TRENČÍN. O titul Biopotravina roka 2011 sa uchádzajú štyri výrobky, bio ovčia bryndza vyrobená zo stopercentného ovčieho nepasterizovaného mlieka z podhorských oblastí Strážovskej hornatiny, podľa pôvodných receptúr, špaldové cestoviny, ovocno-bylinná čajová zmes a mäkký zrejúci polotučný bio syr s bielou plesňou na povrchu.
Spotrebitelia môžu hlasovať online do 30. septembra. „Výsledky vyhlásime na Trenčianskom BIOjarmoku 7. októbra,“ povedal za organizátorov Richard Medal. Anketou chcú priblížiť najlepšie slovenské biopotraviny širokej spotrebiteľskej verejnosti a aspoň morálne oceniť ich výrobcov.
Spotrebitelia môžu vyberať bioptravinu od roku 2001. Súťaž organizuje trenčianske Centrum environmentálnych aktivit. Ako hovorí za organizátorov Richard Medal, čoraz viac spotrebiteľov uprednostňuje biopotraviny pre zdravotné i ekologické prínosy.
Výrobky do súťaže nominujú výrobcovia, musia byť vyrobené na Slovensku a vyhovovať platnej legislatíve pre ekologickú poľnohospodársku výrobu, mať certifikát biopotraviny. Musia obsahovať minimálne deväťdesiatpercentný podiel surovín slovenského pôvodu, spotrebitelia ich môžu zakúpiť v Slovenskej republike, prípadne niektorom jej regióne, na trh ich uviedli najneskôr do 31.decembra 2010.