Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Zmapovala takmer tristo kuchárskych pochúťok Veľkej Myjavy

Recepty tradičnej kuchyne z oblasti Veľkej Myjavy zozbierala myjavská etnografka Viera Feriancová a vydala v knihe Chírni apetik vinšujem.

Etnografka Viera Feriancová zapísala tristo jedál myjavského regiónuEtnografka Viera Feriancová zapísala tristo jedál myjavského regiónu (Zdroj: MARTIN ŠIMOVEC)

Až dvestodeväťdesiatsedem receptov tradičnej kuchyne z oblasti Veľkej Myjavy zozbierala myjavská etnografka Viera Feriancová a vydala v knihe Chírni apetik vinšujem.

MYJAVA. Každodennú otázku - čo budem dnes variť? - vyriešila kulinárska publikácia receptov z rokov 1850-2010 na jedlá domácej kuchyne. Tá nesie podtitul Čo varievali meščanki aj kopaničjarky na Mijafsku.

Stovky receptov na všetky chute

Zostavovateľka knihy využila pomoc štyridsiatichštyroch informátoriek milujúcich vôňu domácej stravy. Jedlá uvádzané v pôvodnom myjavskom nárečí rozdelila do mnohých kategórií. Nechýbajú tu recepty na obľúbené múčne jedlá, kaše a kašovité jedlá, ale aj polievky, omáčky a prívarky. Sú tu aj recepty na zabíjačkové špeciality, múčniky i chutné dezerty, či nápoje.

Skryť Vypnúť reklamu

„V regionálnych reštauráciách skôr dostanete pizzu, pastu a kung-pao ako tradičnú kuchyňu. A ak ju aj nájdete, tak je zle uvarená,“ hovorí o dôvodoch vzniku knižky autorka. Známu etnografku ľudová strava a tradičné jedlá Myjavska vždy zaujímali a stali sa súčasťou jej výskumu. Pracovala na ňom niekoľko rokov. Knihu dopĺňajú fotografie výslednej podoby jedál Eduarda Timka.

Zošity so vzácnymi receptami sú z 19. storočia

Niektoré z receptúr čerpala autorka aj zo zošitov gazdiniek, do ktorých si zapisovali návody na prípravu chutných jedál.„Najstarší recept bol z roku 1857. Bol napísaný na kúsku papiera. Gazdiná v ňom uviedla iba množstvo potrebných surovín,“ prezrádza Feriancová. Množstvá surovín kuchárky častokrát uvádzali ešte vo funtoch. Niektoré záznamy boli v zošitoch, písaných v švabachu. Autorka knihy receptov na to isté jedlo nenašla dva úplne rovnaké recepty.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa nej jedlá si kuchárky prispôsobovali chuťovým zvyklostiam každej rodiny. Recepty v knihe nepochádzajú iba od žien. „Sú tam aj minútky od starých mäsiarskych majstrov. Niektoré som dokonca dovtedy ani nejedla,“ povedala Feriancová, ktorá na vlastnom jazyku vyskúšala chute všetkých odfotografovaných jedál.

Vysťahovalci sa vracali s dobrými receptami

V publikácií sa nachádzajú aj recepty na prípravu jedál, ktoré sa v Myjave jedia už vyše stopäťdesiat rokov. Niektoré pochádzajú z cudziny. „Ženy z Myjavy boli vychýrené dojky i skvelé slúžky. Veľa chodili do Budapešti i Viedne, za prácou odchádzali aj do Ameriky,“ pokračuje Feriancová. Keď sa vrátili domov, prispôsobili cudzie jedlá domácim surovinám a chuťovým zvyklostiam.

Vznikali tak myjavské recepty so zahraničným pôvodom. „Lemon páj, Begne, Gerštloto, Krupicový šmorn sú však už prispôsobené surovinám nášho regiónu. Tieto recepty sú staršie ako sto rokov,“ vysvetľuje etnografka. Jedna zo žien sa už v roku 1847 vrátila do Myjavy so zmrzlinovým strojčekom a onedlho sa v tunajšej reštaurácií pripravovala ľadová pochúťka, ktorú rozvážali v nedeľu meštianskym rodinám.

Skryť Vypnúť reklamu

Na Myjave kraľujú slivkové gule

Slivkové gule a koblihy sú vychýrenými myjavskými jedlami. Kniha Chírni apetik vinšujem však prináša obrovský výber zo všetkých jedál. Ich nárečové názvy Silvestrofské ofrflané púčki, Vrbofčanské bjáleše, Moračja poljéfka, Brafčové ze zemáčkami, či Rebjérka f kapuste dotvárajú čaro publikácie. „Gazdinkám vo vysokom veku, ktoré už nemôžu samé variť, pomáhali pri príprave jedál pre túto knižku ich dcéry i vnučky. Varili s babinou aj dvadsaťkrát ten istý recept,“ chválila ich Feriancová. Pre rôznorodosť receptov uvádza autorka pri každom z nich aj meno autorky. Myjava však nie je známa iba sladkými jedlami. Preslávila sa aj zabíjačkami a zabíjačkovými špecialitami. Tie sú zapísané v knižnej podobe tak, ako aj tradičné jedlá rómskej komunity na Myjave. Autorka má najradšej klasickú fazuľovú polievku so slížami a slivkové gule. „Vyskúšala som recepty na sedem fazuľovíc a tá, ktorá bola najlepšia, sa aj dostala do knihy,“ usmiala sa.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  8. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  9. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  10. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 912
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 694
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 929
  4. Aká je chémia vôní 9 894
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 830
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 410
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 791
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 589
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 182
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 7 268
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

V meste sa uskutoční prezentácia stredných škôl

Žiakom končiacim školskú dochádzku v základných školách, ich rodičom, ale aj pedagógom z Myjavy a jej okolia je určený ďalší ročník prezentácie stredných škôl.

Mestský úrad Myjava

Polmiliónový dlh na daniach. Skoro som okoktavel, spomína niekdajší talent Michal Jonáš

Mal 16 rokov, keď nastúpil v druhej lige za Senicu. Čoho sa chytil, to premenil na zlato. Prvý štart za Senicu, Dubnicu i v seniorskej reprezentácií okorenil gólom. V Liberci dlhým autom vyzval ku gólovému zakončeniu Nezmara.

Michal Jonáš (vpravo) pri premiére v najvyššej slovneskej futbalovej súťaži v drese Dubnice nad Váhom.

Polícia apeluje na chodcov a cyklistov, aby nosili reflexné prvky

Neosvetlený cyklista i chodec na ceste bez reflexných prvkov je v tomto období veľkým rizikom.

Dukla Trenčín už bez brankára Kristína

Slovenský hokejový brankár Matej Kristín už nebude pôsobiť v HK Dukla Trenčín.

Matej Kristín.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aktualizované o vyjadrenie Park Snow Donovaly a predsedu NR SR

Na Donovaloch otvorili lyžiarsku sezónu. Nie je jasné, ako dlho potrvá

Minister Doležal konštatoval, že minimálne do pondelka (7. 12.) môžu byť otvorené všetky lyžiarske strediská. Na pandemickej komisii očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

AKTUÁLNE: V Čadci našli ďalších utečencov

Ich strastiplná cesta sa skončila na Kysuciach.

Už ste čítali?