. (Zdroj: TASR/RADOVAN STOKLASA)

TRENČÍN. Pozícia čašníka je odborná záležitosť, ktorú nemôže vykonávať hocikto. Sú na to potrebné nielen vedomosti, ale aj praktické skúsenosti. Rozvíjať svojich študentov a udržať tak úroveň gastronómie chce trenčianska Stredná odborná škola služieb a obchodu, ktorá minulý týždeň usporiadala medzinárodnú súťaž gastronomických škôl v znalostiach o pive a pivovarníctve s praktickou ukážkou čapovania a servisu piva.

Ako povedala riaditeľka školy Mária Hančinská, dnešná moderná gastronómia umožňuje podávať k jedlám aj pivné nápoje, mnoho ľudí však pozná len svetlé, tmavé pivo, desiatku a dvanástku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Aby sa zvýšila úroveň podávania piva k jedlám, musíme rozšíriť vedomosti našich žiakov, a preto sme začali s touto súťažou. Máme someliérov, baristov, barmanov a najnovšie sa orientujeme aj na pivných someliérov,“ prezradila Hančinská.

V Trenčíne sa predstavili súťažiaci z Kežmarku, Liptovského Mikuláša, z českého Přerova a, samozrejme, z domácej školy. Po vedomostnom teste z histórie, prípravy piva, skladovania, a samotného čapovania ich čakala praktická skúška z načapovania svetlého a rezaného piva. Na súťažiacich dohliadala odborná porota, ktorá hodnotila správnosť čapovania, presnú mieru, pevnosť, kvalitu a výšku peny a tiež správny servis, estetický dojem a časový limit.

Čapovanie s pravidlami

Prácu študentov sledovali i sládkovia z trnavského pivovaru Dušan Lackovič a Peter Šikula. Tí prezradili, že o pivo musí byť postarané tak, aby od výroby po podanie neprišlo k žiadnym zmenám. Pri čapovaní je hlavná pena.

Skryť Vypnúť reklamu

„Čiapka má mať určitú hustotu a výšku. Dôležitá je rýchlosť načapovania a aj teplota, mala by byť od 6 do 9 stupňov. Svetlé pivo by sa malo čapovať pod uhlom 45 stupňov, po prvom načapovaní by mal byť pomer peny a piva jedna k jednej. Potom sa dočapováva tak, že sa posúva pena vyššie, aby bolo pivo načapované po mierku. Pena by mala vydržať štyri minúty jeden centimeter hrubá,“ vysvetľuje sládek Peter Šikula. Pri rezanom pive je základom hustota. „Hustejšie pivo má zostať dole, tým vzniká to rezané pivo,“ doplnil kolegu Dušan Lackovič.

Špecifické pivá

Na Slovensku nepôsobia iba veľké svetoznáme značky, ale aj rodinné pivovary. Ako prezradil riaditeľ spoločnosti, ktorá zastupuje rodinný pivovar z Rožňavy Peter Bittara, tie sú zamerané hlavne na pivné špeciály, ktoré predstavujú úplne inú skupinu ako klasické pivá, ktoré poznajú ľudia z bežnej konzumácie. „Sú to pivá špecifické svojou chuťou, vôňou a zložením,“ hovorí Bittara.

Skryť Vypnúť reklamu

Na trhu sú už dnes pivá s ovocnou príchuťou, čili pivá, ktoré na chuť pália, dymové s nádychom údeného piva, pivá s príchuťou kávy, kvasinkové pivá. Najrozšírenejšie na Slovensku z tejto špecifickej skupiny sú pivá zázvorové, zázvorové s medom či limetkové.

„Špecialitou rožňavského rodinného pivovaru je najsilnejšie pivo, ktoré sa momentálne na Slovensku vyrába. Je to 27 stupňové pivo, ktoré má obsah alkoholu 10, 5 percenta. V podstate má obsah alkoholu ako víno. Nedá sa konzumovať vo veľkom, je to skôr aperitív,“ vysvetľuje Bittara. Toto pivo sa podľa jeho slov podáva k ťažším jedlám, vyrába sa najmä na zimu. „Ide o tzv. zimné pivá. Ľudia si aj v minulosti varili na zimu pivá, ktoré obsahujú väčšie množstvo vitamínov a sú povzbudzujúce,“ doplnil Bittara.

Náročnejšia distribúcia

Rodinné pivovary to nemajú podľa neho s distribúciou také ľahké ako veľké značky, ktoré majú marketingovú a mediálnu podporu a tiež podporu zahraničných investorov.

Distribúcia malého piva si vyžaduje špeciálny prístup, vyhľadávanie špeciálnych gastrozariadení, pivných barov a reštaurácii, ktoré sa chcú odlíšiť od okolitých podnikov. Rodinné pivovary sú ale podľa Bittaru špecifické najmä tým, že sa snažia robiť pivo s láskou a so srdcom.

Malý mestský pivovar otvoria onedlho aj v Trenčíne na Mierovom námestí. Tento nový pivovar s atmosférou tiež prispeje k zvyšovaniu pivnej kultúry v meste.

Pokračovanie

Súťaž Pivný someliér nezostane iba pri tomto ročníku. Podľa riaditeľky školy by chceli budúci rok v súťaži pokračovať a spojiť ju aj s podávaním jedál, pri výrobe ktorých sa používa pivo.

Foto popis| Pivný someliér Súťaž sa konala v Trenčíne.
Foto autor| FOTO: TASR/RADOVANSTOKLASA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Zelená Bratislava
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 153
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 118
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 136
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 744
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 762
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 366
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 409
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 264
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 184
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 936
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Po diaľnici uháňal rýchlosťou 207 kilometrov za hodinu, zinkasoval 800-eurovú pokutu

Trenčianski diaľniční policajti dnes popoludní namerali na diaľnici D1 v katastri mesta Ilava 43-ročného vodiča osobného motorového vozidla, ktorý prekročil maximálnu povolenú

ilustračné foto

V septembri klesla nezamestnanosť vo všetkých okresoch Trenčianskeho kraja

Úrady práce v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) evidovali koncom septembra 17.642 uchádzačov o zamestnanie. Ich počet medzimesačne klesol o 902.

Ambulantní lekári žiadajú lepšie informácie

Zväz ambulantných lekárov vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby zjednotili pravidlá a informovali verejnosť.

ilustračná foto

AKTUÁLNE: Pribudlo 705 nakazených v Trenčianskom kraji 41

Z ochorenia sa zotavilo ďalších 468 ľudíLaboratóriá v pondelok otestovali 5 946 vzoriek. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 23 298.

ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?