Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Gazdinky súťažili v pečení najkrajších fánok

Podľa receptov starých materí piekli chrumkavé fánky rôznych tvarov.

DOLNÉ SRNIE. Desiatky šikovných domácich cukrárok pripravili počas súťaže fánky pozoruhodných tvarov. Nechýbali prepletané hviezdice, zložité kruhy, kvetinky, kosoštvorce i obdĺžniky. Podujatie s názvom Nauč sa robiť svoje fánky sa konalo v dolnosrnianskom kultúrnom dome.

„Akciu sme spojili s karnevalom detí a večerným maškarným plesom dospelých,“ prezradil spoluorganizátor akcie Roman Uhrecký. Jej cieľom bolo oživenie ľudových tradícií, ktoré spojili deti najnižšieho veku až po seniorov z klubu dôchodcov.

Skryť Vypnúť reklamu

Vysmážanie fánok bolo v Dolnom Srní späté vždy s fašiangami. „Vtedy býval fašiangový sprievod a stoly zaplnené klobáskami, slaninkou, oškvarkami, šunkou. Pečeniek fánok, šišiek a oškvarkových pagáčov bolo najtypickejšie,“ povedala Kvetoslava Čavojská.

Fánky sú vhodné na všetky príležitosti

Fánky sú v kurze nielen počas fašiangov, ale aj pri iných slávnostiach. „Nosila som ich vždy pri narodení krsniatka. Poukladala som ich do košíka, vyčačkala a prikryla ozdobnou servítkou,“ usmiala sa Oľga Bánovská. Príprava najkrajších kúskov pred ich podarovaním je však zdĺhavá. Okrem kvalitného rozpracovania cesta treba popremýšľať, ako narezané obdĺžniky čo najefektnejšie pospájať.

Tradícia pochádza z Bziniec pod Javorinou

Fánky chutia deťom a dospelí pri ich konzumácii oceňujú aj ich pútavú vizáž. Ich podoba sa výrazne líši podľa regiónov. „Známe sú bzinské fánky v tvare ruží. Je to lahodné cesto, ktoré sa musí skvele vypracovať a vyvaľkať. Potom sa vypraží z oboch strán vo vriacom oleji,“ prezradila jedna z cukrárok Oľga Bánovská.

Skryť Vypnúť reklamu

Skúsené gazdinky ich v súčasnosti najradšej pečú na elektrickom sporáku, kde môžu presne nastaviť teplotu. Na fánky použijú hladkú múku, žĺtky, práškový cukor, maslo, ale aj kyslú smotanu a rum. Z jednej dávky dokáže zručná gazdinka vyrobiť až 25 kusov fánok. Pri pečení treba fánky pozorne sledovať, aby neprihoreli.

Pečivo sa po vypražení uloží na papierový obrúsok, aby vsiakol prebytočný tuk. „Potom už stačí chrumkavé fánky iba posypať cukrom,“ povedala. Recepty sa v zložení príliš nelíšia. „Rozdiely sú iba v počte použitých vajíčok. V niektorých regiónoch pri ich príprave používajú aj štipku syra,“ dodal Uhrecký.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 061
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 699
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 232
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 074
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 010
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 691
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 314
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 244
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 230
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 079
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Policajná kontrola na hranici.

Polícia v stredu 27. januára kontrolovala od rána pri vstupe na Slovensko certifikáty a potvrdenia o negativite na ochorenie COVID-19 na hraničnom priechode s Českou republikou v obci Drietoma v okrese Trenčín.

10 h
Ilustračné foto.

Mesto Myjava adresovalo Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR list vo veci žiadosti o stanovisko k plánovanému otvoreniu škôl od 1. februára.

12 h
Jozef Habánik, rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

Podpora excelentnosti a výskumu sú prioritami staronového rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozefa Habánika v novom štvorročnom funkčnom období.

12 h
Ilustračná fotografia.

Zástupcovia šiestich klubov z krajských súťaží odpovedali na naše otázky.

14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

14 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

20 h

Poradia sa od včera zmenili.

8 h

Už ste čítali?