TRENČÍN. Prestížne ocenenie Biopotravina roka 2011 získal produkt BIOMILA špaldové cestoviny tarhoňa od výrobcu Ekotrend Myjava. Len o pár hlasov zaostala BIO ovčia bryndza zo Salaša Pružina. Ako informoval Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít (CEA) Trenčín, od 1. júla do 30. septembra sa do online hlasovania sa zapojilo 1413 spotrebiteľov. Hlas mohli dať jednej zo štyroch nominovaných potravín. Okrem špaldových cestovín a bryndze to bol BIO detský čaj na imunitu a Tatranský BIO encián camembert. Špaldová tarhoňa zvíťazila nad ovčou bryndzou veľmi tesne.
„Obidva produkty majú veľa podporovateľov a sú na trhu jedinečné,“ povedal Medal. Špaldová tarhoňa tým, že je vyrobená zo stopercentnej bio špaldovej múky, ktorá má priaznivé zdravotné účinky a je chutná na veľa spôsobov. Bryndza zo Salaša Pružina je unikátna ako stopercentná ovčia bryndza z ekologického poľnohospodárstva, vyrobená tradičným spôsobom bez pasterizácie, vďaka čomu si zachováva zdraviu prospešné mikroorganizmy a v organizme pôsobí ako probiotická bomba.
Podľa Dušana Janovíčka, riaditeľa spoločnosti Ekotrend Myjava je špalda výrobok, ktorý vytvorila príroda tak, že zrno je chránené na poli i na sklade v dvojitom obale pliev, ktoré ho chránia pred rôznymi vplyvmi znečistenia a tejto plevy sa zbavuje ďalším spracovaním až tesne pred mletím zrna v mlyne. „Špaldová tarhoňa je výrobok, ktorý je vyrobený z takto výnimočne prírodou vytvoreného obilia. Je to vhodná cestovina ako hlavné jedlo, prílohové jedlo alebo do polievok a sme radi, že si ju zákazníci obľúbili,“ povedal.
Vyhlasovateľom a organizátorom spotrebiteľského hlasovania Biopotravina roka je CEA Trenčín, v spolupráci so Zväzom Ekotrend Slovakia. Ocenenie pre výrobcu najobľúbenejšej slovenskej biopotraviny odovzdávali zvyčajne na Svetovom dni potravín v Nitre, neskôr na veľtrhu BIOSTYL v Bratislave. V tomto roku malo premiéru vyhlásenie výsledkov na Trenčianskom BIO jarmoku, ktorý sa konal v piatok 7. októbra na Mierovom námestí.