Utorok, 4. október, 2022 | Meniny má František

Nie každá E.coli je nebezpečná

V súvislosti s epidémiou črevného ochorenia spôsobeného typom baktérie E.coli sme položili tri otázky vedúcej odboru epidemiológie Slavke Litvovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RUVZ) v Trenčíne.

Zelenina môže byť kontaminovaná aj pomiešaním umytej zeleniny so znečistenou.Zelenina môže byť kontaminovaná aj pomiešaním umytej zeleniny so znečistenou. (Zdroj: TASR)

1. Na svojej webstránke trenčiansky RÚVZ uverejňuje pravidelne informácie o výskyte infekčných ochorení v regióne Trenčín. Medzi nimi sa objavuje aj infekcia baktériou E. coli. O aké ochorenia ide?

Baktéria Escherichia coli je súčasťou bežného osídlenia ľudského hrubého čreva mikroorganizmami. Takéto jej kmene spôsobujú ochorenia zriedkavo. Infekcie vyvolávajú patogénne kmene, ktoré sa od nepatogénnych odlišujú prítomnosťou takzvaných faktorov virulencie. Ochorenia postihujúce črevný trakt vyvolané E. coli sa najčastejšie vyskytujú u malých detí a práve takéto ochorenia zvyčajne zaznamenávame aj my.

2. Baktéria E. coli má teda podľa vašich slov veľa podtypov. Ktorý z nich spôsobil epidémiu v Nemecku?

Epidémiu, ktorá vypukla v Nemecku spôsobuje toxín produkujúca Escherichia coli s označením O104:H4. Patrí do skupiny patogénnych kmeňov, vyvolávajúcich závažné črevné a systémové ochorenia u ľudí. Je známych okolo dvesto rôznych E. coli, ktoré produkujú toxín a z nich viac ako sto môže vyvolať ochorenia u ľudí.

3. Možno očakávať, že sa epidémia rozšíri aj k nám? Aká prevencia je najlepšia?

Nie je vylúčené, že sa môže aj v Slovenskej republike vyskytnúť prípad alebo prípady importovania nákazy patogénnym kmeňom E. coli 0104:H4. Dôležité je dodržiavanie základných preventívnych opatrení pri príprave jedál a najmä dodržiavanie hygieny rúk.

Prevencia pred črevnými infekciami, vrátane ochorenia spôsobeného E.coli:

1. V prípade živočíšnych produktov uprednostňovať tepelne spracované potraviny, napríklad pasterizované mlieko pred surovým. Potraviny konzumované v surovom stave dôkladne umyť.

2. Pri tepelnom spracovávaní dôkladne prevárať, dosiahnuť minimálne 70 °C počas 20 minút vo všetkých častiach potraviny.

3. Konzumovať jedlo čo najskôr po jeho príprave.

4. Správne skladovať potraviny. Chybné je uložiť väčšie množstvo ešte teplého pokrmu do chladničky. V strede pokrmu môže zostať dlho teplota, pri ktorej dochádza k množeniu baktérií.

5. Uvarené pokrmy pred konzumáciou dôkladne zohriať.

6. Zabrániť pomiešaniu očistených produktov neočistenými, uvarených potravín so surovými. Zabrániť kontaminácii znečistenými kuchynskými pomôckami ako sú dosky na krájanie, nože a podobne.

7. Dodržiavať zásady umývania rúk pred a v priebehu prípravy jedál. Ruky si môžeme skontaminovať aj dotykom s domácim zvieraťom.

8. Dodržiavať čistotu prostredia učeného na prípravu jedál.

9. Chrániť potraviny a zvlášť hotové pokrmy pred hmyzom a hlodavcami, ktoré môžu prenášať mikroorganizmy schopné vyvolať ochorenie.

10. Ku kontaminácii zeleniny a ovocia môže okrem priamej kontaminácie pestovateľských plôch hnojením pri pestovaní dôjsť aj nepriamo, aerosolom kontaminovanej vody, prachom zo živočíšnej výroby, skládok, prípadne čističiek odpadových vôd alebo divo žijúcimi zvieratami. Preto je dôležité dôkladné umývanie ovocia a zeleniny pred krájaním, šúpaním a aj varením.

11. Najrizikovejšia zelenina je listová, vzhľadom na tvar plodov, neodporúča sa jej konzumácia v surovom stave, ak nevieme zaručiť jej dôkladné umytie.

(SL)

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. Dôležitosť duševnej pohody
  3. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  4. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  6. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  7. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  8. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  1. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  2. Dôležitosť duševnej pohody
  3. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  4. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  5. Metropolis ostáva bez inflačnej doložky
  6. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  7. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  8. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  1. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 148
  2. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 6 988
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 906
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 5 849
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 5 505
  6. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 080
  7. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 927
  8. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 652

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Azda diskusia na blogoch má byť názorovou stokou?
  2. Erik Kriššák: John Stagg - Vlk a pastier
  3. Marek Mačuha: Je zníženie daní politický zločin?
  4. Anna Miľanová: Burina - v mojom poňatí...
  5. Juraj Krúpa: Neznesiteľná ľahkosť, s akou Matovič reční o Hitlerovi a médiá o fašistoch
  6. Juraj Švarc: Obecné záležitosti – práca v zastupiteľstve
  7. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu.
  8. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty.
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 631
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 564
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 278
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 699
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 893
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 533
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 831
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 735
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou.

Pre zvýšený záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 rozšírili v bánovskej nemocnici ordinačné hodiny vakcinačného centra.


SITA 13 h
Ilustračná fotografia.

Prehľad výsledkov, komentárov a štatistík IX. ligy Nové Mesto a Senica-Myjava.


14 h
ilustračné foto

Prehľad výsledkov, komentárov, hráčov zápasov a tabuliek VIII. ligy Sever a Juh.


14 h
Ilustračné foto.

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčianskom kraji absolvovali v septembri 191 výjazdov, čo je o približne deväť desiatok zásahov menej ako v auguste.


SITA 15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Azda diskusia na blogoch má byť názorovou stokou?
  2. Erik Kriššák: John Stagg - Vlk a pastier
  3. Marek Mačuha: Je zníženie daní politický zločin?
  4. Anna Miľanová: Burina - v mojom poňatí...
  5. Juraj Krúpa: Neznesiteľná ľahkosť, s akou Matovič reční o Hitlerovi a médiá o fašistoch
  6. Juraj Švarc: Obecné záležitosti – práca v zastupiteľstve
  7. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu.
  8. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty.
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 631
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 564
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 278
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 699
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 893
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 533
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 831
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 735
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu