Slovenskí výrobcovia vína, ktorí prišli so svojimi produktami na Vinum Laugaricio, medzinárodnú výstavu vín, vody a destilátov na trenčianske Expo Center sa zhodli, že minulý rok bol výnimočným. Úrode hrozna prialo počasie, horúce leto a dlhá jeseň.
TRENČÍN. Známy výrobca vína Alojz Masaryk zo Skalice hodnotí minulý rok ako najlepší. „Vydaril sa nám Alibernet. Vyhráva aj vo svete, už má asi deväť medailí a je oblepený ako generál Kutuzov," hovorí. Toto váíno charakterizuje ako harmonické plné, korenené, vhodné k divine, biftekom, k ťažkým mäsovým jedlám.
Minulý rok bol podľa neho výnimočný rok najmä na červené víno.
„Rozhodujúce bolo počasie, dobré leto i jeseň. Hrozno optimálne dozrelo a už v hrozne sa odbúrala kyselina jablčná. Alibernet sme mohli zberať až začiatkom novembra. Robím víno už vyše štyridsať rokov, ale taký rok ak vlaňajší ešte nebol," hovorí.
Dobré víno očakáva aj z tohtoročného zberu, aj keď rok nebol až tak priaznivý. Za tie roky vie už podľa hrozna určiť, aké víno sa podarí. Ako prezrádza, rozhodujúce bolo nájsť vhodný čas na postreky. „My máme napríklad dobré hrozno, s úrodou som spokojný, susedný vinohrad žiadnu," povedal.
Vinár zo Skalice okrem úrody z vlastných viníc dokupuje hrozno aj z oblasti južného Slovenska. Miešaním úrod kvalite len pomáha. „Na juhu sú iné pôdy ako v Skalici. Na juhu sú sprašové pôdy a hrozno tam má viac slnka, zrie tu lepšie. Cukornatosť je však podľa neho rovnaká.
Prezrádza, že je zástancom tradičného spôsobu výroby. „Používame najstaršie, historicky odskúšané číridlo a tým sú vaječné bielka z čerstvých vajec. Dva na sto litrov." Ako hovorí, nemali by sme pretekať a snažiť sa kopírovať zahraničné vína, ale snažiť sa ísť vlastnou cestou a zachovať výrobu dobrých a kvalitných slovenských vín.
„Nesúťažím so zahraničím, som stará škola a chcem robiť slovenské čisté víno. Niektorí vinári chcú byť ako Španieli, pridávajú taníny, dávajú hrozno do barikových sudov: Mali by sme byť, akí sme a robiť slovenské čisté vína," prízvukuje. A tie treba podľa neho vyrábať dodržaním prírodnej receptúry. „Takto sa vo víne zachová 97 percent antioxidantov a vyrobíme totálne zdravé vína."
Ako dodáva, na našom trhu je veľa nekvalitného vína. „Neviete, čo v tých dovezených fľašiach je. Samá chémia," myslí si a dúfa, že ľudia sa naučia porovnávať a rozpoznávať dobré vína.
Sekt Pálfy je na trhu už desať rokov
Medzi vystavovanými exponátmi bol aj sekt Pálfy. Na trhu je už takmer desať rokov, keď ho pokrstili symbolicky na Bojnickom zámku. Ako povedal zástupca distribučnej firmy Patrik Burian, vyrába sa klasickou metódou na spôsob pravého šampanského. „Prvotné zrenie začína v sudoch a pokračuje vo fľaši a sekt si prakticky sám robí bublinky. Sekt sa vyrába z rulandu a zo chardonnay. Keď sa naleje do pohára, minimálne ešte hodinu bude perliť," dodal. Odporučil sekt ako prípitok, ideálny k novému roku.
Tokaj je slovenské víno
Aj zástupca spoločnosti Tokaj CO Roman Hanko chváli rok 2009. „Vlani bola dobrá tvorba cibiet a vysoká cukornatosť okolo 33 a pol percenta. Tento rok bol pre biele vína zlý a priemer sme mali okolo 17. Víno z tohoročného zberu nebude výberové, ale iba akostné," povedal Hanko.
Ich produkt tokaj má sladkú chuť, má vysoký obsah zvyškového cukru, aj cez 60 miligramov na liter. Je to jemné víno, cítiť v ňom nádych dubových sudov, v ktorých zrie niekoľko rokov.
Výrobcovia slovenského tokaja niekoľko rokov zápasili o uznanie značky. „Už sa to vyriešilo," vysvetľuje Hanko. „Tokaj je slovenské víno a zmenila sa aj legislatíva. Ľudia sa ešte pýtajú, či je to maďarské alebo slovenské, ale my používame názov tokaj."
Hrozno na tokaj rastie na východnom Slovensku v okolí Trebišova. Tokajské víno sa vyrába z troch odrôd muškát žltý, furmint a lipovina. „Každý výrobca si robí vlastný pomer, je to jeho výrobné tajomstvo. Naším hlavným produktom sú tokajské výbery troj až šesťputňové," skonštatoval Hanko.
Dunaj je víno vhodné pre archiváciu
Víno Dunaj - ročník 2009 je slovenský novošľachtenec. Vznikol z odrôd tramín červený a ventlín červený. Hrozno pochádza z malokarpatskej oblasti a z južného Slovenska. „Bobuľový výber sme nechali prekvasiť do sucha, má 15 percent alkoholu a tri mesiace bolo v barikovom sude.
Po tramíne je krásne voňavé korenisté, je to plné víno mohutné, koniec je krásne vanilkový, ktorý získal po pobyte v sude. Je vhodné pre archiváciu. Za tri - štyri roky získa zrelosť a za tých 5 rokov bude excelentné," chváli víno zástupca firmy Janoušek Pezinok Mário Polák. Ako dodáva, jeho chuť je veľmi výrazná, a tak sa hodí k výraznému jedlu.