TRENČÍN. Pozícia čašníka je odborná záležitosť, ktorú nemôže vykonávať hocikto. Sú na to potrebné nielen vedomosti, ale aj praktické skúsenosti. Rozvíjať svojich študentov a udržať tak úroveň gastronómie chce trenčianska Stredná odborná škola služieb a obchodu, ktorá minulý týždeň usporiadala medzinárodnú súťaž gastronomických škôl v znalostiach o pive a pivovarníctve s praktickou ukážkou čapovania a servisu piva.
Ako povedala riaditeľka školy Mária Hančinská, dnešná moderná gastronómia umožňuje podávať k jedlám aj pivné nápoje, mnoho ľudí však pozná len svetlé, tmavé pivo, desiatku a dvanástku.
„Aby sa zvýšila úroveň podávania piva k jedlám, musíme rozšíriť vedomosti našich žiakov, a preto sme začali s touto súťažou. Máme someliérov, baristov, barmanov a najnovšie sa orientujeme aj na pivných someliérov,“ prezradila Hančinská.
V Trenčíne sa predstavili súťažiaci z Kežmarku, Liptovského Mikuláša, z českého Přerova a, samozrejme, z domácej školy. Po vedomostnom teste z histórie, prípravy piva, skladovania, a samotného čapovania ich čakala praktická skúška z načapovania svetlého a rezaného piva. Na súťažiacich dohliadala odborná porota, ktorá hodnotila správnosť čapovania, presnú mieru, pevnosť, kvalitu a výšku peny a tiež správny servis, estetický dojem a časový limit.
Čapovanie s pravidlami
Prácu študentov sledovali i sládkovia z trnavského pivovaru Dušan Lackovič a Peter Šikula. Tí prezradili, že o pivo musí byť postarané tak, aby od výroby po podanie neprišlo k žiadnym zmenám. Pri čapovaní je hlavná pena.
„Čiapka má mať určitú hustotu a výšku. Dôležitá je rýchlosť načapovania a aj teplota, mala by byť od 6 do 9 stupňov. Svetlé pivo by sa malo čapovať pod uhlom 45 stupňov, po prvom načapovaní by mal byť pomer peny a piva jedna k jednej. Potom sa dočapováva tak, že sa posúva pena vyššie, aby bolo pivo načapované po mierku. Pena by mala vydržať štyri minúty jeden centimeter hrubá,“ vysvetľuje sládek Peter Šikula. Pri rezanom pive je základom hustota. „Hustejšie pivo má zostať dole, tým vzniká to rezané pivo,“ doplnil kolegu Dušan Lackovič.
Špecifické pivá
Na Slovensku nepôsobia iba veľké svetoznáme značky, ale aj rodinné pivovary. Ako prezradil riaditeľ spoločnosti, ktorá zastupuje rodinný pivovar z Rožňavy Peter Bittara, tie sú zamerané hlavne na pivné špeciály, ktoré predstavujú úplne inú skupinu ako klasické pivá, ktoré poznajú ľudia z bežnej konzumácie. „Sú to pivá špecifické svojou chuťou, vôňou a zložením,“ hovorí Bittara.
Na trhu sú už dnes pivá s ovocnou príchuťou, čili pivá, ktoré na chuť pália, dymové s nádychom údeného piva, pivá s príchuťou kávy, kvasinkové pivá. Najrozšírenejšie na Slovensku z tejto špecifickej skupiny sú pivá zázvorové, zázvorové s medom či limetkové.
„Špecialitou rožňavského rodinného pivovaru je najsilnejšie pivo, ktoré sa momentálne na Slovensku vyrába. Je to 27 stupňové pivo, ktoré má obsah alkoholu 10, 5 percenta. V podstate má obsah alkoholu ako víno. Nedá sa konzumovať vo veľkom, je to skôr aperitív,“ vysvetľuje Bittara. Toto pivo sa podľa jeho slov podáva k ťažším jedlám, vyrába sa najmä na zimu. „Ide o tzv. zimné pivá. Ľudia si aj v minulosti varili na zimu pivá, ktoré obsahujú väčšie množstvo vitamínov a sú povzbudzujúce,“ doplnil Bittara.
Náročnejšia distribúcia
Rodinné pivovary to nemajú podľa neho s distribúciou také ľahké ako veľké značky, ktoré majú marketingovú a mediálnu podporu a tiež podporu zahraničných investorov.
Distribúcia malého piva si vyžaduje špeciálny prístup, vyhľadávanie špeciálnych gastrozariadení, pivných barov a reštaurácii, ktoré sa chcú odlíšiť od okolitých podnikov. Rodinné pivovary sú ale podľa Bittaru špecifické najmä tým, že sa snažia robiť pivo s láskou a so srdcom.
Malý mestský pivovar otvoria onedlho aj v Trenčíne na Mierovom námestí. Tento nový pivovar s atmosférou tiež prispeje k zvyšovaniu pivnej kultúry v meste.
Pokračovanie
Súťaž Pivný someliér nezostane iba pri tomto ročníku. Podľa riaditeľky školy by chceli budúci rok v súťaži pokračovať a spojiť ju aj s podávaním jedál, pri výrobe ktorých sa používa pivo.
Foto popis| Pivný someliér Súťaž sa konala v Trenčíne.
Foto autor| FOTO: TASR/RADOVANSTOKLASA