NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Kôš bedlí s dvadsaťpäťcentimetrovými klobúčikmi za jednu hodinu, osem kilogramov pôvabníc za tridsať minút, či tridsať centimetrov široké klobúčiky strmuľky inovaťovej. Považský Inovec, ktorý býva v takomto čase pokrytý vrstvou snehu, sa stal hubárskym rajom. Mladý hubár Lukáš Godál (22) podľahol tejto záľube už v detstve a za posledných päť rokov zdokumentoval všetky svoje úlovky na sedemnástich tisícoch nádherných fotografií.
Takmer ideálne podmienky pre rast húb
Počasie hubám praje. Teploty sa priblížili k pätnástim stupňom a tie huby milujú. „V minulosti som zažil huby už aj 15. decembra, keď bol napadnutý sneh. Dubáky rástli na dobre zaparenom južnom svahu s dostatkom vlahy. A minulý rok som deň pred Silvestrom dokonca nafotil muchotrávku červenú," prezradil Lukáš. Hubám prajú najmä noci bez mrazov a dostatok vlahy. Podľa Lukáša má na ne vplyv aj Mesiac. „Keď príde spln, za dva- tri dni je more húb. Mám pocit, že podporuje ich rast. V noci je v lese také svetlo, že sa dá v hore bez problémov chodiť," hovorí hubár. V tomto období sa darí najmä podpňovkám, hlivám, strmuľkám, pôvabniciam i bedliam. Na jednom zo stromov našiel dokonca obrovskú a efektnú rôsolovku zlatožltú, ktorú sa mu podarilo identifikovať až pomocou veľkého atlasu húb. Nájdu sa aj dubáky, či pečiarky. Jesť huby, ktoré sa objavia po roztopení snehovej prikrývky, však Lukáš neodporúča.
Krásne a zdravé huby práve v tomto období
Nájsť kusy s klobúkmi veľkými ako tanier vraj teraz nie je problém. „Sú teplé noci, hlodavce sú už pozaliezané, muchy a hmyz už takmer nelietajú, nikde nie sú larvy. Objavujú sa najzdravšie krásne huby," vysvetľuje mladý muž. Svoje „top" náleziská však prezradiť nechcel. Mnohé z nich mu ukázal otec, niektoré úrodné lokality, o ktorých nevie nik, objavil sám. „Aj v tomto týždni som bol na mieste, ktoré poznám iba ja. Našiel som tam hubové kráľovstvo," tešil sa Lukáš, ktorého rekordným nálezom je 33 plodníc hríba sosnového na ploche niekoľkých metrov v júni. Stále ho hnevajú ľudia, ktorí huby rozkopávajú a ničia a skutočnosť, že aj medzi niektorými kolegami panuje závisť. „Snažia sa predbehnúť i skrývať svoje úlovky do tašky za chrbtom. Nájdu sa aj takí, ktorí ani neodzdravia," sklamane povedal.
Huby treba vedieť aj dobre spracovať
Lukáš z húb v tomto období odporúča na konzumáciu aj strmuľku inovaťovú. „Veľmi chutí. Záleží na tom, ako sa pripraví. Je vhodná na zaváranie do octu alebo na tepelné spracovanie. Veľmi dobré sú z nej polievky či praženice. Ideálna je aj do gulášu i na usušenie. Je veľmi aromatická," poznamenal. Dubák je však podľa neho chuťovo neprekonateľný. Najlepší je vtedy, keď je usušený. Podľa Lukášovej mamy je ideálne v tomto období huby zmraziť. „Očistím ich, nakrájam na menšie kúsky a dám do mrazničky. Odtiaľ ich pridávam priamo do jedla. Dubákovú polievku mávame často. Skvelý je aj dubákový paprikáš," prezradila. Na hubách si však v tomto období radi pochutia aj diviaky, pre ktoré sú spestrením jesennej stravy.
Najjedovatejšia muchotrávka zelená v decembri už nerastie
Medzi hubármi sa hovorí o bežnom výskyte dubákov medzi muchotrávkami červenými. Lukáš túto zaujímavosť potvrdzuje aj fotkami. Jedovaté huby tu s dubákmi rastú ako jedna rodina. „Našiel som pred pár dňami aj štyri muchotrávky červené, ale boli už v zlom stave. Najjedovatejšie muchotrávky zelené v tomto období už nerastú. Sú zelenkasté s prstencom a dosť ťažko si ich pomýliť," dodal na margo jedovatých húb. Po náleze červených muchotrávok pred pár dňami márne veril v ich blízkosti aj v objav dubákov. Ďalšia z muchotrávok- cisárska sa v tomto čase už tiež nevyskytuje, nájsť sa dá iba do konca októbra. Na rozdiel od svojich kolegýň je jedlá a veľmi chutná, ale zákonom chránená. Žiaden z hubárov si na nej teda nezamaškrtí a pokuta za jej odtrhnutie je vyše 50 eur.