STARÁ TURÁ. "Historicky prvú priemyselnú výrobňu bryndze založil staroturiansky mäsiar a obchodník Ján Vagač v roku 1787 v Detve, kde sa aj zoznámil s výrobou bryndze a ovčích syrov. Dokázal nájsť technológiu a organizáciu veľkovýroby bryndze pri dodržaní prísnych hygienických opatrení," povedal hovorca mesta Stará Turá Ján Mikláš s tým, že bryndza si vďaka staroturianskemu rodákovi našla cestu aj do Bratislavy, Viedne a Budapešti a stala sa vyhľadávaným doplnkom výživy.
Podľa jeho slov päť generácií bryndziarskeho klanu Vagačovcov odchádzalo celých 120 rokov vždy na jar zo Starej Turej do Detvy a iných obcí vyrábať bryndzu, aby sa na jeseň do Starej Turej po mitre vracali.
Neoceniteľný prínos Jána Vagača k rozvoju bryndziarstva na Slovensku ocenili aj predstavitelia miest Stará Turá a Detva a ďalší hostia. Predseda Cechu bryndziarov na Slovensku Ján Keresteš vyzdvihol význam diela Jána Vagača pre slovenské bryndziarstvo a primátorka Starej Turej zdôraznila význam umiestnenia pamätnej tabule, ktorá je výrazom vďaky a prejav trvalej úcty významnému rodákovi.