Utorok, 4. október, 2022 | Meniny má František

Zmapovala takmer tristo kuchárskych pochúťok Veľkej Myjavy

Recepty tradičnej kuchyne z oblasti Veľkej Myjavy zozbierala myjavská etnografka Viera Feriancová a vydala v knihe Chírni apetik vinšujem.

Etnografka Viera Feriancová zapísala tristo jedál myjavského regiónuEtnografka Viera Feriancová zapísala tristo jedál myjavského regiónu (Zdroj: MARTIN ŠIMOVEC)

Až dvestodeväťdesiatsedem receptov tradičnej kuchyne z oblasti Veľkej Myjavy zozbierala myjavská etnografka Viera Feriancová a vydala v knihe Chírni apetik vinšujem.

MYJAVA. Každodennú otázku - čo budem dnes variť? - vyriešila kulinárska publikácia receptov z rokov 1850-2010 na jedlá domácej kuchyne. Tá nesie podtitul Čo varievali meščanki aj kopaničjarky na Mijafsku.

Stovky receptov na všetky chute

Zostavovateľka knihy využila pomoc štyridsiatichštyroch informátoriek milujúcich vôňu domácej stravy. Jedlá uvádzané v pôvodnom myjavskom nárečí rozdelila do mnohých kategórií. Nechýbajú tu recepty na obľúbené múčne jedlá, kaše a kašovité jedlá, ale aj polievky, omáčky a prívarky. Sú tu aj recepty na zabíjačkové špeciality, múčniky i chutné dezerty, či nápoje.

SkryťVypnúť reklamu

„V regionálnych reštauráciách skôr dostanete pizzu, pastu a kung-pao ako tradičnú kuchyňu. A ak ju aj nájdete, tak je zle uvarená,“ hovorí o dôvodoch vzniku knižky autorka. Známu etnografku ľudová strava a tradičné jedlá Myjavska vždy zaujímali a stali sa súčasťou jej výskumu. Pracovala na ňom niekoľko rokov. Knihu dopĺňajú fotografie výslednej podoby jedál Eduarda Timka.

Zošity so vzácnymi receptami sú z 19. storočia

Niektoré z receptúr čerpala autorka aj zo zošitov gazdiniek, do ktorých si zapisovali návody na prípravu chutných jedál.„Najstarší recept bol z roku 1857. Bol napísaný na kúsku papiera. Gazdiná v ňom uviedla iba množstvo potrebných surovín,“ prezrádza Feriancová. Množstvá surovín kuchárky častokrát uvádzali ešte vo funtoch. Niektoré záznamy boli v zošitoch, písaných v švabachu. Autorka knihy receptov na to isté jedlo nenašla dva úplne rovnaké recepty.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa nej jedlá si kuchárky prispôsobovali chuťovým zvyklostiam každej rodiny. Recepty v knihe nepochádzajú iba od žien. „Sú tam aj minútky od starých mäsiarskych majstrov. Niektoré som dokonca dovtedy ani nejedla,“ povedala Feriancová, ktorá na vlastnom jazyku vyskúšala chute všetkých odfotografovaných jedál.

Vysťahovalci sa vracali s dobrými receptami

V publikácií sa nachádzajú aj recepty na prípravu jedál, ktoré sa v Myjave jedia už vyše stopäťdesiat rokov. Niektoré pochádzajú z cudziny. „Ženy z Myjavy boli vychýrené dojky i skvelé slúžky. Veľa chodili do Budapešti i Viedne, za prácou odchádzali aj do Ameriky,“ pokračuje Feriancová. Keď sa vrátili domov, prispôsobili cudzie jedlá domácim surovinám a chuťovým zvyklostiam.

Vznikali tak myjavské recepty so zahraničným pôvodom. „Lemon páj, Begne, Gerštloto, Krupicový šmorn sú však už prispôsobené surovinám nášho regiónu. Tieto recepty sú staršie ako sto rokov,“ vysvetľuje etnografka. Jedna zo žien sa už v roku 1847 vrátila do Myjavy so zmrzlinovým strojčekom a onedlho sa v tunajšej reštaurácií pripravovala ľadová pochúťka, ktorú rozvážali v nedeľu meštianskym rodinám.

SkryťVypnúť reklamu

Na Myjave kraľujú slivkové gule

Slivkové gule a koblihy sú vychýrenými myjavskými jedlami. Kniha Chírni apetik vinšujem však prináša obrovský výber zo všetkých jedál. Ich nárečové názvy Silvestrofské ofrflané púčki, Vrbofčanské bjáleše, Moračja poljéfka, Brafčové ze zemáčkami, či Rebjérka f kapuste dotvárajú čaro publikácie. „Gazdinkám vo vysokom veku, ktoré už nemôžu samé variť, pomáhali pri príprave jedál pre túto knižku ich dcéry i vnučky. Varili s babinou aj dvadsaťkrát ten istý recept,“ chválila ich Feriancová. Pre rôznorodosť receptov uvádza autorka pri každom z nich aj meno autorky. Myjava však nie je známa iba sladkými jedlami. Preslávila sa aj zabíjačkami a zabíjačkovými špecialitami. Tie sú zapísané v knižnej podobe tak, ako aj tradičné jedlá rómskej komunity na Myjave. Autorka má najradšej klasickú fazuľovú polievku so slížami a slivkové gule. „Vyskúšala som recepty na sedem fazuľovíc a tá, ktorá bola najlepšia, sa aj dostala do knihy,“ usmiala sa.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  3. Dôležitosť duševnej pohody
  4. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  6. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  7. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  8. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  1. Zuzana Bednárová: V Prešove je ešte veľa vecí na zlepšovanie
  2. Dni nezábudiek prispejú na zachovanie prevádzky Linky dôvery
  3. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  4. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  5. Dôležitosť duševnej pohody
  6. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  7. Metropolis ostáva bez inflačnej doložky
  8. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  1. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 247
  2. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 086
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 932
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 5 841
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 5 796
  6. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 082
  7. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 5 011
  8. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 753

Blogy SME

  1. Denisa Tomíková: Nie je vodič ako vodič
  2. Pavel Macko: Nie násiliu v uliciach a extrémistickému teroru!
  3. Eva Gallova: Vtipy, tipy, frky
  4. Marek Kytka: Skvelý Slafkovský, ukážkový gól Tomáša Tatara, či hviezdne duo večera Nečas s Burnsom
  5. Peter Kuchár: Moja cesta do pekla... (I.)
  6. Jozef Sitko: Azda diskusia na blogoch má byť názorovou stokou?
  7. Erik Kriššák: John Stagg - Vlk a pastier
  8. Marek Mačuha: Je zníženie daní politický zločin?
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 191
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 6 093
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 430
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 810
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 973
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 710
  7. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 3 254
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 746
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

60-ročný muž sadol do auta poriadne opitý.


SITA 3 h
Ilustračné foto

Uplynulý týždeň sa 35 policajtov železničnej polície a päť dopravných policajtov zapojili na území Trenčianskeho kraja do akcie Týždeň bezpečnosti na železnici organizovanej Európskou asociáciou železničných polícií RAILPOL.


SITA 4 h
Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou.

Pre zvýšený záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 rozšírili v bánovskej nemocnici ordinačné hodiny vakcinačného centra.


SITA 22 h
Ilustračná fotografia.

Prehľad výsledkov, komentárov a štatistík IX. ligy Nové Mesto a Senica-Myjava.


24 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Denisa Tomíková: Nie je vodič ako vodič
  2. Pavel Macko: Nie násiliu v uliciach a extrémistickému teroru!
  3. Eva Gallova: Vtipy, tipy, frky
  4. Marek Kytka: Skvelý Slafkovský, ukážkový gól Tomáša Tatara, či hviezdne duo večera Nečas s Burnsom
  5. Peter Kuchár: Moja cesta do pekla... (I.)
  6. Jozef Sitko: Azda diskusia na blogoch má byť názorovou stokou?
  7. Erik Kriššák: John Stagg - Vlk a pastier
  8. Marek Mačuha: Je zníženie daní politický zločin?
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 191
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 6 093
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 430
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 810
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 973
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 710
  7. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 3 254
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 746
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu