TRENČÍN. V Kultúrnom centre Aktivity (KCA) voňalo po celý minulý týždeň mlieko, čerstvý tvaroh, syr a maslo. V jednej z častí interaktívnej výstavy Bio-Nebio, ktorú pre deti materských a žiakov základných škôl pripravili, sa mliečne produkty priamo vyrábali. „Prekvapilo ich, že sa dá doma urobiť maslo, nepoznali napríklad srvátku a vôbec nevedeli, že všetko z mlieka sa dá spotrebovať a nič sa nevyleje. Srvátka zo syra sa nepije ale dáva sa skrmovať zvieratám, srvátku z tvarohu môžeme vypiť, lebo je veľmi zdravá. So zaujatím sledovali aj výrobu syra. Ani netušili, že sa dá takto syr urobiť,“ povedala lektorka Světluše Rajnincová z KCA.
Mlieko im každý deň priviezli z hospodárskeho dvora. Bolo na prvý pohľad iné ako to, ktoré väčšina nakupuje v obchode. Hustejšie a voňavejšie. „Keď si mlieko kúpime priamo z hospodárskeho dvora, podporíme družstvá. Ak si doma vieme spraviť takéto pochutiny pre našu spotrebu, smelo si môžeme kúpiť aj desať alebo dvadsať litrov,“ doplnila. Aké jednoduché je získať z mlieka maslo, si mohli deti samé vyskúšať. Do malých plastových fliaš im rozdelila po troche mlieka. Stačilo poriadne fľašou triasť a po chvíli bolo prvé prekvapenie na svete. Z fliaš vyliali niečo, čo sa po pár minútach a niekoľkých jednoduchých úkonoch, ktoré už urobila lektorka, mohlo natierať na chlieb.
V ďalších častiach výstavy sa jej návštevníci zoznámili s pojmami ekologické poľnohospodárstvo, ekofarma, biokvalita a biovýrobok. Spolu s Richardom Medalom z Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne rozoberali aj to, čo je na etiketách potravín, prečo sa oplatí ich čítať a ako sa dá rozpoznať biopotravina.
Atraktívne najmä pre mestské deti boli domáce zvieratká a záver výstavy ochutnávka bio a nebio potravín a porovnávanie ich chutí. Počas týždňa navštívilo výstavu celkom 27 školských skupín.