MYJAVA. Kopaničiarske majstrovstvá boli súčasťou programu na Michalskom jarmoku. Okrem nakupovania v predajných stánkoch a tradičných jarmočných atrakcií, si mohli návštevníci jarmoku zmerať svoje sily v jedení „slivkových gulí" s makom. „Myšlienka zorganizovať majstrovstvá vznikla z recesie. Náš región je predsa typický bohatou úrodou sliviek. A slivkové gule sú spomienkou na kuchyňu našich starých materí. Pod Tatrami majú majstrovstvá v jedení halušiek a my súťažíme v jedení „gulí". Majstrovstvá sa stali peknou tradíciou a návštevníci jarmoku sa na ne každoročne tešia," hovorí organizátor súťaže Michal Maliarik.
Hlavná súťaž prebiehala v troch kolách
Z nich postúpili víťazi do finále. Úlohou súťažiacich bolo za dve minúty zjesť čo najviac slivkových gulí. Dôkazom výkonu každého „jedáka" bol počet kôstok zo sliviek, ktoré zostali na tanieri. Mnohí súťažiaci boli už tradičnými účastníkmi, ktorí každoročne zlepšujú svoje výsledky. Jednou z nich bola i Jana z Myjavy, tradične jediná žena v súťaži. Podala úctyhodný výkon, ale zatiaľ sa jej nikdy nepodarilo „ prejesť" opačné pohlavie. Jaroslav z Kostolného sa do súťaže prihlásil po prvý raz. „Prišiel som skúsiť, či sú lepšie, ako robí moja manželka. Ale neboli," dodal s úsmevom.
Kopaničiarskym majstrom je Bardejovčan
Zo základných kôl postúpil Robo z Bardejova, ktorý zjedol 15 gulí, Štefan z Myjavy (10 gulí) a Martin z Myjavy (13 gulí). Vo finále súťažný čas zdvojnásobili. Suverénnym víťazom sa stal Robo. Na jarmok ho pozvali jeho známi. Vytvoril kopaničiarsky rekord, keď za štyri minúty zjedol neuveriteľných dvadsaťdeväť slivkových gulí. Okrem súťažných kôl organizátori pripravili i kolo „charitatívne", v ktorom sa mohli prísť najesť ľudia bez domova a kolo „kopaničiarske", kde súťažili členovia folklórneho súboru Kopaničiar. Príjemnou odmenou pre víťazov bola fľaša kvalitného destilátu z tohtoročnej „Koštofky páleného".