Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

V Dolnej Porube lákali rôznymi atrakciami

Čas zábav, plesov a ľudových veselíc nahradí od Popolcovej stredy štyridsaťdňový pôst. V Dolnej Porube zavŕšila oslavy fašiangov zabíjačka s maškarným sprievodom.

Mäsiarskemu tímu pomohli aj hasiči a poľovníciMäsiarskemu tímu pomohli aj hasiči a poľovníci (Zdroj: PETER MARTINÁK)



DOLNÁ PORUBA. Karneval hudby, tanca, hodovania, dobrej nálady a miestnych zvykov prinavrátil obci ducha tradičnej slovenskej dediny. Nádvorie kultúrneho domu v Dolnej Porube uplynulý víkend hýrilo farbami. Fašiangová veselica po roku opäť zaktivizovala tím dobrovoľníkov, ktorý pripravil pestrý sprievodný program. Neodmysliteľnú symboliku podujatia dotvárala prehliadka masiek.

Nielen chlebom (a mäsom)je človek živý

Už deviaty raz maškary spoločne zabávali kvarteto partnerských obcí mikroregiónu Teplička. Do rytmu im striedavo hrali dychovky Nedielkovci a Omšeňanka.

Skryť Vypnúť reklamu

Pozornosť najmenších najviac pútala možnosť vyhliadkovej jazdy na koni za asistencie členov jazdeckého klubu Žihlavník Omšenie. Stredobodom fašiangových osláv v Dolnej Porube však bola ukážka príprav zabíjačkových špecialít. „Po pozitívnych skúsenostiach z predošlých ročníkov mohli návštevníci na jednom mieste sledovať celý proces spracovania mäsiarskych výrobkov. Čaro akcie spočívalo v ich ochutnávke. Popri tom spontánne vznikol priestor aj na priateľské stretnutia a utuženie medziľudských vzťahov,“ skonštatoval starosta Miroslav Kopčan.

Nie je humus ako humus

Keď stošesťdesiatkilové prasiatko zavesili a rozrobili, nadišiel čas stiahnutia slaniny.
Partia pomocníkov koordinovaná mäsiarom Rudolfom Nedielkom následne začala s prípravou oškvarkov, podávaných k zabíjačkovej kaši.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým sa vo varných kotloch varila zabíjačková kapusta aj polievka. Milovníkom grilovaných jedál určite ulahodili klobásy či marinované mäso.

Ako povedal Nedielka, k správnej zabíjačke vždy patrila výborná nálada, rodina a kvalitná dolnoporubská slivovica. Okrem bravčových lahôdok organizátori dopriali účinkujúcim exotické menu. Chuťové poháriky hosťom pohladil kuchársky svetobežník z Dolnej Poruby Ivan Hofierka.

Z medzinárodnej kuchyne si neodpustil francúzsku delikatesu – zapekané slimáky s cesnakovým maslom, doplnenú haringovým šalátom s cviklou na rakúsky spôsob.

Zmysel pre humor duchaplne uplatnil pri typickej arabskej nátierke zvanej humus. „Je zložená z cícera, olivového oleja, sezamovej pasty tahini, dochutená cesnakom a citrónom. Rozhodol som sa ju pripraviť preto, aby ľudia zistili, čo je vlastne humus,“ šibalsky vysvetlil svetuznalý kuchár Ivan Hofierka.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 30 144
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 464
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 081
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 601
  5. Po Slovensku na motorke 6 749
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 329
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 888
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 858
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 725
  10. Crème de la crème po slovensky 3 155
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Brankár Peter Solnička (s dresom v rukách) odchytal posledný zápas za Spartak Myjava.

Prehľad výsledkov krajských futbalových líg.


2 h

Pozrite si zábery zo šampionátu, ktorý dnes vyvrcholil v Bánovciach nad Bebravou.


TASR 7 h
Smoliari a záber z Trenčína pri Mestskom úrade na námestí

Filmoví detektívi odhalili filmovacie miesta v našom regióne.


16 h
V Ukrajine uvádzajú na dome, v ktorom žil, správne meno Iľja Danilovič Dibrova.

V prípade Dibrovovho mena ostávajú aj po desaťročiach mnohé nejasnosti. Okrem jeho dodnes presne nevysvetlenej smrti je v odlišnej verzii uvádzané aj jeho priezvisko či presný dátum úmrtia i narodenia.


16 h

Už ste čítali?