Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Dobrá rada, ako zabiť kapra

Živý kapor sa nestal symbolom Vianoc náhodou. Práve v zimnom období dosahuje jeho mäso najlepšiu kvalitu, ktorú je možné zachovať iba tak, že sa k spotrebiteľovi dostane do rúk živý.

Živý kapor sa nestal symbolom Vianoc náhodou. Práve v zimnom období dosahuje jeho mäso najlepšiu kvalitu, ktorú je možné zachovať iba tak, že sa k spotrebiteľovi dostane do rúk živý.

TRENČÍN. Nekupujte veľkých kaprov v domnienke, že majú väčšie kosti. Nie je to pravda. Kapor je najchutnejší vtedy, ak jeho živá hmotnosť nepresiahne hranicu dvoch, či dva a pol kilogramu. Dobrú kondičku odhalia jasnočervené alebo žiarivo ružové žiabre, lesklý povrch tela bez mechanických poškodení a jeho aktivita.

Skryť Vypnúť reklamu

Vaňa znamená stres

Pre kapra je pobyt vo vani rovnako stresujúci, ako v nádrži predajcu. Preto je lepšie zabiť ho ihneď po kúpe. V chladničke vydrží čerstvý 3 až 4 dni a vy si budete môcť užívať sviatky naplno. Vyhnite sa však jeho mrazeniu. Mäso na kvalite pomalým zmrazovaním výrazne stráca.

Ak predsa len túžite po jeho spoločnosti, pripravte mu studenú vodu, nekŕkmte ho, a vymyslite spôsob, ako mu dopriať dostatok kyslíka. Ak zlyháte a kapor predsa len skoná, nevyhadzujte ho. Ak sa iba udusil, je zaručene jedlý.

Nebojujte s ním

Zabitie je najjednoduchšou časťou prípravy. Zabaľte kapra do suchej utierky, položte ho bruchom nadol a uštedrite mu ranu do hlavy, v priestore nad očami. Omráčený kapor prestane po chvíli vzdorovať a keď ho otočíte nabok, zostane nehybne ležať. Teraz ho treba usmrtiť a dokonale odkrviť. Prepichnite nožom žiabre, alebo urobte zárez v ich spodnej časti tak, aby ste prerušili cievy vedúce zo srdca. Unikajúcu krv nasmerujte do drezu, alebo do hlbokého plechu na pečenie. Neodrezávajte mu hlavu, manipulácia pri ďalšom spracovaní bude jednoduchšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Preč so šupinami a vnútornosťami

Ak je kapor stečený z krvi a kúpili ste si šupináča, budete musieť zapracovať na ich odstránení. So špeciálnou škrabkou či trochou cviku s nožom v ruke to ide pomerne dobre. Postupovať treba od chvosta smerom k hlave. Pomôcť si môžete aj tak, že rybu cez chvost priklincujete k podložke. Keďže šupiny neraz lietajú naokolo, lepšie bude vyjsť s kaprom na balkón či na dvor. Ušetríte si kus upratovania. Neponáhľajte sa, buďte precízni, snažte sa nepoškodiť jeho kožu.

Rozhliadnite sa po malom, dokonale ostrom noži a pustite sa do vyvrhnutia. Začiatok rezu je pri vylučovačom otvore, ktorý nájdete pred zadnou plutvou. Postupovať treba smerom dopredu. Rez nesmie byť hlbší ako jeden či dva centimetre, aby sa vnútornosti nepoškodili. Najviac opatrnosti treba venovať priestoru pri hlave, kde sa nachádza žlčník. Jeho prerezaním by mäso nenávratne zhorklo. Vnútornosti uvoľňujte rukou, je to posledná práca, ktorá pýta odvahu. Odstrihnutie plutiev už zvládne každý.

Skryť Vypnúť reklamu

Podkovičky alebo filety?

Vyprážané podkovičky sú fajn a ich výhodou je, že pri porciovaní nemáte čo pokaziť. Stačí oddeliť hlavu a uskutočniť niekoľko priečnych rezov. Má to však háčik. Pri jedení si budete musieť poradiť so všetkými kosťami, čo môže odradiť od jedenia hlavne deti a tých, ktorým zrak už neslúži najlepšie. S trochou odvahy sa však môžete pustiť do prípravy filiet tak, ako ich poznáte z mraziaceho boxu z iných rýb. Urobte ostrým veľkým nožom dlhý zárez cez stred chrbta, aby ste sa dostali ku chrbtici. Teraz už treba iba kopírovať skelet tak, aby ste oddeľovali mäso od rebrových oblúkov. Či použijete úzky vykosťovací nôž, alebo sa vám bude lepšie pracovať s kuchynským univerzálom, alebo malým nožíkom na zeleninu je iba na vás. Rovnakým spôsobom po otočení oddelíte druhú stranu tela. Skelet použijete spolu s hlavou na prípravu polievky či vývaru.

Aj napriek vašej snahe však filety nezostali bez kostí. V chrbtovej časti sa nachádzajú malé kostičky v tvare písmena Y, ktoré žiadajú ďalšiu úpravu. Ak sa chystáte filety po naporciovaní pražiť alebo piecť, poprerezávajte šikmými rezmi nahusto chrbtovú časť tak, aby sa kostičky rozdrobili na menšie kúsky. Pri tepelnej úprave sa rozpadnú. Ak sa chystáte na prípravu kapra v pare, nechajte ich radšej vcelku, aby ste ich dokázali pri jedení priebežne vyťahovať.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 207
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 735
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 009
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 643
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 413
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 124
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 071
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 889
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 786
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Na pokračovanie Vážskej cyklomagistrály chce krajská samospráva využiť eurofondy

Trenčiansky samosprávny kraj plánuje v tomto roku vybudovať štvrtý z ôsmich úsekov Vážskej cyklomagistrály.

Vo Fakultnej nemocnici Trenčín zaočkovali do štvrtka 2045 osôb

Vakcínu dostali aj vojaci, policajti a zdravotníci z kritickej infraštruktúry, zamestnanci obslužných organizácií vykonávajúci činnosť v nemocnici, ale aj zamestnanci väzenskej nemocnice v Trenčíne, hospicu a zdravotní záchranári.

Pribudlo vyše sto úmrtí

Vo štvrtok potvrdili 2 729 pozitívne testovaných osôb na koronavírus, v Trenčianskom kraji 275.

Vo Fakultnej nemocnici Trenčín je momentálne mimo služby 101 zamestnancov

Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín je momentálne v samostatnom pavilóne 75 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19, obsadené sú na 75 percent.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kotleba v Trenčíne: Prvý incident Lučanského nebol pokusom o samovraždu (+FOTO)

Previerka v trenčianskej väzenskej nemocnici trvala viac ako päť hodín.

Svrčinovec ráno opäť upchali kamióny

Po spustení diaľničného úseku D3 Čadca,Bukov – Svrčinovec sa ľudia tešili, že kolónam odzvonilo. Dnešné ráno ich presvedčilo o opaku.

FOTO: Kysuce pod bielou pokrývkou

Zo snehu sa tešia najmä deti.

Majiteľ Detvy o prestupe Gašpara, derby so Zvolenom, ambíciách, či zlej finančnej situácii

Majiteľ Tipos extraligovej Detvy Róbert Ľupták v exkluzívnom rozhovore pre týždenník MY hovorí o radostiach, ale aj starostiach v aktuálnej sezóne.

Už ste čítali?