Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna

Gazdinky súťažili v pečení najkrajších fánok

Podľa receptov starých materí piekli chrumkavé fánky rôznych tvarov.

DOLNÉ SRNIE. Desiatky šikovných domácich cukrárok pripravili počas súťaže fánky pozoruhodných tvarov. Nechýbali prepletané hviezdice, zložité kruhy, kvetinky, kosoštvorce i obdĺžniky. Podujatie s názvom Nauč sa robiť svoje fánky sa konalo v dolnosrnianskom kultúrnom dome.

„Akciu sme spojili s karnevalom detí a večerným maškarným plesom dospelých,“ prezradil spoluorganizátor akcie Roman Uhrecký. Jej cieľom bolo oživenie ľudových tradícií, ktoré spojili deti najnižšieho veku až po seniorov z klubu dôchodcov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vysmážanie fánok bolo v Dolnom Srní späté vždy s fašiangami. „Vtedy býval fašiangový sprievod a stoly zaplnené klobáskami, slaninkou, oškvarkami, šunkou. Pečeniek fánok, šišiek a oškvarkových pagáčov bolo najtypickejšie,“ povedala Kvetoslava Čavojská.

Fánky sú vhodné na všetky príležitosti

Fánky sú v kurze nielen počas fašiangov, ale aj pri iných slávnostiach. „Nosila som ich vždy pri narodení krsniatka. Poukladala som ich do košíka, vyčačkala a prikryla ozdobnou servítkou,“ usmiala sa Oľga Bánovská. Príprava najkrajších kúskov pred ich podarovaním je však zdĺhavá. Okrem kvalitného rozpracovania cesta treba popremýšľať, ako narezané obdĺžniky čo najefektnejšie pospájať.

Tradícia pochádza z Bziniec pod Javorinou

Fánky chutia deťom a dospelí pri ich konzumácii oceňujú aj ich pútavú vizáž. Ich podoba sa výrazne líši podľa regiónov. „Známe sú bzinské fánky v tvare ruží. Je to lahodné cesto, ktoré sa musí skvele vypracovať a vyvaľkať. Potom sa vypraží z oboch strán vo vriacom oleji,“ prezradila jedna z cukrárok Oľga Bánovská.

Skúsené gazdinky ich v súčasnosti najradšej pečú na elektrickom sporáku, kde môžu presne nastaviť teplotu. Na fánky použijú hladkú múku, žĺtky, práškový cukor, maslo, ale aj kyslú smotanu a rum. Z jednej dávky dokáže zručná gazdinka vyrobiť až 25 kusov fánok. Pri pečení treba fánky pozorne sledovať, aby neprihoreli.

Pečivo sa po vypražení uloží na papierový obrúsok, aby vsiakol prebytočný tuk. „Potom už stačí chrumkavé fánky iba posypať cukrom,“ povedala. Recepty sa v zložení príliš nelíšia. „Rozdiely sú iba v počte použitých vajíčok. V niektorých regiónoch pri ich príprave používajú aj štipku syra,“ dodal Uhrecký.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 077
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 298
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 535
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 237
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 757
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 386
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 040
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 514
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 815
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 681

Hlavné správy z MY Trenčín

AKO TRÁVI LETO DANICA BIROŠOVÁ

Úplne vypnúť v lete nedokážem

Advokátka a poslankyňa trenčianskeho mestského zastupiteľstva Danica Birošová často kombinuje prácu s dovolenkou. Čo jej robí najväčšiu radosť, ktoré miesta v Trenčíne sú podľa nej najzaujímavejšie?

DOPRAVA 2018 – kadiaľ vedie cesta do budúcnosti?

Súčasnosť a budúcnosť cestnej infraštruktúry, vízia verejnej osobnej dopravy a smerovanie železničnej i leteckej dopravy, budú hlavným témami najväčšej medzinárodnej konferencie na Slovensku DOPRAVA 2018.

Slovenskí rybári sú najlepší lovci dravcov

Dva úseky rieky boli výborné, na dvoch sa rybári poriadne vytrápili. Ale trápili sa aj iní a viac. Slováci boli najlepší. Sú majstrami sveta v chytaní dravých rýb na prívlač.

Nebojte sa ísť za svojím snom, hovorí mladá podnikateľka

Mladá žena prišla vo svojom meste s niečím novým. Práve to jej pomohlo a jej bistro sa teší veľkej obľube.

Staré pieskovisko premenili na netradičné lavičky. Pozrite, ako to vyzerá (+FOTO)

Po výstavbe detského ihriska v Handlovej pri ňom zostali betónové prefabrikáty. Tie mohli byť nebezpečné pre hrajúce sa deti. Mesto z nich teraz spravilo nové lavičky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Napätá situácia v Nových Zámkoch: Borbély hovorí o ekonomickom hochštaplerizme

Správna rada odvolala štatutára futbalového klubu. Ten všetky obvinenia odmieta.

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Slovenský futbalista sníva svoj sen, prestúpil zo šiestej do tretej ligy

Futbalista Tomáš Verbír zmenil počas leta klub.

Vybrali SME

Už ste čítali?