TRENČÍN. Kvasený chlieb, akým sa kedysi veľmi dávno posilňovali rímski vojaci, môžu počas tohto týždňa ochutnať návštevníci stredovekej dobovej kuchyne na Mierovom námestí v Trenčíne. V historickom centre sa opäť usídlil tábor Rimanov. „Mäso z hygienického hľadiska nemôžeme v týchto podmienkach pripravovať, hoci to by bolo typické,“ hovorí Júlia Spustová.
„Doma sme upiekli výživný gladiátorský chlieb. Jeden je sladký, so sušeným ovocím, medom a olivovým olejom. V druhom je použitá pohánková alebo špaldová múka na polovicu so pšeničnou, sú tam aj semienka slnečnice, tekvice, rôzne bylinky a tiež olivový olej.“
Na raňajky cícerová pasta
Priamo na námestí so svojimi pomocníčkami robia placky a ponúkajú ich na ochutnanie s pastami pripravenými podľa starých rímskych receptov. „Rimania veľmi radi jedli na raňajky cícerovú pastu s cesnakom, bylinkami a olivovým olejom s nekvasenými plackami. Ďalšiu pastu máme z tvarohu s chrenom a bylinkami. Používame čerstvú bazalku, ligurček, petržlen. Snažíme sa, aby to bola skutočná ukážka pravej rímskej kuchyne.“ Placky pečú na rímskej poľnej kuchyni. Presne takú používali rímski vojaci pri svojich ťaženiach. Má miesto na kotlík aj rošt na grilovanie.
Júlia Spustová z Trenčína vyštudovala históriu a učila dejepis. Kuchárske knihy s množstvom starých receptov má doma na policiach v kuchyni, ale aj v obývačke. To, čo sa kedysi varilo a jedlo, ju začalo zaujímať už počas školy. „Môj otec ma k tomu priviedol, spolu s ním sme v kuchyni experimentovali.“ Odvtedy zbiera staré recepty a snaží sa ich vyskúšať. Podľa egyptského receptu varila dokonca už aj pivo.
Koláčiky pre da Vinciho
Pred rokom pre návštevníkov Trenčianskych historických slávností pripravila anízové koláčiky, ktoré údajne musel piecť každé ráno Leonardovi da Vincimu jeho milenec. Recept našla v jednej talianskej knihe. Ako hovorí, staré recepty sú jej slabosť. „Zaujímam sa o stredovekú kuchyňu už roky. Z tých čias prežili placky, polievky, cestoviny, kvasené i nekvasené cestá, príprava mäsa v rôznych marinádach a pasty. Keď sa človek zatúla napríklad na juh Talianska, stretne sa s takými receptami, o ktorých som čítala, že sa to varilo aj v stredoveku.“
Trenčianske historické slávnosti sa konajú na Mierovom námestí do piatka 29. júla. Cez víkend sa presunú aj s dobovou kuchyňou na Trenčiansky hrad, aby tam pokračovali už osemnástymi Hradnými slávnosťami. Na Hornom nádvorí vystúpia šermiari, žongléri a tanečnice. Návštevníci sa môžu tešiť na delostrelectvo, lukostreľbu, rytierske turnaje, starú hudbu, dobré jedlo a pitie v priestoroch dvorany Trenčianskeho hradu. Deti zažijú dobové súťaže, môžu si vyskúšať jazdu na koni, strieľanie z luku, kuše a ďalších palných zbraní. Slávnosti ukončí ohňová show s ohňostrojom.