Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Víťaz majstrovstiev zjedol dvadsaťdeväť slivkových gulí

Až dvadsaťdeväť slivkových gulí s makom musel zjesť dvadsaťtriročný Michal Chlebík, aby pokoril všetkých súperov počas Kopaničiarskych majstrovstiev v jedení slivkových gulí.

Michal Chlebík sa stal víťazom Kopaničiarskych majstrovstiev v jedení slivkových gulí.Michal Chlebík sa stal víťazom Kopaničiarskych majstrovstiev v jedení slivkových gulí. (Zdroj: MARTIN ŠIMOVEC)

MYJAVA. Dvanásť hladošov z celého Slovenska súperilo 25. septembra o titul šampióna v najrýchlejšom jedení tejto domácej špeciality. Už šiesty ročník podujatia prilákal za misy plné slivkových gulí aj dve súťažiace z domácej Myjavy a Brezovej pod Bradlom, či troch tanečníkov z Folklórneho súboru Kopaničiar. Víťazi jednotlivých kôl i majster kopaníc si domov odniesli polliter domácej jabĺčkovice.

Päť súťažných kôl rozhodlo o majstrovi kopaníc

Až päť kôl rozhodlo o celkovom víťazovi podujatia, ktoré sa konalo počas tradičného Michalského jarmoku. Do trojčlenného finále sa prebojovali súťažiaci, ktorí dominovali v troch kolách rozdelených podľa miesta bydliska. „V prvom kole štartovali súťažiaci žijúci mimo Myjavy, druhé kolo patrilo domácim a tretie kvalifikačné kolo obsadila zmiešaná skupina," prezradila organizátorka súťaže Vladimíra Jurenková.

Skryť Vypnúť reklamu

V základných skupinách mali súťažiaci určený čas na konzumáciu slivkových gúľ iba stodvadsať sekúnd. Počas nich Bratislavčan Michal zjedol 13 gúľ, Myjavčanka Zuzana 14 a Myjavčan Adam tiež 14 kúskov. Vo finále dostali dvojnásobný časový limit štyroch minút.

Na uľahčenie konzumácie mohli zapiť každé sústo hltom vody. Spestrením súťaže bol počas oddychového času jedácky výkon trojice tanečníkov súboru Kopaničiar, ktorých kolegovia s rešpektom povzbudzovali a tanečníčky im masírovali chrbty. „Máme ešte vystúpenie, tak opatrne," varovali ich hudobníci.

Rekord podujatia sa pokoriť nepodarilo

Napriek úsiliu všetkých jedákov sa rekord Kopaničiarskych majstrovstiev pokoriť nepodarilo. Ten vytvoril v roku 2009 Robo z Bardejova. V jeho žalúdku v minulom ročníku skončilo až 44 slivkových gulí. „V roku 2008 zjedol víťaz 21 slivkových gulí, v roku 2007 to bolo 28 a v roku 2006 tridsať guliek," informovala Jurenková.

Skryť Vypnúť reklamu

Víťazný Michal Chlebík z Bratislavy s 29 guľami sa tak zaradil k najlepším. „Už po prvom kole mi po pätnástich minútach oťažel žalúdok. Dúfam, že to so mnou dobre dopadne," usmial sa víťaz.

Na majstrovstvách sa zúčastnil už po tretíkrát a ťažil zo skúseností z predchádzajúcich ročníkov. „Robo bol minulý rok neprekonateľný. Najskôr vypľul kôstku, zjedol guľu a hneď to zapíjal vodou. Ale tesne po odchode z pódia to s ním dobre nedopadlo," zaspomínal si aktuálny víťaz.

Pred súťažou si dal pivo a ako prezradil, neodolal chutným raňajkám. Na prázdny žalúdok by údajne nepodal víťazný výkon. Michal slivkové gule obľubuje a cestu za víťazstvom mu nepokazila ani jedácka kríza. „Tá prišla po desiatej guli. Musel som zastaviť a už som mal pocit, že ďalšiu guľu do seba ani nedám," dodal.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 694
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 868
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 132
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 446
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 098
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 749
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 436
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 262
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 137
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 529
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Ilustračné foto.

Mesto Myjava adresovalo Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR list vo veci žiadosti o stanovisko k plánovanému otvoreniu škôl od 1. februára.

10m
Jozef Habánik, rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

Podpora excelentnosti a výskumu sú prioritami staronového rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozefa Habánika v novom štvorročnom funkčnom období.

8m
Ilustračná fotografia.

Zástupcovia šiestich klubov z krajských súťaží odpovedali na naše otázky.

1 h
Ilustračné foto

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

2 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

21 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

19 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

19 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?