Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Bošácka slivovica tohto roku vonia po májovej rozkvitnutej lúke

V páleniciach sa v predvianočnom období nezastavia. Na sviatky chce mať každý už na stole fľašu z tohtoročnej úrody.

Ilustračné foto. Ján Kristín z Bolešova plní kotly kvasom.Ilustračné foto. Ján Kristín z Bolešova plní kotly kvasom. (Zdroj: TASR)

BOŠÁCA/BOLEŠOV. Sezóna v páleniciach vrcholí. „Tri mesiace robíme nonstop," hovorí Mirko Kaššovic z Bošáckej pálenice. „Stále je tu frmol, jedni navážajú, ďalší telefonujú, dohadujú sa, organizuje sa čas pálenia a už zase treba ďalšieho pustiť na prvé pálenie, chce to stále komunikovať, aby vedeli, kedy majú prísť. Stane sa totiž, že potom čakajú aj päť hodín. Nedokážeme to odhadnúť, keď povedia, že dovezú určité množstvo kvasu a potom miesto päťsto dovezú sedemsto litrov a hneď časovo nestíhame."
Veľký nával a zhon cítia aj v Bolešovskej pálenici. „Každý chce do Vianoc mať vypálené, aby mali na sviatky už z tohtoročnej úrody. Kapacitne nestačíme, aj keď ideme nonstop, ten záujem je omnoho väčší ako sa dá uspokojiť," hovorí Ján Kristín.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrý ročník

Bošácka dolina tohto roku zarodila slivkami, ako sa patrí. „Čo je iné oproti ostatným rokom, že sú pomerne nízkej výťažnosti, ale za to absolútne vysokej kvality. Aj destiláty sú nádherné," hovorí Kaššovic. Kvalitný destilát podľa neho musí mať charakteristické aromatické a chuťové vlastnosti. Na tieto chute a vône neexistuje chemický vzorec, vždy sa iba farbisto opisujú. „V Bošáckej slivovici, ktorú robíme tohto roku, sa dá nájsť májová rozkvitnutá lúka."

Kedysi sa pálilo slávnostnejšie

Ján Kristín si spomína, že voľakedy si ľudia viac vychutnávali atmosféru v pálenici. „Dovolenku si brali deň pred tým a dva alebo aj tri dni potom na zotavenie," hovorí. Keďže sa každý chcel pochváliť s tým, čo napálil, tak sa ochutnávalo. Popri tom sa hrali karty, rozprávali príhody a často si nechali do pálenice aj oslavy svojich sviatkov. „Teraz už sú ľudia uponáhľaní a málokto si vychutná proces pálenia, ako to kedysi bývalo."

Skryť Vypnúť reklamu

Ovocie do kvasu by malo ísť umyté

Kým v Bošáckej pálenici sa špecializujú na slivovicu, v Bolešovskej pália všetko ovocie, ktoré sa urodí na záhrade. „Skoré letné ovocie už skončilo a teraz prišli na rad tradičné ovocné kvasy jablčný a slivkový," hovorí Ján Kristín. Aj tu cítiť vplyv počasia. Keď na jeseň ovocie potrebovalo slnko na dozrievanie, častejšie pršalo, preto má menej cukornatosti. „V porovnaní s minulým rokom je z rovnakého množstva kvasu nižšia výdatnosť."

Farba kvalitného destilátu musí byť podľa neho vždy kryštalicky čistá. Aróma závisí od kvality zrelého ovocia a prípravy kvasu. Ako ďalej upozorňuje, základom kvalitného kvasu je zrelé, odstopkované a umyté ovocie, bez lístia, konárikov, či trávy. „Pri dodržaní technologického postupu sa ale niekedy aj z tých horších kvasov dá spraviť celkom prijateľný destilát."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  4. Študuj v malom a ži vo veľkom
  5. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  6. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  7. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  10. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 25 644
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 044
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 391
  4. Aká je chémia vôní 11 749
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 304
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 790
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 623
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 270
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 713
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 850
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Na Slovensku pribudlo viac ako 2000 nakazených, 321 je z Trenčianskeho kraja

Na Slovensku pribudlo 2 043 nakazených, urobili 11 136 PCR testov. Laboratóriá vykonali celkom 1 093 761 PCR testov, nákaza sa potvrdila u 109 226 ľudí.

Ilustračné foto.

Polícia žiada o pomoc. Poznáte ho?

Novomestskí policajti pátrajú po neznámom mužovi.

Poznáte tohto muža?

FOTO: Balzam pre dušu: zamrznutá Veľká Javorina

Pozrite si nádhernú fotogalériu zo zamrznutých Bielych Karpát.

Na opravu ciest v Trenčianskom kraji pôjde rekordných vyše sedem miliónov eur

Koľko úsekov v danom okrese Trenčianskeho kraja v budúcom roku zrekonštruujú? Pozrite si prehľad.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

FOTO: Verejný šatník v Prievidzi nevydržal ani tri dni, niekto ho podpálil

Len v piatok dobrovoľníci umiestnili v Prievidzi verejný šatník, ktorý mal priniesť oblečenie ľuďom, ktorí ho potrebujú. O pár dní ho však niekto podpálil.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?