Historická pálenica nepotrebuje opravy

Pálenica v Moravskom Lieskovom patrí k najstarším nielen v kraji, ale aj na Slovensku. Pochádza z obdobia prvej republiky a dodnes spoľahlivo funguje.

Pestovatelia chcú vypáliť ešte do Vianoc.Pestovatelia chcú vypáliť ešte do Vianoc. (Zdroj: ĽUBOSLAVA SEDLÁKOVÁ)

MORAVSKÉ LIESKOVÉ. V obecných páleniciach nášho regiónu už od jesene beží sezóna v plnom tempe. V niektorých pracujú každý deň v týždni. Pestovatelia chcú vypáliť ešte do Vianoc, a tak privážajú každý deň v súdkoch vykvasené ovocie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sezóna začala už v septembri aj v pestovateľskej pálenici v obci Moravské Lieskové. Vykvasené ovocie tu na lahodný destilát vyrábajú na zariadeniach, ktoré možno označiť ako historické. Pálenica pochádza podľa páleničiara Jána Struhára ešte z obdobia prvej republiky, ale napriek rokom stále spoľahlivo slúži. „Každý rok funguje, nie sú žiadne problémy, stačí len bežná údržba cez leto a na zimu je pripravená,“ skonštatoval Struhár.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ho doplnil starosta obce Ľubomír Miklánek, jej predchodkyňa, ktorá pochádza z roku 1904 je dnes na nitrianskom výstavisku Agrokomplex v technickom múzeu.

Najčastejšie robia päťdesiatdvojku

Zariadenie tvoria dva kotly, destilačný s objemom tristo litrov a vodkový na 250 litrov. Pod kotlami kúria drevom. „Nasypem ovocný kvas od pestovateľov do kotla, odtiaľ to ide do destilačného kotla, potom hore rúrkami do chladiča, kde sa to schladí a odtiaľ do zbernej nádoby na vodku,“ stručne opisuje priebeh destilácie Struhár.

Vypálený destilát riedia vodou. „Máme dobrú vodu a riedime, keď je alkohol silnejší, na požadované stupne, najčastejšie sa robí "päťdesiatdvojka". Jabĺčkovica a hruškovica býva okolo 51 stupňov. Niektorí chcú aj silnejšie destiláty a robili sme aj päťdesiatpäťstupňovú,“ vysvetľuje Struhár.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa neho ľudia tu pália zväčša jabĺčka, hrušky, ale aj tradičné slivky, či marhule a ringloty. Spotrebujú všetko ovocie. Vzácnosťou sú najmä biele slivky a oskorušky. Tých je však v chotári už len veľmi málo.

Tohtoročná úroda bola vraj slabšia

Ovocinár a pestovateľ Miroslav Čerpala konštatuje, že tohtoročná úroda ovocia nebola dobrá, bolo ho menej, ale zase vďaka dlhej a teplej jeseni malo dobrú cukornatosť. „Niektorí dávajú cukor do kvasu, ale ja nedávam nič, lebo to si ovocie samé vyprodukuje a také je najlepšie bez cukru,“ hovorí.

Aj keď obecná pálenica zažíva práve v tomto období nápor práce, miestni sa zhodli, že vo všeobecnosti už záujem o pálenie klesá. „Z roka na rok je menej ovocia, mladí to už robiť nebudú a každý si radšej kúpi hotové,“ tvrdí Páleničiar. Aj Čerpala pritakáva. „Je za tým kus roboty. O stromy sa treba starať celý rok, okolo nich upratovať, vyhrabávať. Keď slivky dozrejú a popadajú, pozberať do vedra, potom do súdka. Kvasenie ovocia trvá tak zo šesť týždňov."

SkryťVypnúť reklamu

Počty vypálených litrov limituje štát

Koľko si môže pestovateľ vypáliť limituje štát. Rodina si môže vypáliť osemdesiat litrov stopercentného alkoholu, za čo zaplatí cca päť eur. Ovocinári si myslia, že keby sa poplatky znížili, tak by ľudia obecné pálenice aj viac využívali. „Takto mnohí špekulujú a pália načierno, tvrdia.

Aj podľa starostu, keby dane a poplatky boli nižšie, tak by ľudia viac využívali obecné pálenice a obec by tak získala viac prostriedkov. Takto vzniká pôda pre pálenie na domácich páleniciach, najmä v oblastiach, kde je tradícia pálenia už dlhoročná. „Čím by bola finančná čiastka, ktorú musia ľudia zaplatiť nižšia, tým by bola motivačnejšia. Pretože ľudia by si radšej dali vypáliť do pálenice, ako riskovali, že ich môžu chytiť a mať z toho problémy,“ poznamenal starosta.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Stroje skladajú ako lego. Roboty z Považia menia priemysel
  2. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  5. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 9 199
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 7 601
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 802
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 232
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 163
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 091
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 039
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 927
  1. Štefan Šturdzík: Dankove " kopanie " do Pochody je ukážkou jeho mentálneho nastavenia .
  2. Tomáš Hrubý: Ľudia, čo sa vznášajú
  3. Ivan Mlynár: Fico s Tarabom chcú mať Vianoce po celý rok, nielen na Ježiška, alebo Gabčíkovo po krk vo vode.
  4. Miroslav Ferkl: Vy ste tu tiež prvýkrát?
  5. Jozef Sitko: Úrad prezidenta na dvore Hradu
  6. Ján Škerko: Keď pokrok znamená, že toaleta vie o vás viac než vaša rodina
  7. Martin Bača: Šachové ťah(olam)y (2)
  8. Štefan Šturdzík: Simona Leskovská no.1
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 19 571
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 726
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 358
  4. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 674
  5. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 6 350
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 5 869
  7. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 849
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 712
  1. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  2. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  3. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  5. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  6. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  7. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  8. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

O podporu uznesenia ich požiadal primátor Richard Rybníček.


TASR
Dvojica škôl spolupracuje v oblasti finančnej gramotnosti už vyše desať rokov.

Nastupujúca generácia mladých ľudí sa dokáže vo svete financií orientovať stále omnoho lepšie a odvážnejšie.


Pohľad zhora na Dunajskú Stredu.

Srdce Žitného ostrova zažilo mafiánsku masakru.


Moderné oddelenie, stabilný tím a podpora vedenia.


  1. Štefan Šturdzík: Dankove " kopanie " do Pochody je ukážkou jeho mentálneho nastavenia .
  2. Tomáš Hrubý: Ľudia, čo sa vznášajú
  3. Ivan Mlynár: Fico s Tarabom chcú mať Vianoce po celý rok, nielen na Ježiška, alebo Gabčíkovo po krk vo vode.
  4. Miroslav Ferkl: Vy ste tu tiež prvýkrát?
  5. Jozef Sitko: Úrad prezidenta na dvore Hradu
  6. Ján Škerko: Keď pokrok znamená, že toaleta vie o vás viac než vaša rodina
  7. Martin Bača: Šachové ťah(olam)y (2)
  8. Štefan Šturdzík: Simona Leskovská no.1
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 19 571
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 726
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 358
  4. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 674
  5. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 6 350
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 5 869
  7. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 849
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 712
  1. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  2. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  3. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  5. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  6. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  7. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  8. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu