Na remeslníckom jarmoku bolo viac ako sto stánkov

Na remeselníckom jarmoku, ktorý sa konal počas Beckovských slávností od 15. do 17. júla bolo viac ako sto stánkárov a ľudových či umeleckých remeselníkov. Niektorí predviedli ukážky kedysi tradičných remesiel.

Jana Michalíková ukazuje techniku pradenia aj malej návštevníčke jarmoku.Jana Michalíková ukazuje techniku pradenia aj malej návštevníčke jarmoku. (Zdroj: ĽUBOSLAVA SEDLÁKOVÁ)

BECKOV. Medzi remeselníkmi bola aj Staroturianka Jana Michalíková, ktorá prišla ukázať ako sa priadla kedysi vlna. Okrem tradičného postupu bol autentický aj kolovrátok. „Je zo starej povaly, ale neviem, koľko má rokov. Dozvedela som sa, že sa ešte pred päťdesiatimi rokmi sa na ňom priadlo,“ prezrádza Jana, ktorá sa začala venovať remeslám, pretože si myslí, že by mali ostať zachované aj pre ďalšie generácie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Vytvorili sme partiu a máme tkáčsku dielňu. Snažíme sa zachovať remeslo a robíme aj kurzy pre ženy,“ povedala Michalíková. Záujemkyne spomedzi návštervníčok jarmoku ochotne pustila za kolovrátok a ukázala, ako sa pradie. Ako hovorí, nikto ju priasť neaučil, postup sa učila sama, informácie čerpala z internetu.

SkryťVypnúť reklamu

„Nie je to ťažké, princíp je jednoduchý,“ hovorí. Z natkanej vlny potom tvorí teplé ponožky. „Keď napradiem celú cievku, tak to vyjde na dve ponožky,“ dodala.

Techniku vypaľovania keramiky, ktorá u nás nie je tradičnou, predvádzal v mini peci napojenej na plynovú bombu Branislav Gaher zo Skýcova. „Je to špeciálna technika výpaľu, pri ktorej sa dosiahne v peci cez tisíc stupňová teplota a a následného prudkého schladenia. Výrobok sa potom sa vyberá kliešťami a vloží do nádoby s nejakým organickým materiálom ako suché lístie, piliny a žito podobne. Glazúra získava špecifickú farbu a štruktúru a každý výpal je iný originálny a neopakovateľný. Dosiahne sa zaujímavý prechod farieb na povrch. Veci takto vytvorené sú úžasné,“ konštatuje hrnčiar a keramikár.

SkryťVypnúť reklamu

Táto technika je známa už šesťdesiat rokov a rozšírená najmä v Japonsku a Amerike u nás je to pomerne novinkou. Od tradičných našich techník sa odlišujú práve prudkým ochladením. „Pri majolike človek vie, čo vyjde z pece, tu sa vždy čaká čo z toho bude,“ dodáva Gaher.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 911
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 690
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 471
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 491
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 665
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 319
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 589
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Za jeden deň zistili viac ako dve desiatky priestupkov.


V blízkosti požiaru boli uskladnené približne tri kubické metre palivového dreva.


TASR
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu