DOLNÉ SRNIE. Desiatky šikovných domácich cukrárok pripravili počas súťaže fánky pozoruhodných tvarov. Nechýbali prepletané hviezdice, zložité kruhy, kvetinky, kosoštvorce i obdĺžniky. Podujatie s názvom Nauč sa robiť svoje fánky sa konalo v dolnosrnianskom kultúrnom dome.
„Akciu sme spojili s karnevalom detí a večerným maškarným plesom dospelých,“ prezradil spoluorganizátor akcie Roman Uhrecký. Jej cieľom bolo oživenie ľudových tradícií, ktoré spojili deti najnižšieho veku až po seniorov z klubu dôchodcov.
Vysmážanie fánok bolo v Dolnom Srní späté vždy s fašiangami. „Vtedy býval fašiangový sprievod a stoly zaplnené klobáskami, slaninkou, oškvarkami, šunkou. Pečeniek fánok, šišiek a oškvarkových pagáčov bolo najtypickejšie,“ povedala Kvetoslava Čavojská.
Fánky sú vhodné na všetky príležitosti
Fánky sú v kurze nielen počas fašiangov, ale aj pri iných slávnostiach. „Nosila som ich vždy pri narodení krsniatka. Poukladala som ich do košíka, vyčačkala a prikryla ozdobnou servítkou,“ usmiala sa Oľga Bánovská. Príprava najkrajších kúskov pred ich podarovaním je však zdĺhavá. Okrem kvalitného rozpracovania cesta treba popremýšľať, ako narezané obdĺžniky čo najefektnejšie pospájať.
Tradícia pochádza z Bziniec pod Javorinou
Fánky chutia deťom a dospelí pri ich konzumácii oceňujú aj ich pútavú vizáž. Ich podoba sa výrazne líši podľa regiónov. „Známe sú bzinské fánky v tvare ruží. Je to lahodné cesto, ktoré sa musí skvele vypracovať a vyvaľkať. Potom sa vypraží z oboch strán vo vriacom oleji,“ prezradila jedna z cukrárok Oľga Bánovská.
Skúsené gazdinky ich v súčasnosti najradšej pečú na elektrickom sporáku, kde môžu presne nastaviť teplotu. Na fánky použijú hladkú múku, žĺtky, práškový cukor, maslo, ale aj kyslú smotanu a rum. Z jednej dávky dokáže zručná gazdinka vyrobiť až 25 kusov fánok. Pri pečení treba fánky pozorne sledovať, aby neprihoreli.
Pečivo sa po vypražení uloží na papierový obrúsok, aby vsiakol prebytočný tuk. „Potom už stačí chrumkavé fánky iba posypať cukrom,“ povedala. Recepty sa v zložení príliš nelíšia. „Rozdiely sú iba v počte použitých vajíčok. V niektorých regiónoch pri ich príprave používajú aj štipku syra,“ dodal Uhrecký.