TRENČIANSKE MITICE. Prvý ročník súťaže vo varení guláša zorganizovala obec v sobotu 4. augusta, súťažiace družstvá sa stretli ráno na priestranstve pri Harmadovci v časti Rožňové Mitice.
Ako povedala za organizátorov Emília Žáčiková, prihlásiť sa mohli dvojčlenné družstvá, ktoré si samé pripravili potrebné ingrediencie na uvarenie minimálne desať litrov tohto obľúbeného jedla, ako i kotlíky a drevo na kúrenie. Čas na prípravu mali štyri hodiny, do 14. h.
„Dovtedy mali byť guláše uvarené. A potom si začala svoju zodpovednú úlohu plniť porota, ktorá mala vybrať tri najlepšie guláše,“ skonštatovala Žáčiková. V porote bol aj starosta obce Dušan Rozemberg. Spoločne s ďalšími štyrmi členmi, ktorí boli ako ich nazval, odborníci od fachu, kuchári a mäsiari hodnotili súťažné vzorky.
„Dostali sme iba očíslované vzorky, nevedeli sme, kto ich pripravoval, ale víťazný guláš si nás získal. Veď vyhral s náskokom. Ohodnotili sme ho dvadsiatimi piatimi bodmi, kým druhý získal osemnásť.“ Víťazný guláš, ktorý všetkých zaujal výbornou chuťou, pripravili domáci súťažiaci, družstvo Dobiášovcov z Mitíc. Ako druhý ohodnotila porota guláš, ktorý navarilo družstvo z Neporadze a tretie miesto obsadili Trenčania.
„Každý guláš bol dobrý, svojský, každý čímsi výnimočný. A nakoniec, nešlo tu ani tak o víťazstvo, ako o atmosféru, o dobrú náladu, o príjemne strávené spoločné chvíle a o zábavu. O tom, že boli guláše naozaj dobré, svedčí aj to, že podvečer všetky kotlíky zostali prázdne. Družstvá si totiž po vyhlásení výsledkov svoj guláš mohli predať záujemcom,“ doplnila Žáčiková.
„Chceli sme aj ukázať, aký má byť dobrý guláš, aby ľudia ochutnali a zistili, kde sa aký varí,“ skonštatoval starosta. Keďže prvý ročník sa vydaril, na budúci uvažujú o pokračovaní a možno vznikne v Miticiach nová tradícia. „Išlo o to, aby sa ľudia zabavili a aby sme urobili aj trochu inú akciu, akú sme v obce ešte neorganizovali,“ zakončil Rozemberg.