Piatok, 10. apríl, 2020 | Meniny má Igor

V Dolnej Porube lákali rôznymi atrakciami

Čas zábav, plesov a ľudových veselíc nahradí od Popolcovej stredy štyridsaťdňový pôst. V Dolnej Porube zavŕšila oslavy fašiangov zabíjačka s maškarným sprievodom.

Mäsiarskemu tímu pomohli aj hasiči a poľovníciMäsiarskemu tímu pomohli aj hasiči a poľovníci (Zdroj: PETER MARTINÁK)



DOLNÁ PORUBA. Karneval hudby, tanca, hodovania, dobrej nálady a miestnych zvykov prinavrátil obci ducha tradičnej slovenskej dediny. Nádvorie kultúrneho domu v Dolnej Porube uplynulý víkend hýrilo farbami. Fašiangová veselica po roku opäť zaktivizovala tím dobrovoľníkov, ktorý pripravil pestrý sprievodný program. Neodmysliteľnú symboliku podujatia dotvárala prehliadka masiek.

Nielen chlebom (a mäsom)je človek živý

Už deviaty raz maškary spoločne zabávali kvarteto partnerských obcí mikroregiónu Teplička. Do rytmu im striedavo hrali dychovky Nedielkovci a Omšeňanka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pozornosť najmenších najviac pútala možnosť vyhliadkovej jazdy na koni za asistencie členov jazdeckého klubu Žihlavník Omšenie. Stredobodom fašiangových osláv v Dolnej Porube však bola ukážka príprav zabíjačkových špecialít. „Po pozitívnych skúsenostiach z predošlých ročníkov mohli návštevníci na jednom mieste sledovať celý proces spracovania mäsiarskych výrobkov. Čaro akcie spočívalo v ich ochutnávke. Popri tom spontánne vznikol priestor aj na priateľské stretnutia a utuženie medziľudských vzťahov,“ skonštatoval starosta Miroslav Kopčan.

Nie je humus ako humus

Keď stošesťdesiatkilové prasiatko zavesili a rozrobili, nadišiel čas stiahnutia slaniny.
Partia pomocníkov koordinovaná mäsiarom Rudolfom Nedielkom následne začala s prípravou oškvarkov, podávaných k zabíjačkovej kaši.

Medzitým sa vo varných kotloch varila zabíjačková kapusta aj polievka. Milovníkom grilovaných jedál určite ulahodili klobásy či marinované mäso.

Ako povedal Nedielka, k správnej zabíjačke vždy patrila výborná nálada, rodina a kvalitná dolnoporubská slivovica. Okrem bravčových lahôdok organizátori dopriali účinkujúcim exotické menu. Chuťové poháriky hosťom pohladil kuchársky svetobežník z Dolnej Poruby Ivan Hofierka.

Z medzinárodnej kuchyne si neodpustil francúzsku delikatesu – zapekané slimáky s cesnakovým maslom, doplnenú haringovým šalátom s cviklou na rakúsky spôsob.

Zmysel pre humor duchaplne uplatnil pri typickej arabskej nátierke zvanej humus. „Je zložená z cícera, olivového oleja, sezamovej pasty tahini, dochutená cesnakom a citrónom. Rozhodol som sa ju pripraviť preto, aby ľudia zistili, čo je vlastne humus,“ šibalsky vysvetlil svetuznalý kuchár Ivan Hofierka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Klienti Tatra banky majú zadarmo lekára na telefóne a iné služby
  2. Zvolenská mliekareň posiela slovenským hrdinom super nápoj
  3. Originálne ochranné rúško pre každého!
  4. Krížovky nielen na veľkonočné lúštenie
  5. Prečo by ste mali prestať kosiť? Lebo budete mať krajší trávnik
  6. Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 €
  7. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  8. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  9. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  10. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  1. Zvolenská mliekareň posiela slovenským hrdinom super nápoj
  2. Klienti Tatra banky majú zadarmo lekára na telefóne a iné služby
  3. Prečo vás raz GPS modul v autokamere zachráni...
  4. Nadácia Orange navýši Fond pomoci o ďalších 100 000 eur
  5. O2 Športová akadémia Mateja Tótha spúšťa Telesnú na doma
  6. Originálne ochranné rúško pre každého!
  7. BILLA venovala seniorom potravinové balíčky
  8. Prečo by ste mali prestať kosiť? Lebo budete mať krajší trávnik
  9. Krížovky nielen na veľkonočné lúštenie
  10. Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 €
  1. Prečo by ste mali prestať kosiť? Lebo budete mať krajší trávnik 32 003
  2. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 26 031
  3. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 25 032
  4. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 17 817
  5. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace 16 621
  6. Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 € 13 404
  7. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 12 892
  8. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 12 186
  9. Originálne ochranné rúško pre každého! 11 997
  10. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT! 11 843

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Droždie, múka či kypriaci prášok. Kde ešte stále zoženiete suroviny na veľkonočné pečenie?

Veľká noc sa začína už tento štvrtok a aj napriek aktuálnej situácií si ju chce každý vychutnať bez stresu a starostí.

Dva stredoškolské internáty budú k dispozícii na doliečenie pacientov s COVID-19

Stredoškolské internáty v Trenčíne a Prievidzi odporučil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na doliečenie ľahších stavov pacientov s ochorením COVID-19.

Obyvatelia môžu posielať podnety cez Odkaz pre starostu

Obyvateľom Brezovej pod Bradlom pribudla ďalšia možnosť, ako sa môžu skontaktovať s miestnou samosprávou a upozorniť ju na problémy v meste.

Poďme si aj dnes zacvičiť s týždenníkmi MY

Uverejňujeme druhú sériu cvičení, ktorú sme pripravili v spolupráci s EfectFitom Tréningový program na doma je súborom jednoduchých a efektívnych cvikov na cvičenia v domácom prostredí s vlastnou váhou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na mape sú najrizikovejšie okresy v súvislosti s COVID

V týchto regiónoch je vyššia miera rizika vzniku možných komplikovaných priebehov ochorenia COVID – 19.

Odvolali generálnu riaditeľku nitrianskej nemocnice

Spolu s Jarmilou Mikušovou skončil aj ekonomický riaditeľ Martin Neštický. Vedením nemocnice je poverený chirurg Milan Dubaj.

Bojnická nemocnica rozdala personálu plynové masky

Nemocnica v Bojniciach zápasí s nedostatkom ochranných pomôcok. Zariadeniu pomáha množstvo dobrovoľníkov. Do boja s koronavírusom najnovšie nasadali plynové masky.

Už ste čítali?