NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Mladý chovateľ Jack Jung prišiel 28. januára predstaviť svoju zbierku exotických zvierat žiakom základnej školy na Ulici kpt. Nálepku. Po parketách telocvične sa plazili obrovské nebezpečné pytóny i krokodíl. Nechýbal tu ani škrekot opíc, či opancierovaná vzácna amazónska korytnačka.
Jack Jung pokračuje v chove aj napriek tragédii
Jacka Junga nedokázal od činnosti odradiť ani tragický požiar dodávky s jeho vzácnymi zvieratmi.
V plameňoch auta v októbri minulého roka zahynul v Michale nad Žitavou ráno pred predstavením jeho obľúbený päťmetrový pytón, ktorého choval už desať rokov, opička stará rok a pol i krokodíl. V rodinnej tradícii napriek tomu pokračuje ďalej.
„Hady a krokodíly som zdedil po otcovi. Na chov takýchto zvierat treba povolenie zo štátnej veteriny. Zvieratá musia mať čipy a byť chované vo veľkých priestoroch,“ prezradil chovateľ. V zajatí sa mu dokonca podarilo odchovať opičie mláďa indických makaku. S rozmnožovaním plazov sú však problémy. Na úspech treba vlastniť špičkové inkubačné zariadenia „Stalo sa, že samička mala vajíčka, napriek tomu z nich však nič nebolo,“ hovorí Jack.
Po krokodílích zuboch má na rukách jazvy
Napriek vzornej opatere Jacka krokodíly niekoľkokrát dohrýzli. „Hady a krokodíly sa nedajú vycvičiť. V ich prípade je úspechom aj fakt, že nie sú pri prezentácii útoční,“ upozorňuje Jack. Chovateľ musí predvídať ich útočné obdobie. Hady sú najagresívnejšie na jar, keď prichádza obdobie párenia. Vtedy sú nebezpeční samci i samičky. „A krokodíl? Ten je nebezpečný vždy, keď sa vyťahuje z terária. Na rukách mi po ich viacnásobnom pokúsaní ostanú navždy hlboké jazvy,“ ukazuje chovateľ.
Jeho kajman je schopný odkúsnúť prsty a vážne poškodiť celé ruky. Po zakusnutí nemá obeť jeho útoku takmer žiadnu šancu vymaniť sa zo zovretia čeľustí.
Desiatky kilogramov vážiace a niekoľko metrov dlhé pytóny tmavé však na útok zuby nepotrebujú. Ich majiteľa by obrovskou silou zovretia dokázali zadusiť a doslova rozmačkať. „Nekúšu a nemajú jed. Silu však majú neskutočnú,“ dodáva Jack.
Mäso pre krokodíly kupuje v mäsiarstve
Nebezpečné tvory z jeho chovu si rady dobre zajedia. Na dennom jedálnom lístku nechýba hydina, surové mäso, ale ani granuly, sušené červíky, či potkany. „Pre krokodílov kupujem čerstvé mäso v mäsiarstve. Ich stravu kombinujem s vitamínmi a hlavne s vápnikom,“ pokračuje Jack Jung. Krokodíly si najviac pochutia na potkanoch a morčatách. V ich kostiach i v koži majú totiž viazané množstvo vápnika, ktorý hady i krokodíly potrebujú. Napriek skvelej opatere však krokodíl lásku chovateľovi vrátiť nedokáže.
„Akúkoľvek opateru nechápe. Cíti, že je v zajatí a ostatných považuje za votrelcov. Aj keď je zvyknutý na prostredie, jeho inštinkt hrýzť a škrabať je nepotlačiteľný,“ prízvukuje chovateľ. Napriek tomu, že takmer dvojmetrovým kajmanom zo strednej a južnej Ameriky nevidno krátke spodné čeľuste, má ich mocnejšie ako žralok alebo lev.
Choroby zvierat sa jeho chovu vyhýbajú
Predpokladom zdravia zvierat je najmä kvalitná strava, vitamíny a pohyb. „Pri akomkoľvek náznaku choroby treba ísť za veterinárom, ktorý sa špecializuje na exotické zvieratá,“ upozorňuje chovateľ. V teráriách zvieratá, o ktoré sa vzorne stará, neustále kúpe a čistí. Možno aj preto jeho zverencov choroby obchádzajú. Dva hady však dostali zápal pľúc.
„Boli veľmi prechladnutí. Vtedy sme ich kúpali v kamilkách a zvýšili okolitú teplotu prostredia v teráriu,“ prezradil ich majiteľ. Exotické zvieratá treba brániť aj pred množstvom parazitov a roztočov, ktoré ich môžu napadnúť. Na likvidáciu týchto mikroorganizmov sa využívajú špeciálne chemické prípravky. Had však niekedy nečakane zomrie zo dňa na deň aj napriek tomu, že bol vitálny, zdravý a chutila mu strava.