Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Nie každá E.coli je nebezpečná

V súvislosti s epidémiou črevného ochorenia spôsobeného typom baktérie E.coli sme položili tri otázky vedúcej odboru epidemiológie Slavke Litvovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RUVZ) v Trenčíne.

Zelenina môže byť kontaminovaná aj pomiešaním umytej zeleniny so znečistenou.Zelenina môže byť kontaminovaná aj pomiešaním umytej zeleniny so znečistenou. (Zdroj: TASR)

1. Na svojej webstránke trenčiansky RÚVZ uverejňuje pravidelne informácie o výskyte infekčných ochorení v regióne Trenčín. Medzi nimi sa objavuje aj infekcia baktériou E. coli. O aké ochorenia ide?

Baktéria Escherichia coli je súčasťou bežného osídlenia ľudského hrubého čreva mikroorganizmami. Takéto jej kmene spôsobujú ochorenia zriedkavo. Infekcie vyvolávajú patogénne kmene, ktoré sa od nepatogénnych odlišujú prítomnosťou takzvaných faktorov virulencie. Ochorenia postihujúce črevný trakt vyvolané E. coli sa najčastejšie vyskytujú u malých detí a práve takéto ochorenia zvyčajne zaznamenávame aj my.

2. Baktéria E. coli má teda podľa vašich slov veľa podtypov. Ktorý z nich spôsobil epidémiu v Nemecku?

Epidémiu, ktorá vypukla v Nemecku spôsobuje toxín produkujúca Escherichia coli s označením O104:H4. Patrí do skupiny patogénnych kmeňov, vyvolávajúcich závažné črevné a systémové ochorenia u ľudí. Je známych okolo dvesto rôznych E. coli, ktoré produkujú toxín a z nich viac ako sto môže vyvolať ochorenia u ľudí.

3. Možno očakávať, že sa epidémia rozšíri aj k nám? Aká prevencia je najlepšia?

Nie je vylúčené, že sa môže aj v Slovenskej republike vyskytnúť prípad alebo prípady importovania nákazy patogénnym kmeňom E. coli 0104:H4. Dôležité je dodržiavanie základných preventívnych opatrení pri príprave jedál a najmä dodržiavanie hygieny rúk.

Prevencia pred črevnými infekciami, vrátane ochorenia spôsobeného E.coli:

1. V prípade živočíšnych produktov uprednostňovať tepelne spracované potraviny, napríklad pasterizované mlieko pred surovým. Potraviny konzumované v surovom stave dôkladne umyť.

2. Pri tepelnom spracovávaní dôkladne prevárať, dosiahnuť minimálne 70 °C počas 20 minút vo všetkých častiach potraviny.

3. Konzumovať jedlo čo najskôr po jeho príprave.

4. Správne skladovať potraviny. Chybné je uložiť väčšie množstvo ešte teplého pokrmu do chladničky. V strede pokrmu môže zostať dlho teplota, pri ktorej dochádza k množeniu baktérií.

5. Uvarené pokrmy pred konzumáciou dôkladne zohriať.

6. Zabrániť pomiešaniu očistených produktov neočistenými, uvarených potravín so surovými. Zabrániť kontaminácii znečistenými kuchynskými pomôckami ako sú dosky na krájanie, nože a podobne.

7. Dodržiavať zásady umývania rúk pred a v priebehu prípravy jedál. Ruky si môžeme skontaminovať aj dotykom s domácim zvieraťom.

8. Dodržiavať čistotu prostredia učeného na prípravu jedál.

9. Chrániť potraviny a zvlášť hotové pokrmy pred hmyzom a hlodavcami, ktoré môžu prenášať mikroorganizmy schopné vyvolať ochorenie.

10. Ku kontaminácii zeleniny a ovocia môže okrem priamej kontaminácie pestovateľských plôch hnojením pri pestovaní dôjsť aj nepriamo, aerosolom kontaminovanej vody, prachom zo živočíšnej výroby, skládok, prípadne čističiek odpadových vôd alebo divo žijúcimi zvieratami. Preto je dôležité dôkladné umývanie ovocia a zeleniny pred krájaním, šúpaním a aj varením.

11. Najrizikovejšia zelenina je listová, vzhľadom na tvar plodov, neodporúča sa jej konzumácia v surovom stave, ak nevieme zaručiť jej dôkladné umytie.

(SL)

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 529
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 739
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 5 959
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 299
  5. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 939
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 867
  7. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 2 862
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 330
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 1 946
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 817

Blogy SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Dievča je vo vážnom stave.


16 h
Fotografka Michaela Ďurišová (vľavo) so svojou mamou.

Rodáčka z Dubnice nad Váhom sa vo svojich fotografiách snaží zachytiť inakosť.


23 h
Členom Siene slávy trenčianskeho hokeja sa stal aj Pavol Demitra.

Dnes podvečer sme spoznali prvých členov Siene slávy trenčianskeho hokeja.


(tn) 17. sep
Očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

Napriek uspokojivej zaočkovanosti nie je epidemická situácia v meste dobrá.


SITA 17. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obchody si môžu vybrať režim.


16 h

Ako informoval portál Noviny.sk, osobné auto vletelo pod kamión, ktorý stál v odstavnom pruhu.


SITA 17 h

Dievča je vo vážnom stave.


16 h

Počas tretej etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa cyklisti prehnali regiónom Kysúc.


15 h

Blogy SME

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu