Streda, 12. august, 2020 | Meniny má DarinaKrížovkyKrížovky

Bošácka slivovica tohto roku vonia po májovej rozkvitnutej lúke

V páleniciach sa v predvianočnom období nezastavia. Na sviatky chce mať každý už na stole fľašu z tohtoročnej úrody.

Ilustračné foto. Ján Kristín z Bolešova plní kotly kvasom.Ilustračné foto. Ján Kristín z Bolešova plní kotly kvasom. (Zdroj: TASR)

BOŠÁCA/BOLEŠOV. Sezóna v páleniciach vrcholí. „Tri mesiace robíme nonstop," hovorí Mirko Kaššovic z Bošáckej pálenice. „Stále je tu frmol, jedni navážajú, ďalší telefonujú, dohadujú sa, organizuje sa čas pálenia a už zase treba ďalšieho pustiť na prvé pálenie, chce to stále komunikovať, aby vedeli, kedy majú prísť. Stane sa totiž, že potom čakajú aj päť hodín. Nedokážeme to odhadnúť, keď povedia, že dovezú určité množstvo kvasu a potom miesto päťsto dovezú sedemsto litrov a hneď časovo nestíhame."
Veľký nával a zhon cítia aj v Bolešovskej pálenici. „Každý chce do Vianoc mať vypálené, aby mali na sviatky už z tohtoročnej úrody. Kapacitne nestačíme, aj keď ideme nonstop, ten záujem je omnoho väčší ako sa dá uspokojiť," hovorí Ján Kristín.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrý ročník

Bošácka dolina tohto roku zarodila slivkami, ako sa patrí. „Čo je iné oproti ostatným rokom, že sú pomerne nízkej výťažnosti, ale za to absolútne vysokej kvality. Aj destiláty sú nádherné," hovorí Kaššovic. Kvalitný destilát podľa neho musí mať charakteristické aromatické a chuťové vlastnosti. Na tieto chute a vône neexistuje chemický vzorec, vždy sa iba farbisto opisujú. „V Bošáckej slivovici, ktorú robíme tohto roku, sa dá nájsť májová rozkvitnutá lúka."

Kedysi sa pálilo slávnostnejšie

Ján Kristín si spomína, že voľakedy si ľudia viac vychutnávali atmosféru v pálenici. „Dovolenku si brali deň pred tým a dva alebo aj tri dni potom na zotavenie," hovorí. Keďže sa každý chcel pochváliť s tým, čo napálil, tak sa ochutnávalo. Popri tom sa hrali karty, rozprávali príhody a často si nechali do pálenice aj oslavy svojich sviatkov. „Teraz už sú ľudia uponáhľaní a málokto si vychutná proces pálenia, ako to kedysi bývalo."

Skryť Vypnúť reklamu

Ovocie do kvasu by malo ísť umyté

Kým v Bošáckej pálenici sa špecializujú na slivovicu, v Bolešovskej pália všetko ovocie, ktoré sa urodí na záhrade. „Skoré letné ovocie už skončilo a teraz prišli na rad tradičné ovocné kvasy jablčný a slivkový," hovorí Ján Kristín. Aj tu cítiť vplyv počasia. Keď na jeseň ovocie potrebovalo slnko na dozrievanie, častejšie pršalo, preto má menej cukornatosti. „V porovnaní s minulým rokom je z rovnakého množstva kvasu nižšia výdatnosť."

Farba kvalitného destilátu musí byť podľa neho vždy kryštalicky čistá. Aróma závisí od kvality zrelého ovocia a prípravy kvasu. Ako ďalej upozorňuje, základom kvalitného kvasu je zrelé, odstopkované a umyté ovocie, bez lístia, konárikov, či trávy. „Pri dodržaní technologického postupu sa ale niekedy aj z tých horších kvasov dá spraviť celkom prijateľný destilát."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  2. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  3. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  4. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  5. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  6. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  7. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  8. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  9. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  10. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  1. Mio Pilot: moderní navigace s bezplatnými aktualizacemi
  2. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  3. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  4. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  5. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  6. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  7. Svätá vojna
  8. Aj v dm rozkvitli žlté narcisy
  9. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  10. Uľahčujeme ľuďom s hendikepom nastupovanie do automobilu
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 25 911
  2. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 22 963
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 17 537
  4. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 13 833
  5. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 13 486
  6. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso 10 971
  7. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 703
  8. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 669
  9. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 9 634
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 617
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Rozmanité Záhorie – Dovolenka v Trnavskom kraji

Objavte región Záhorie, klenot severu Trnavského kraja.

Rotunda sv. Juraja, stavebná pamiatka a symbol mesta, románska stavba z 11. storočia, Skalica
Kasáreň po obnove v roku 2015

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?