Zmapovala takmer tristo kuchárskych pochúťok Veľkej Myjavy

Recepty tradičnej kuchyne z oblasti Veľkej Myjavy zozbierala myjavská etnografka Viera Feriancová a vydala v knihe Chírni apetik vinšujem.

Etnografka Viera Feriancová zapísala tristo jedál myjavského regiónuEtnografka Viera Feriancová zapísala tristo jedál myjavského regiónu (Zdroj: MARTIN ŠIMOVEC)

Až dvestodeväťdesiatsedem receptov tradičnej kuchyne z oblasti Veľkej Myjavy zozbierala myjavská etnografka Viera Feriancová a vydala v knihe Chírni apetik vinšujem.

MYJAVA. Každodennú otázku - čo budem dnes variť? - vyriešila kulinárska publikácia receptov z rokov 1850-2010 na jedlá domácej kuchyne. Tá nesie podtitul Čo varievali meščanki aj kopaničjarky na Mijafsku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stovky receptov na všetky chute

Zostavovateľka knihy využila pomoc štyridsiatichštyroch informátoriek milujúcich vôňu domácej stravy. Jedlá uvádzané v pôvodnom myjavskom nárečí rozdelila do mnohých kategórií. Nechýbajú tu recepty na obľúbené múčne jedlá, kaše a kašovité jedlá, ale aj polievky, omáčky a prívarky. Sú tu aj recepty na zabíjačkové špeciality, múčniky i chutné dezerty, či nápoje.

SkryťVypnúť reklamu

„V regionálnych reštauráciách skôr dostanete pizzu, pastu a kung-pao ako tradičnú kuchyňu. A ak ju aj nájdete, tak je zle uvarená,“ hovorí o dôvodoch vzniku knižky autorka. Známu etnografku ľudová strava a tradičné jedlá Myjavska vždy zaujímali a stali sa súčasťou jej výskumu. Pracovala na ňom niekoľko rokov. Knihu dopĺňajú fotografie výslednej podoby jedál Eduarda Timka.

Zošity so vzácnymi receptami sú z 19. storočia

Niektoré z receptúr čerpala autorka aj zo zošitov gazdiniek, do ktorých si zapisovali návody na prípravu chutných jedál.„Najstarší recept bol z roku 1857. Bol napísaný na kúsku papiera. Gazdiná v ňom uviedla iba množstvo potrebných surovín,“ prezrádza Feriancová. Množstvá surovín kuchárky častokrát uvádzali ešte vo funtoch. Niektoré záznamy boli v zošitoch, písaných v švabachu. Autorka knihy receptov na to isté jedlo nenašla dva úplne rovnaké recepty.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa nej jedlá si kuchárky prispôsobovali chuťovým zvyklostiam každej rodiny. Recepty v knihe nepochádzajú iba od žien. „Sú tam aj minútky od starých mäsiarskych majstrov. Niektoré som dokonca dovtedy ani nejedla,“ povedala Feriancová, ktorá na vlastnom jazyku vyskúšala chute všetkých odfotografovaných jedál.

Vysťahovalci sa vracali s dobrými receptami

V publikácií sa nachádzajú aj recepty na prípravu jedál, ktoré sa v Myjave jedia už vyše stopäťdesiat rokov. Niektoré pochádzajú z cudziny. „Ženy z Myjavy boli vychýrené dojky i skvelé slúžky. Veľa chodili do Budapešti i Viedne, za prácou odchádzali aj do Ameriky,“ pokračuje Feriancová. Keď sa vrátili domov, prispôsobili cudzie jedlá domácim surovinám a chuťovým zvyklostiam.

Vznikali tak myjavské recepty so zahraničným pôvodom. „Lemon páj, Begne, Gerštloto, Krupicový šmorn sú však už prispôsobené surovinám nášho regiónu. Tieto recepty sú staršie ako sto rokov,“ vysvetľuje etnografka. Jedna zo žien sa už v roku 1847 vrátila do Myjavy so zmrzlinovým strojčekom a onedlho sa v tunajšej reštaurácií pripravovala ľadová pochúťka, ktorú rozvážali v nedeľu meštianskym rodinám.

SkryťVypnúť reklamu

Na Myjave kraľujú slivkové gule

Slivkové gule a koblihy sú vychýrenými myjavskými jedlami. Kniha Chírni apetik vinšujem však prináša obrovský výber zo všetkých jedál. Ich nárečové názvy Silvestrofské ofrflané púčki, Vrbofčanské bjáleše, Moračja poljéfka, Brafčové ze zemáčkami, či Rebjérka f kapuste dotvárajú čaro publikácie. „Gazdinkám vo vysokom veku, ktoré už nemôžu samé variť, pomáhali pri príprave jedál pre túto knižku ich dcéry i vnučky. Varili s babinou aj dvadsaťkrát ten istý recept,“ chválila ich Feriancová. Pre rôznorodosť receptov uvádza autorka pri každom z nich aj meno autorky. Myjava však nie je známa iba sladkými jedlami. Preslávila sa aj zabíjačkami a zabíjačkovými špecialitami. Tie sú zapísané v knižnej podobe tak, ako aj tradičné jedlá rómskej komunity na Myjave. Autorka má najradšej klasickú fazuľovú polievku so slížami a slivkové gule. „Vyskúšala som recepty na sedem fazuľovíc a tá, ktorá bola najlepšia, sa aj dostala do knihy,“ usmiala sa.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 14 932
  2. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 5 552
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 4 964
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 530
  5. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 4 053
  6. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 600
  7. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 3 437
  8. Plátené tašky a opakované použitie 3 217
  1. Ján Bilohuščin: Prečo je najodbornejšia a najslušnejšia opozícia vnímaná ako slabá?
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (6. - 12.6.1925)
  3. Rado Surovka: Potrava, alebo otrava ?
  4. Martin Fronk: Básnik s mečom aj perom: Prečo sa renesančný rebel usadil na Modrom Kameni?
  5. Vladimír Hatara: Fico v duchu dobre vie...
  6. Miroslav Ferkl: Kde je mamička?
  7. Dušan Koniar: Hitlerov Kommandobefehl a drony nad Irkutskom
  8. Otilia Horrocks: Samodiskvalifikácia v priamom prenose
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 131
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 15 950
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 865
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 863
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 863
  6. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 9 698
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 6 583
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 687
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Radi by ste si „štrngli“ s priateľmi na oslave, no alkohol nie je vaša ideálna voľba?


Už o pár dní začne Myjava opäť po roku ožívať ľudovými tradíciami, hudbou, tancom, spevom, remeslami a dobrou náladou.


Nový výťah uľahčil pohyb klientom a prácu ošetrovateľom.

Vylepšili i prístup do kúpeľní.


Trenčiansky hrad z Mierového námestia.

Hrady premenia na jednotlivé levely tejto hry.


SITA
  1. Ján Bilohuščin: Prečo je najodbornejšia a najslušnejšia opozícia vnímaná ako slabá?
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (6. - 12.6.1925)
  3. Rado Surovka: Potrava, alebo otrava ?
  4. Martin Fronk: Básnik s mečom aj perom: Prečo sa renesančný rebel usadil na Modrom Kameni?
  5. Vladimír Hatara: Fico v duchu dobre vie...
  6. Miroslav Ferkl: Kde je mamička?
  7. Dušan Koniar: Hitlerov Kommandobefehl a drony nad Irkutskom
  8. Otilia Horrocks: Samodiskvalifikácia v priamom prenose
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 131
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 15 950
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 865
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 863
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 863
  6. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 9 698
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 6 583
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 687
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu