Pivný someliér: Čapovanie a podávanie piva má svoje pravidlá

V Trenčíne usporiadali minulý týždeň medzinárodnú súťaž v čapovaní a podávaní pivá. Súťaž Trenčiansky pivný someliér má zvýšiť úroveň podávania piva k jedlám.

Súťaž Pivný someliér sa konala v Trenčíne.Súťaž Pivný someliér sa konala v Trenčíne. (Zdroj: TASR/RADOVAN STOKLASA)

TRENČÍN. Pozícia čašníka je odborná záležitosť, ktorú nemôže vykonávať hocikto. Sú na to potrebné nielen vedomosti, ale aj praktické skúsenosti. Rozvíjať svojich študentov a udržať tak úroveň gastronómie chce trenčianska Stredná odborná škola služieb a obchodu, ktorá minulý týždeň usporiadala medzinárodnú súťaž gastronomických škôl v znalostiach o pive a pivovarníctve s praktickou ukážkou čapovania a servisu piva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako povedala riaditeľka školy Mária Hančinská, dnešná moderná gastronómia umožňuje podávať k jedlám aj pivné nápoje, mnoho ľudí však pozná len svetlé, tmavé pivo, desiatku a dvanástku.

SkryťVypnúť reklamu

„Aby sa zvýšila úroveň podávania piva k jedlám, musíme rozšíriť vedomosti našich žiakov, a preto sme začali s touto súťažou. Máme someliérov, baristov, barmanov a najnovšie sa orientujeme aj na pivných someliérov,“ prezradila Hančinská.

V Trenčíne sa predstavili súťažiaci z Kežmarku, Liptovského Mikuláša, z českého Přerova a, samozrejme, z domácej školy. Po vedomostnom teste z histórie, prípravy piva, skladovania, a samotného čapovania ich čakala praktická skúška z načapovania svetlého a rezaného piva. Na súťažiacich dohliadala odborná porota, ktorá hodnotila správnosť čapovania, presnú mieru, pevnosť, kvalitu a výšku peny a tiež správny servis, estetický dojem a časový limit.

Čapovanie s pravidlami

Prácu študentov sledovali i sládkovia z trnavského pivovaru Dušan Lackovič a Peter Šikula. Tí prezradili, že o pivo musí byť postarané tak, aby od výroby po podanie neprišlo k žiadnym zmenám. Pri čapovaní je hlavná pena.

SkryťVypnúť reklamu

„Čiapka má mať určitú hustotu a výšku. Dôležitá je rýchlosť načapovania a aj teplota, mala by byť od 6 do 9 stupňov. Svetlé pivo by sa malo čapovať pod uhlom 45 stupňov, po prvom načapovaní by mal byť pomer peny a piva jedna k jednej. Potom sa dočapováva tak, že sa posúva pena vyššie, aby bolo pivo načapované po mierku. Pena by mala vydržať štyri minúty jeden centimeter hrubá,“ vysvetľuje sládek Peter Šikula. Pri rezanom pive je základom hustota. „Hustejšie pivo má zostať dole, tým vzniká to rezané pivo,“ doplnil kolegu Dušan Lackovič.

Špecifické pivá

Na Slovensku nepôsobia iba veľké svetoznáme značky, ale aj rodinné pivovary. Ako prezradil riaditeľ spoločnosti, ktorá zastupuje rodinný pivovar z Rožňavy Peter Bittara, tie sú zamerané hlavne na pivné špeciály, ktoré predstavujú úplne inú skupinu ako klasické pivá, ktoré poznajú ľudia z bežnej konzumácie. „Sú to pivá špecifické svojou chuťou, vôňou a zložením,“ hovorí Bittara.

SkryťVypnúť reklamu

Na trhu sú už dnes pivá s ovocnou príchuťou, čili pivá, ktoré na chuť pália, dymové s nádychom údeného piva, pivá s príchuťou kávy, kvasinkové pivá. Najrozšírenejšie na Slovensku z tejto špecifickej skupiny sú pivá zázvorové, zázvorové s medom či limetkové.

„Špecialitou rožňavského rodinného pivovaru je najsilnejšie pivo, ktoré sa momentálne na Slovensku vyrába. Je to 27 stupňové pivo, ktoré má obsah alkoholu 10, 5 percenta. V podstate má obsah alkoholu ako víno. Nedá sa konzumovať vo veľkom, je to skôr aperitív,“ vysvetľuje Bittara. Toto pivo sa podľa jeho slov podáva k ťažším jedlám, vyrába sa najmä na zimu. „Ide o tzv. zimné pivá. Ľudia si aj v minulosti varili na zimu pivá, ktoré obsahujú väčšie množstvo vitamínov a sú povzbudzujúce,“ doplnil Bittara.

Náročnejšia distribúcia

Rodinné pivovary to nemajú podľa neho s distribúciou také ľahké ako veľké značky, ktoré majú marketingovú a mediálnu podporu a tiež podporu zahraničných investorov.

Distribúcia malého piva si vyžaduje špeciálny prístup, vyhľadávanie špeciálnych gastrozariadení, pivných barov a reštaurácii, ktoré sa chcú odlíšiť od okolitých podnikov. Rodinné pivovary sú ale podľa Bittaru špecifické najmä tým, že sa snažia robiť pivo s láskou a so srdcom.

Malý mestský pivovar otvoria onedlho aj v Trenčíne na Mierovom námestí. Tento nový pivovar s atmosférou tiež prispeje k zvyšovaniu pivnej kultúry v meste.

Pokračovanie

Súťaž Pivný someliér nezostane iba pri tomto ročníku. Podľa riaditeľky školy by chceli budúci rok v súťaži pokračovať a spojiť ju aj s podávaním jedál, pri výrobe ktorých sa používa pivo.

Foto popis| Pivný someliér Súťaž sa konala v Trenčíne.
Foto autor| FOTO: TASR/RADOVANSTOKLASA

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 453
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 7 530
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 085
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 507
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 097
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 031
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 2 938
  8. Čo bude toto leto in? 2 733
  1. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  2. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  3. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  4. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  5. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  6. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  7. Júlia Piraňa Mikolášiková: Otázky pre Jána Čurillu
  8. Tomáš Čajda: Čo sa s tebou stalo Nové Mesto?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 870
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 902
  3. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 902
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 791
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 011
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 836
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 594
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 559
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Návrhy zmlúv zo strany miest krajskí poslanci napokon neschválili.

Poslanci prechod nemocníc pod mestá neschválili.


1
Do súťaže sa prihlásila aj obec Dolná Súča v Trenčianskom okrese.

Víťazná obec získa okrem titulu aj 15-tisíc eur.


Tomáš Tatar počas zápasu Montreal Canadiens - New Jersey Devils.

Slovenský hokejista Tomáš Tatar sa po šestnástich rokoch sťahuje zo zámoria naspäť do Európy.


TASR
Ilustračné foto.

Policajt je obvinený z viacerých trestných činov.


TASR
  1. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  2. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  3. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  4. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  5. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  6. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  7. Júlia Piraňa Mikolášiková: Otázky pre Jána Čurillu
  8. Tomáš Čajda: Čo sa s tebou stalo Nové Mesto?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 870
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 902
  3. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 902
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 791
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 011
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 836
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 594
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 559
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu