TRENČÍN. Medovinu ľudia považujú za starobylý nápoj našich predkov. Slovania však nie sú jediní, ktorí v minulosti pili tento mok.
Nápoj z medu poznali i všetky kmene, ktoré obývali lesnaté územia. „Kedysi sa vyberal med len lesným včelám," prezrádza Milan Krivý, výrobca medu a medoviny z Trenčína.
Už pred niekoľkými storočiami ľudia poznali viacero druhov medovín. Mali rôznu chuť a líšili sa formou prípravy.
Medoviny z ovocným základom či bylinkami a koreninami boli známe hlavne v Anglicku. Na našom území pripravovali tento nápoj inak.
„Slovanské medoviny vznikali skôr kvasením a bylinky pridávali v menšej miere. Je veľmi ťažké zistiť kedy sa na území dnešného Slovenska začala variť medovina, keďže ľudia vtedy používali názov "med" aj pre tento nápoj,“ hovorí Krivý.
Slávnostný nápoj upadával
Medovina sa však nepíjavala bežne. „Nebol to nápoj pre bežné pitie, ale skôr pochutina určená na slávnostné príležitosti, ako oslavy víťazstiev v bitkách, alebo pri stretnutí starešinov.“
Medový výrobok postupne upadával do zabudnutia pre rozširovanie a distribúciu piva či vína, ktorých výroba bola o poznanie menej časovo náročná. Na Slovensku a území Považia nastal boom v konzumácii tohto medového moku až po roku 1989. Medoviny na Slovensku prezentujú v rámci regionálnych výrobcov. Poznáme napríklad Prešovskú, Topoľčiansku či Trnavskú medovinu.
Trenčianski medovinári
V Trenčíne preslávil tento nápoj Milan Krivý s rodinou, ktorý zdedil toto remeslo po otcovi. „My sme včelárska rodina. Otec bol včelár a pestoval včely od roku 1970," vysvetlil Krivý.
Stará receptúra nestratila svoju kvalitu. „Otec bol priekopník vo výrobe medoviny. Mal svoj vlastný výnimočný recept a my v jeho odkaze pokračujeme ďalej. Momentálne máme svoju hlavnú prevádzku v Hornej Súči, kde sú výrobné priestory a naša predajňa je v Trenčíne."
Svetová extratrieda
Milan Krivý sa so svojou medovinou vypracoval postupne na svetovú špičku. Dopomohlo k tomu i členstvo v organizácie Slovenského zväzu včelárov. Pod ich záštitou sa trenčianski medovinári zúčastnili rôznych prestížnych súťaží v rámci medzinárodných výstav "Apimodia a Apislavia", ktoré sa konajú v rôznych častiach sveta. „Na súťaži sme sa prvý raz zúčastnili v roku 2009 vo francúzskom meste Montpellier a skončili sme tretí. Pred dvomi rokmi sme v bulharskom meste Varna obsadili prvé miesto," hovorí.
Trenčianski medovinári spolupracujú i s rôznymi remeselníkmi i historickými skupinami. „Často sa dobovo obliekame a chodíme na hrady i na jarmočné akcie a trhy," dodal Milan Krivý.
Výrobcovia kvalitnej medoviny svetového formátu majú aj svoj stánok na mierovom námestí, kde počas predvianočného obdobia ľuďom ponúkajú svoj kvalitný medový výrobok.