Tradičným pochovávaním basy oslavovali záver fašiangov v obci, na zábave po prvý raz zorganizovali súťaž o najkrajšiu masku fašiangovej veselice.
CHOCHOLNÁ-VELČICE Obecný úrad Chocholná-Velčice v spolupráci s členmi miestnej organizácie Jednoty dôchodcov a s ďalšími nadšencami z obce usporiadali v utorok 21. februára rôzne akcie, ktorými sa ukončilo fašiangové obdobie.
Už ráno začala v priestoroch obecného úradu obecná zabíjačka pod vedením majstra mäsiara Viliama Hodulíka. Pri nej dodržiavajú tradičný postup, aký je v dedine zvykom. Prví musia ešte za tmy začať pomocníci, ktorých úlohou je rozvariť vodu v kotlinách.
Rozlúčke s fašiangami padli za obeť dve prasiatka
Potom už mäsiar spoločne s viacerými mäsiarmi a šikovnými chlapmi z dediny na obecnom dvore vyrábal tradičné zabíjačkové dobroty, klobásy, jaternice, tlačenka, kaša, fašírka, zabíjačková kapusta. Kto chcel, prišiel a nielen sa díval, ale i pomáhal. Pomocníci aj ostatní návštevníci mohli prvé čerstvé zabíjačkové špeciality ochutnať priamo na zabíjačke už pred obedom. Väčšiu časť výrobkov však odložili na večernú zábavu.
V sále kultúrneho domu od rána pripravovali zase chocholnianske ženy cesto a smažili rôzne druhy fašiangových šišiek, fániek a langošov podľa vlastných receptov. Aj ich výrobky mohli návštevníci hneď ochutnať a získať aj recepty na ich výrobu. K šiškám nalievali meltovú kávu.
Prišli ich ochutnať aj deti materskej školy a žiaci základnej školy, ktorým sa predpoludním v sále kultúrneho domu začal fašiangový karneval. Predviedli najskôr svoje krásne masky a potom sa už len zabávali a tancovali pri hudbe. Deti stihli jesť všetky dobroty čo pripravili gazdiné.
Medzitým na dvore končili s prácou aj mäsiari. Spracovávali posledné výrobky, tlačenku nalievali do vreciek, jaterničky ovariť v kotli, vytápali masť, aby boli oškvarky na prilepšenie kaše. Tú robili na samý záver a zmestilo sa do nej všetko, čo ešte zostalo z oboch prasiatok.
Popoludní prešiel obcou koč
Na koči sa viezli s furmanom Jozefom Matejíkom aj obecný bubeník Stanislav Hriadeľ a harmonikár Jaroslav Surovský. Pozývali všetkých občanov na obecnú zabíjačku, fašiangovú zábavu a pochovávanie basy. Tá sa začala v sále kultúrneho domu ochutnávkou zabíjačkových špecialít. Tento rok pripravili usporiadatelia novinku, súťaž o najkrajšiu fašiangovú masku veselice. Hlavnou výhrou bola zabíjačkovú výslužku aj s maľovaným hrncom plným čerstvej bravčovej masti, ktorú si odniesla Monika Michalcová. Tá vyžrebovala aj hlasujúceho, ktorý získal rovnakú cenu.
Po skončení fašiangovej veselice, polhodinu pred polnocou sa prítomní v sále na „smútočnom obrade“ rozlúčili s končiacim sa fašiangom pochovaním basy. O polnoci sa veselica ukončila a začal sa štyridsaťdňový pôst, ktorý sa skončí až na Veľkonočnú nedeľu.
Autor: Blanka Hlavandová