Piatok, 23. apríl, 2021 | Meniny má VojtechKrížovkyKrížovky

Bošácka slivovica tohto roku vonia po májovej rozkvitnutej lúke

V páleniciach sa v predvianočnom období nezastavia. Na sviatky chce mať každý už na stole fľašu z tohtoročnej úrody.

Ilustračné foto. Ján Kristín z Bolešova plní kotly kvasom.Ilustračné foto. Ján Kristín z Bolešova plní kotly kvasom. (Zdroj: TASR)

BOŠÁCA/BOLEŠOV. Sezóna v páleniciach vrcholí. „Tri mesiace robíme nonstop," hovorí Mirko Kaššovic z Bošáckej pálenice. „Stále je tu frmol, jedni navážajú, ďalší telefonujú, dohadujú sa, organizuje sa čas pálenia a už zase treba ďalšieho pustiť na prvé pálenie, chce to stále komunikovať, aby vedeli, kedy majú prísť. Stane sa totiž, že potom čakajú aj päť hodín. Nedokážeme to odhadnúť, keď povedia, že dovezú určité množstvo kvasu a potom miesto päťsto dovezú sedemsto litrov a hneď časovo nestíhame."
Veľký nával a zhon cítia aj v Bolešovskej pálenici. „Každý chce do Vianoc mať vypálené, aby mali na sviatky už z tohtoročnej úrody. Kapacitne nestačíme, aj keď ideme nonstop, ten záujem je omnoho väčší ako sa dá uspokojiť," hovorí Ján Kristín.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrý ročník

Bošácka dolina tohto roku zarodila slivkami, ako sa patrí. „Čo je iné oproti ostatným rokom, že sú pomerne nízkej výťažnosti, ale za to absolútne vysokej kvality. Aj destiláty sú nádherné," hovorí Kaššovic. Kvalitný destilát podľa neho musí mať charakteristické aromatické a chuťové vlastnosti. Na tieto chute a vône neexistuje chemický vzorec, vždy sa iba farbisto opisujú. „V Bošáckej slivovici, ktorú robíme tohto roku, sa dá nájsť májová rozkvitnutá lúka."

Kedysi sa pálilo slávnostnejšie

Ján Kristín si spomína, že voľakedy si ľudia viac vychutnávali atmosféru v pálenici. „Dovolenku si brali deň pred tým a dva alebo aj tri dni potom na zotavenie," hovorí. Keďže sa každý chcel pochváliť s tým, čo napálil, tak sa ochutnávalo. Popri tom sa hrali karty, rozprávali príhody a často si nechali do pálenice aj oslavy svojich sviatkov. „Teraz už sú ľudia uponáhľaní a málokto si vychutná proces pálenia, ako to kedysi bývalo."

Skryť Vypnúť reklamu

Ovocie do kvasu by malo ísť umyté

Kým v Bošáckej pálenici sa špecializujú na slivovicu, v Bolešovskej pália všetko ovocie, ktoré sa urodí na záhrade. „Skoré letné ovocie už skončilo a teraz prišli na rad tradičné ovocné kvasy jablčný a slivkový," hovorí Ján Kristín. Aj tu cítiť vplyv počasia. Keď na jeseň ovocie potrebovalo slnko na dozrievanie, častejšie pršalo, preto má menej cukornatosti. „V porovnaní s minulým rokom je z rovnakého množstva kvasu nižšia výdatnosť."

Farba kvalitného destilátu musí byť podľa neho vždy kryštalicky čistá. Aróma závisí od kvality zrelého ovocia a prípravy kvasu. Ako ďalej upozorňuje, základom kvalitného kvasu je zrelé, odstopkované a umyté ovocie, bez lístia, konárikov, či trávy. „Pri dodržaní technologického postupu sa ale niekedy aj z tých horších kvasov dá spraviť celkom prijateľný destilát."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  2. Chýbajú vám peniaze, a výplata ešte neprišla? Vieme, čo robiť
  3. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  4. SME mení akcionársku štruktúru
  5. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  6. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  7. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  8. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  9. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  10. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  1. SME mení akcionársku štruktúru
  2. Chýbajú vám peniaze, a výplata ešte neprišla? Vieme, čo robiť
  3. Zlepšite svoje zdravie s novou sériou GPS hodiniek Garmin Venu 2
  4. HYZA uvádza na trh nový produktový rad Sous-vide
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK najsilnejšia prírodná prevencia proti korone
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK najsilnejšia prírodná prevencia proti korone
  7. Na Slovensko prichádza prvý ekologický kamión na čistú bionaftu
  8. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  9. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  10. Svoj Dom snov nájdete pri OC Cassovia už tento víkend
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 18 856
  2. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou 11 733
  3. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 11 439
  4. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 10 713
  5. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 6 874
  6. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 6 754
  7. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 6 704
  8. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze 6 538
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 6 322
  10. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 6 318
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Policajti z Trenčína vypátrali muža, na ktorého bol vydaný príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody.

3 h
Mrazy poškodili ovocné stromy, najmä marhule.

Výstrahy platia pre celý Trenčiansky kraj.

3 h
Átrium pod vežou.

Vynovené átrium pod Mestskou vežou v Trenčíne po kolaudácii otvorili pre verejnosť.

6 h

Ponuku môžete využiť aj vtedy, ak v súčasnosti máte aktívne predplatné - nové predplatné vám začne platiť automaticky po skončení vášho súčasného.

8 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?