Utorok, 18. september, 2018 | Meniny má Eugénia

Pivný someliér: Čapovanie a podávanie piva má svoje pravidlá

V Trenčíne usporiadali minulý týždeň medzinárodnú súťaž v čapovaní a podávaní pivá. Súťaž Trenčiansky pivný someliér má zvýšiť úroveň podávania piva k jedlám.

Súťaž Pivný someliér sa konala v Trenčíne.(Zdroj: TASR/RADOVAN STOKLASA)

TRENČÍN. Pozícia čašníka je odborná záležitosť, ktorú nemôže vykonávať hocikto. Sú na to potrebné nielen vedomosti, ale aj praktické skúsenosti. Rozvíjať svojich študentov a udržať tak úroveň gastronómie chce trenčianska Stredná odborná škola služieb a obchodu, ktorá minulý týždeň usporiadala medzinárodnú súťaž gastronomických škôl v znalostiach o pive a pivovarníctve s praktickou ukážkou čapovania a servisu piva.

Ako povedala riaditeľka školy Mária Hančinská, dnešná moderná gastronómia umožňuje podávať k jedlám aj pivné nápoje, mnoho ľudí však pozná len svetlé, tmavé pivo, desiatku a dvanástku.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Aby sa zvýšila úroveň podávania piva k jedlám, musíme rozšíriť vedomosti našich žiakov, a preto sme začali s touto súťažou. Máme someliérov, baristov, barmanov a najnovšie sa orientujeme aj na pivných someliérov,“ prezradila Hančinská.

V Trenčíne sa predstavili súťažiaci z Kežmarku, Liptovského Mikuláša, z českého Přerova a, samozrejme, z domácej školy. Po vedomostnom teste z histórie, prípravy piva, skladovania, a samotného čapovania ich čakala praktická skúška z načapovania svetlého a rezaného piva. Na súťažiacich dohliadala odborná porota, ktorá hodnotila správnosť čapovania, presnú mieru, pevnosť, kvalitu a výšku peny a tiež správny servis, estetický dojem a časový limit.

Čapovanie s pravidlami

Prácu študentov sledovali i sládkovia z trnavského pivovaru Dušan Lackovič a Peter Šikula. Tí prezradili, že o pivo musí byť postarané tak, aby od výroby po podanie neprišlo k žiadnym zmenám. Pri čapovaní je hlavná pena.

„Čiapka má mať určitú hustotu a výšku. Dôležitá je rýchlosť načapovania a aj teplota, mala by byť od 6 do 9 stupňov. Svetlé pivo by sa malo čapovať pod uhlom 45 stupňov, po prvom načapovaní by mal byť pomer peny a piva jedna k jednej. Potom sa dočapováva tak, že sa posúva pena vyššie, aby bolo pivo načapované po mierku. Pena by mala vydržať štyri minúty jeden centimeter hrubá,“ vysvetľuje sládek Peter Šikula. Pri rezanom pive je základom hustota. „Hustejšie pivo má zostať dole, tým vzniká to rezané pivo,“ doplnil kolegu Dušan Lackovič.

Špecifické pivá

Na Slovensku nepôsobia iba veľké svetoznáme značky, ale aj rodinné pivovary. Ako prezradil riaditeľ spoločnosti, ktorá zastupuje rodinný pivovar z Rožňavy Peter Bittara, tie sú zamerané hlavne na pivné špeciály, ktoré predstavujú úplne inú skupinu ako klasické pivá, ktoré poznajú ľudia z bežnej konzumácie. „Sú to pivá špecifické svojou chuťou, vôňou a zložením,“ hovorí Bittara.

Na trhu sú už dnes pivá s ovocnou príchuťou, čili pivá, ktoré na chuť pália, dymové s nádychom údeného piva, pivá s príchuťou kávy, kvasinkové pivá. Najrozšírenejšie na Slovensku z tejto špecifickej skupiny sú pivá zázvorové, zázvorové s medom či limetkové.

„Špecialitou rožňavského rodinného pivovaru je najsilnejšie pivo, ktoré sa momentálne na Slovensku vyrába. Je to 27 stupňové pivo, ktoré má obsah alkoholu 10, 5 percenta. V podstate má obsah alkoholu ako víno. Nedá sa konzumovať vo veľkom, je to skôr aperitív,“ vysvetľuje Bittara. Toto pivo sa podľa jeho slov podáva k ťažším jedlám, vyrába sa najmä na zimu. „Ide o tzv. zimné pivá. Ľudia si aj v minulosti varili na zimu pivá, ktoré obsahujú väčšie množstvo vitamínov a sú povzbudzujúce,“ doplnil Bittara.

Náročnejšia distribúcia

Rodinné pivovary to nemajú podľa neho s distribúciou také ľahké ako veľké značky, ktoré majú marketingovú a mediálnu podporu a tiež podporu zahraničných investorov.

Distribúcia malého piva si vyžaduje špeciálny prístup, vyhľadávanie špeciálnych gastrozariadení, pivných barov a reštaurácii, ktoré sa chcú odlíšiť od okolitých podnikov. Rodinné pivovary sú ale podľa Bittaru špecifické najmä tým, že sa snažia robiť pivo s láskou a so srdcom.

Malý mestský pivovar otvoria onedlho aj v Trenčíne na Mierovom námestí. Tento nový pivovar s atmosférou tiež prispeje k zvyšovaniu pivnej kultúry v meste.

Pokračovanie

Súťaž Pivný someliér nezostane iba pri tomto ročníku. Podľa riaditeľky školy by chceli budúci rok v súťaži pokračovať a spojiť ju aj s podávaním jedál, pri výrobe ktorých sa používa pivo.

Foto popis| Pivný someliér Súťaž sa konala v Trenčíne.
Foto autor| FOTO: TASR/RADOVANSTOKLASA

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  3. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  4. Najužitočnejšia appka
  5. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  7. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  8. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  9. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  10. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 28 855
  2. Najužitočnejšia appka 14 850
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 12 792
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 8 990
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 7 662
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 528
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 6 483
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 031
  9. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 282
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 642

Hlavné správy z MY Trenčín

Trenčín zvíťazil v predĺžení nad Liptovským Mikulášom

O triumfe úradujúceho vicemajstra rozhodol Tibor Varga.

Trenčín nie je pripravený hrať skupinu Európskej ligy, tvrdí Rybníček

Vypadnutie z Európskej ligy vníma ako dobrý koniec.

Pohoda mení predaj e-ticketov, zavádza vstupné pre deti od šesť rokov

Dôvodom zmien je snaha o udržanie komfortu návštevníkov festivalu.

ROZHOVOR

FOTO: Trenčania učia Slovákov, ako s deťmi za lacno precestovať svet

Mladí cestovatelia precestovali Mexiko, Laponsko i kus Ázie. Na Bali rodinám s deťmi vycestovať neodporúčajú, odrádza ich množstvo odpadkov i díleri tvrdých drog za bieleho dňa.

Cyklobusy v Trenčianskom kraji tento rok odviezli 251 bicyklov

Trenčianska SAD-ka previezla cyklobusmi za tri mesiace 251 bicyklov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčín nie je pripravený hrať skupinu Európskej ligy, tvrdí Rybníček

Vypadnutie z Európskej ligy vníma ako dobrý koniec.

Huby by sa nemali odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Pri Žiline sa zrazilo viacero vozidiel, cesta je už prejazdná

Po včerajšom dopravnom kolapse v Žiline ani dnešok nezačal priaznivo. Neskôr sa k tomu pridal aj kamión s defektom pod Strečnom.

Vybrali SME

Už ste čítali?