MYJAVA. Pravá dedinská zabíjačka začala krátko po desiatej hodine na centrálnom námestí. Na pódium pred mestským úradom priviezli prasiatko vo váľove.
Kým dvojica mäsiarov prasa očistila, opálila, zmrznutých divákov zabávali folklóristi zo skupiny Kýčer a folklórneho seniorklubu Kopa. Podrobne komentovali aj všetky úkony, ktoré mäsiari robili. V štyroch kotloch pod pódiom vrela voda, ale pripravovali tu aj tradičnú kapustnicu a ďalšie zabíjačkové špeciality.
Tí, ktorí vydržali v mrazivej zime sledovať celé predstavenie, čakala odmena v podobe zabíjačkových pochúťok, pečienky s cibuľkou, klobások i jaterničiek. „Ako je zvykom, zabíjačkové špeciality sú zadarmo," povedal hovorca mesta Marek Hrin. Okrem nich, z tradičných jedál, ponúkali na námestí aj chlieb s oškvarkovou masťou i špecialitu kapustníky. Nechýbala ani varená pálenka, víno, punč.
Ako dodal hovorca, na zabíjačku padli dve prasiatka, jedno zabili a spracovali už v predstihu, aby bolo dosť suroviny na výrobky.
Podujatie bolo súčasťou projektu Vianoce v Myjave. Okrem programu, v ktorom vystúpili najmä folklórne súbory, mohli návštevníci nakupovať aj na trhoch v štylizovaných kopaničiarskych chalúpkach s typickými vianočným tovarom.