Druhý najhorší rok dal ovocinárom zabrať

Slovenské jablká nie sú len pekné a chutné, sú aj zdravé. Ovocinári sa snažia používať pri ich pestovaní čo najmenej chémie.

Jablkami sa chválili na Jahrade v Trenčíne pestovatelia ich záhradkári.Jablkami sa chválili na Jahrade v Trenčíne pestovatelia ich záhradkári. (Zdroj: EVA MIŠOVIČOVÁ)

TRENČÍN. Ovocinári majú za sebou druhý najhorší rok. Na ovocí vystavenom na druhom ročníku Jahrady to badať nebolo. Ako povedal predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga, vystavené ovocie nijako zvlášť nevyberali. „Ide o štandardné ovocie.“ Aby ho v takejto kvalite dopestovali, musia vynaložiť nemalé úsilie. „Už na jar pri kvitnutí musíme rozhodnúť, koľko jabĺk na strome necháme. Kto nechá málo a prídu škody, dostane sa do rizika. Kto nechá veľa, plody mu do veľkých nedorastú. V letnom období sa menia rastové púčiky na kvetné pre budúci rok. Keď vidíme na strome už to najkrajšie ovocie, je pre nás dôležité, aby nám to ešte zdiferencovalo pre budúci rok.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Počasie ovplyvniť nemôžu

Čím viac negatívnych vplyvov počas roka príde, tým je ovocinárom ťažšie. „Tento rok boli mrazy, niektoré sady postihli silné dažde, čerešne a marhule silne praskali, museli sme ich prikrývať, aby sa dážď nedostal na plody, sieťami sme museli chrániť celé sady pred krupobitím, rozháňali mraky delami,“ povedal Varga.

Používajú aj prášok do pečiva

Na ochranu ovocia pred škodcami a chorobami sa podľa neho snažia používať tolerantné prípravky. „Dnes sa už nepoužíva ťažká chémia, dokonca niekedy siahame aj po prípravkoch, ktoré sa používajú v kuchyni, napríklad prášok do pečiva, aby sa zmenila kyslosť prostredia. Takto bojujeme proti hubovej chorobe. Jablká nie sú len pekné a chutné, ale vieme, že sú aj zdravé.“

Ľudia sa nevedia k jablkám správať

Ako ďalej ovocinár povedal, cez 70 percent produkcie predávajú cez super a hypermarkety. Nie je to však výhra. „V obchode ľudia s jablkami zaobchádzajú veľmi zle, ani so zemiakmi by som tak nezaobchádzal. Vidím to podľa toho, čo sa nám po troch týždňoch vráti z obchodu ako nepredajný tovar. Sme veľmi sklamaní.“ Východiskom je podľa neho nakupovanie priamo u ovocinára, v atmosfére, kde sa s pestovateľom stretne, môže tovar ochutnať. „Tam si už na tých ľudí dohliadneme, aby sa k plodu správali s väčšou úctou. Potrebujeme sa navzájom vychovávať, zákazník, producent, obchodník aj dodávateľ, každý v tom reťazci, kto s ovocím do styku príde, aby sa neznehodnocovalo, už keď sa vynaloží toľká námaha.“

SkryťVypnúť reklamu

Ocenili záhradkárov i pestovateľov

Na druhom ročníku výstavy Jahrada na trenčianskom výstavisku vyhlásil Slovenský zväz záhradkárov víťazov súťaží O najkrajšie jablko a najkrajšiu hrušku. Komisia hodnotila 1424 jabĺk a 171 hrušiek. Najkrajším jablkom bola Bohemia od českého záhradkára Jozefa Thořa, najkrajšou hruškou Boscova fľaša záhradkára Štefana Štepána z Letničia. Ovocinárska únia SR vybrala za Jablko roka odrodu Crips Pink, ktorá vyrástla v sade spoločnosti Danubius Fruct v Dunajskej Lužnej. K Top 10 najkrajším sadom Slovenska zaradila únia aj sad spoločnosti Bioplant v Ostraticiach.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 911
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 690
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 471
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 491
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 665
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 319
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 589
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Za jeden deň zistili viac ako dve desiatky priestupkov.


V blízkosti požiaru boli uskladnené približne tri kubické metre palivového dreva.


TASR
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu