Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Pivný someliér: Čapovanie a podávanie piva má svoje pravidlá

V Trenčíne usporiadali minulý týždeň medzinárodnú súťaž v čapovaní a podávaní pivá. Súťaž Trenčiansky pivný someliér má zvýšiť úroveň podávania piva k jedlám.

Súťaž Pivný someliér sa konala v Trenčíne.Súťaž Pivný someliér sa konala v Trenčíne. (Zdroj: TASR/RADOVAN STOKLASA)

TRENČÍN. Pozícia čašníka je odborná záležitosť, ktorú nemôže vykonávať hocikto. Sú na to potrebné nielen vedomosti, ale aj praktické skúsenosti. Rozvíjať svojich študentov a udržať tak úroveň gastronómie chce trenčianska Stredná odborná škola služieb a obchodu, ktorá minulý týždeň usporiadala medzinárodnú súťaž gastronomických škôl v znalostiach o pive a pivovarníctve s praktickou ukážkou čapovania a servisu piva.

Ako povedala riaditeľka školy Mária Hančinská, dnešná moderná gastronómia umožňuje podávať k jedlám aj pivné nápoje, mnoho ľudí však pozná len svetlé, tmavé pivo, desiatku a dvanástku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Aby sa zvýšila úroveň podávania piva k jedlám, musíme rozšíriť vedomosti našich žiakov, a preto sme začali s touto súťažou. Máme someliérov, baristov, barmanov a najnovšie sa orientujeme aj na pivných someliérov,“ prezradila Hančinská.

V Trenčíne sa predstavili súťažiaci z Kežmarku, Liptovského Mikuláša, z českého Přerova a, samozrejme, z domácej školy. Po vedomostnom teste z histórie, prípravy piva, skladovania, a samotného čapovania ich čakala praktická skúška z načapovania svetlého a rezaného piva. Na súťažiacich dohliadala odborná porota, ktorá hodnotila správnosť čapovania, presnú mieru, pevnosť, kvalitu a výšku peny a tiež správny servis, estetický dojem a časový limit.

Čapovanie s pravidlami

Prácu študentov sledovali i sládkovia z trnavského pivovaru Dušan Lackovič a Peter Šikula. Tí prezradili, že o pivo musí byť postarané tak, aby od výroby po podanie neprišlo k žiadnym zmenám. Pri čapovaní je hlavná pena.

Skryť Vypnúť reklamu

„Čiapka má mať určitú hustotu a výšku. Dôležitá je rýchlosť načapovania a aj teplota, mala by byť od 6 do 9 stupňov. Svetlé pivo by sa malo čapovať pod uhlom 45 stupňov, po prvom načapovaní by mal byť pomer peny a piva jedna k jednej. Potom sa dočapováva tak, že sa posúva pena vyššie, aby bolo pivo načapované po mierku. Pena by mala vydržať štyri minúty jeden centimeter hrubá,“ vysvetľuje sládek Peter Šikula. Pri rezanom pive je základom hustota. „Hustejšie pivo má zostať dole, tým vzniká to rezané pivo,“ doplnil kolegu Dušan Lackovič.

Špecifické pivá

Na Slovensku nepôsobia iba veľké svetoznáme značky, ale aj rodinné pivovary. Ako prezradil riaditeľ spoločnosti, ktorá zastupuje rodinný pivovar z Rožňavy Peter Bittara, tie sú zamerané hlavne na pivné špeciály, ktoré predstavujú úplne inú skupinu ako klasické pivá, ktoré poznajú ľudia z bežnej konzumácie. „Sú to pivá špecifické svojou chuťou, vôňou a zložením,“ hovorí Bittara.

Skryť Vypnúť reklamu

Na trhu sú už dnes pivá s ovocnou príchuťou, čili pivá, ktoré na chuť pália, dymové s nádychom údeného piva, pivá s príchuťou kávy, kvasinkové pivá. Najrozšírenejšie na Slovensku z tejto špecifickej skupiny sú pivá zázvorové, zázvorové s medom či limetkové.

„Špecialitou rožňavského rodinného pivovaru je najsilnejšie pivo, ktoré sa momentálne na Slovensku vyrába. Je to 27 stupňové pivo, ktoré má obsah alkoholu 10, 5 percenta. V podstate má obsah alkoholu ako víno. Nedá sa konzumovať vo veľkom, je to skôr aperitív,“ vysvetľuje Bittara. Toto pivo sa podľa jeho slov podáva k ťažším jedlám, vyrába sa najmä na zimu. „Ide o tzv. zimné pivá. Ľudia si aj v minulosti varili na zimu pivá, ktoré obsahujú väčšie množstvo vitamínov a sú povzbudzujúce,“ doplnil Bittara.

Náročnejšia distribúcia

Rodinné pivovary to nemajú podľa neho s distribúciou také ľahké ako veľké značky, ktoré majú marketingovú a mediálnu podporu a tiež podporu zahraničných investorov.

Distribúcia malého piva si vyžaduje špeciálny prístup, vyhľadávanie špeciálnych gastrozariadení, pivných barov a reštaurácii, ktoré sa chcú odlíšiť od okolitých podnikov. Rodinné pivovary sú ale podľa Bittaru špecifické najmä tým, že sa snažia robiť pivo s láskou a so srdcom.

Malý mestský pivovar otvoria onedlho aj v Trenčíne na Mierovom námestí. Tento nový pivovar s atmosférou tiež prispeje k zvyšovaniu pivnej kultúry v meste.

Pokračovanie

Súťaž Pivný someliér nezostane iba pri tomto ročníku. Podľa riaditeľky školy by chceli budúci rok v súťaži pokračovať a spojiť ju aj s podávaním jedál, pri výrobe ktorých sa používa pivo.

Foto popis| Pivný someliér Súťaž sa konala v Trenčíne.
Foto autor| FOTO: TASR/RADOVANSTOKLASA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 420
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 615
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 374
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 344
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 006
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 961
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 225
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 938
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 740
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 635
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Z celkového počtu je 45 pozitívnych osôb.

8 h

V rámci skríningu zatiaľ otestovali 8205 osôb, z toho zaznamenali 30 pozitívnych

12 h

Alma.art premieňa elektroodpad na ozdobný hmyz.

14 h

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

13 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

15 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

14 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan

Už ste čítali?