TRENČÍN. Ovocinári majú za sebou druhý najhorší rok. Na ovocí vystavenom na druhom ročníku Jahrady to badať nebolo. Ako povedal predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga, vystavené ovocie nijako zvlášť nevyberali. „Ide o štandardné ovocie.“ Aby ho v takejto kvalite dopestovali, musia vynaložiť nemalé úsilie. „Už na jar pri kvitnutí musíme rozhodnúť, koľko jabĺk na strome necháme. Kto nechá málo a prídu škody, dostane sa do rizika. Kto nechá veľa, plody mu do veľkých nedorastú. V letnom období sa menia rastové púčiky na kvetné pre budúci rok. Keď vidíme na strome už to najkrajšie ovocie, je pre nás dôležité, aby nám to ešte zdiferencovalo pre budúci rok.“
Počasie ovplyvniť nemôžu
Čím viac negatívnych vplyvov počas roka príde, tým je ovocinárom ťažšie. „Tento rok boli mrazy, niektoré sady postihli silné dažde, čerešne a marhule silne praskali, museli sme ich prikrývať, aby sa dážď nedostal na plody, sieťami sme museli chrániť celé sady pred krupobitím, rozháňali mraky delami,“ povedal Varga.
Používajú aj prášok do pečiva
Na ochranu ovocia pred škodcami a chorobami sa podľa neho snažia používať tolerantné prípravky. „Dnes sa už nepoužíva ťažká chémia, dokonca niekedy siahame aj po prípravkoch, ktoré sa používajú v kuchyni, napríklad prášok do pečiva, aby sa zmenila kyslosť prostredia. Takto bojujeme proti hubovej chorobe. Jablká nie sú len pekné a chutné, ale vieme, že sú aj zdravé.“
Ľudia sa nevedia k jablkám správať
Ako ďalej ovocinár povedal, cez 70 percent produkcie predávajú cez super a hypermarkety. Nie je to však výhra. „V obchode ľudia s jablkami zaobchádzajú veľmi zle, ani so zemiakmi by som tak nezaobchádzal. Vidím to podľa toho, čo sa nám po troch týždňoch vráti z obchodu ako nepredajný tovar. Sme veľmi sklamaní.“ Východiskom je podľa neho nakupovanie priamo u ovocinára, v atmosfére, kde sa s pestovateľom stretne, môže tovar ochutnať. „Tam si už na tých ľudí dohliadneme, aby sa k plodu správali s väčšou úctou. Potrebujeme sa navzájom vychovávať, zákazník, producent, obchodník aj dodávateľ, každý v tom reťazci, kto s ovocím do styku príde, aby sa neznehodnocovalo, už keď sa vynaloží toľká námaha.“
Ocenili záhradkárov i pestovateľov
Na druhom ročníku výstavy Jahrada na trenčianskom výstavisku vyhlásil Slovenský zväz záhradkárov víťazov súťaží O najkrajšie jablko a najkrajšiu hrušku. Komisia hodnotila 1424 jabĺk a 171 hrušiek. Najkrajším jablkom bola Bohemia od českého záhradkára Jozefa Thořa, najkrajšou hruškou Boscova fľaša záhradkára Štefana Štepána z Letničia. Ovocinárska únia SR vybrala za Jablko roka odrodu Crips Pink, ktorá vyrástla v sade spoločnosti Danubius Fruct v Dunajskej Lužnej. K Top 10 najkrajším sadom Slovenska zaradila únia aj sad spoločnosti Bioplant v Ostraticiach.