Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Vinári chvália minuloročné víno

Výrobcovia vína, ktorí prišli so svojimi produktami na Vinum Laugaricio, výstavu vín, vody a destilátov na trenčianske výstavisko sa zhodli, že minulý rok bol výnimočným. Úrode hrozna prialo počasie, horúce leto a dlhá jeseň.

(Zdroj: RICHARD NEMEC)

Slovenskí výrobcovia vína, ktorí prišli so svojimi produktami na Vinum Laugaricio, medzinárodnú výstavu vín, vody a destilátov na trenčianske Expo Center sa zhodli, že minulý rok bol výnimočným. Úrode hrozna prialo počasie, horúce leto a dlhá jeseň.

TRENČÍN. Známy výrobca vína Alojz Masaryk zo Skalice hodnotí minulý rok ako najlepší. „Vydaril sa nám Alibernet. Vyhráva aj vo svete, už má asi deväť medailí a je oblepený ako generál Kutuzov," hovorí. Toto váíno charakterizuje ako harmonické plné, korenené, vhodné k divine, biftekom, k ťažkým mäsovým jedlám.
Minulý rok bol podľa neho výnimočný rok najmä na červené víno.

Skryť Vypnúť reklamu

„Rozhodujúce bolo počasie, dobré leto i jeseň. Hrozno optimálne dozrelo a už v hrozne sa odbúrala kyselina jablčná. Alibernet sme mohli zberať až začiatkom novembra. Robím víno už vyše štyridsať rokov, ale taký rok ak vlaňajší ešte nebol," hovorí.

Dobré víno očakáva aj z tohtoročného zberu, aj keď rok nebol až tak priaznivý. Za tie roky vie už podľa hrozna určiť, aké víno sa podarí. Ako prezrádza, rozhodujúce bolo nájsť vhodný čas na postreky. „My máme napríklad dobré hrozno, s úrodou som spokojný, susedný vinohrad žiadnu," povedal.

Vinár zo Skalice okrem úrody z vlastných viníc dokupuje hrozno aj z oblasti južného Slovenska. Miešaním úrod kvalite len pomáha. „Na juhu sú iné pôdy ako v Skalici. Na juhu sú sprašové pôdy a hrozno tam má viac slnka, zrie tu lepšie. Cukornatosť je však podľa neho rovnaká.

Skryť Vypnúť reklamu

Prezrádza, že je zástancom tradičného spôsobu výroby. „Používame najstaršie, historicky odskúšané číridlo a tým sú vaječné bielka z čerstvých vajec. Dva na sto litrov." Ako hovorí, nemali by sme pretekať a snažiť sa kopírovať zahraničné vína, ale snažiť sa ísť vlastnou cestou a zachovať výrobu dobrých a kvalitných slovenských vín.

„Nesúťažím so zahraničím, som stará škola a chcem robiť slovenské čisté víno. Niektorí vinári chcú byť ako Španieli, pridávajú taníny, dávajú hrozno do barikových sudov: Mali by sme byť, akí sme a robiť slovenské čisté vína," prízvukuje. A tie treba podľa neho vyrábať dodržaním prírodnej receptúry. „Takto sa vo víne zachová 97 percent antioxidantov a vyrobíme totálne zdravé vína."

Ako dodáva, na našom trhu je veľa nekvalitného vína. „Neviete, čo v tých dovezených fľašiach je. Samá chémia," myslí si a dúfa, že ľudia sa naučia porovnávať a rozpoznávať dobré vína.

Skryť Vypnúť reklamu

Sekt Pálfy je na trhu už desať rokov

Medzi vystavovanými exponátmi bol aj sekt Pálfy. Na trhu je už takmer desať rokov, keď ho pokrstili symbolicky na Bojnickom zámku. Ako povedal zástupca distribučnej firmy Patrik Burian, vyrába sa klasickou metódou na spôsob pravého šampanského. „Prvotné zrenie začína v sudoch a pokračuje vo fľaši a sekt si prakticky sám robí bublinky. Sekt sa vyrába z rulandu a zo chardonnay. Keď sa naleje do pohára, minimálne ešte hodinu bude perliť," dodal. Odporučil sekt ako prípitok, ideálny k novému roku.

Tokaj je slovenské víno

Aj zástupca spoločnosti Tokaj CO Roman Hanko chváli rok 2009. „Vlani bola dobrá tvorba cibiet a vysoká cukornatosť okolo 33 a pol percenta. Tento rok bol pre biele vína zlý a priemer sme mali okolo 17. Víno z tohoročného zberu nebude výberové, ale iba akostné," povedal Hanko.

Ich produkt tokaj má sladkú chuť, má vysoký obsah zvyškového cukru, aj cez 60 miligramov na liter. Je to jemné víno, cítiť v ňom nádych dubových sudov, v ktorých zrie niekoľko rokov.

Výrobcovia slovenského tokaja niekoľko rokov zápasili o uznanie značky. „Už sa to vyriešilo," vysvetľuje Hanko. „Tokaj je slovenské víno a zmenila sa aj legislatíva. Ľudia sa ešte pýtajú, či je to maďarské alebo slovenské, ale my používame názov tokaj."

Hrozno na tokaj rastie na východnom Slovensku v okolí Trebišova. Tokajské víno sa vyrába z troch odrôd muškát žltý, furmint a lipovina. „Každý výrobca si robí vlastný pomer, je to jeho výrobné tajomstvo. Naším hlavným produktom sú tokajské výbery troj až šesťputňové," skonštatoval Hanko.

Dunaj je víno vhodné pre archiváciu

Víno Dunaj - ročník 2009 je slovenský novošľachtenec. Vznikol z odrôd tramín červený a ventlín červený. Hrozno pochádza z malokarpatskej oblasti a z južného Slovenska. „Bobuľový výber sme nechali prekvasiť do sucha, má 15 percent alkoholu a tri mesiace bolo v barikovom sude.

Po tramíne je krásne voňavé korenisté, je to plné víno mohutné, koniec je krásne vanilkový, ktorý získal po pobyte v sude. Je vhodné pre archiváciu. Za tri - štyri roky získa zrelosť a za tých 5 rokov bude excelentné," chváli víno zástupca firmy Janoušek Pezinok Mário Polák. Ako dodáva, jeho chuť je veľmi výrazná, a tak sa hodí k výraznému jedlu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 842
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 267
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 998
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 451
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 004
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 950
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 384
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 264
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 121
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 002
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Celoplošné skríningové testovanie na Covid-19.

Priebeh testovania bol pokojný a plynulý.

6 h
Policajti vytiahli z derivačného kanála auto. Bol v ňom mŕtvy muž.

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

8 h

V Trenčíne otestovali za jeden a pol dňa celkom 18.281 ľudí a identifikovali 66 pozitívnych, čo je 0,36 percenta.

10 h
Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku počas testovania na COVID-19 v telocvični na Základnej škole s materskou školu na Námestí učeného tovarišstva v Trnave

Počas prvého dňa víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 vykonali odberové tímy v Trenčíne spolu 14 868 testov.

15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

8 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Už ste čítali?