TRENČÍN. Telá uhynutých zvierat, s ktorými sa príroda v minulosti vedela vysporiadať aj sama, sa pre mestského človeka stali problémom. Nežiaduci zápach i riziko šírenia najrôznejších chorôb neumožňujú, aby si s nimi poradil čas.
Uhynuté zvieratá z chovov i zdochliny z okrajov ciest končia najčastejšie v kafilérii. Domácich miláčikov zvyknú ľudia pochovať v záhrade, aj keď to nie je v súlade so zákonom.
Mesto sa poistilo zmluvne
Uhynuté zvieratá, ktoré nemajú majiteľa, by mali ľudia nahlasovať mestskej polícii. Tá ich buď vyzdvihne a prevezie do kontajnera v karanténnej stanici, alebo k nim rovno privolá pracovníkov špecializovanej firmy.
„Mesto má uzatvorenú zmluvu so spoločnosťou Asanácia, ktorá zabezpečí na základe objednávky odvoz a neškodné odstránenie všetkých živočíšnych vedľajších produktov," povedala Martina Dušová z kancelárie primátora Trenčína. Za túto službu mesto platí štyridsať centov bez DPH za kilogram, minulý rok celkovo odviezlo 87 kilogramov živočíšnej hmoty. Podľa Dušovej sa najčastejšie jedná o telá psov a mačiek, k divým zvieratám privolávajú príslušníkov poľovníckych združení.
Psí cintorín v Trenčíne nie je
Chúlostivejšie je nakladanie s telami uhynutých psov a mačiek, ktoré prežili svoj život s človekom. „Je pre nás ako člen rodiny. Neviem si predstaviť, že by sme ho len tak nechali spáliť niekde v kafilérii," povedala Simona, majiteľka krátkosrstého jazvečíka. Podobne ako iní majitelia, svojich predošlých psov pochovala v záhrade. Jediný psí cintorín je zatiaľ v obci Šútovce pri Prievidzi, pochovávanie zvierat na mestských pozemkoch je nelegálne. „Problém so psím cintorínom sme v Trenčíne neriešili a podľa všetkého si ľudia svojich miláčikov pochovávajú individuálne, každý podľa svojich možností," povedal Petr Vojtěch, zástupca náčelníka Mestskej polície v Trenčíne.
Zvieracie produkty pridávajú do mydiel
Telá uhynutých zvierat spracúvajú v kafilérii v Žiline. Najprv ich varia v tlakovom kotle, aby odstránili nebezpečné mikroorganizmy. „Výška teploty i tlak sú stanovené zákonom. Po uvarení vznikne ako medziprodukt kaša, z ktorej treba odpariť prebytočnú vlhkosť," povedal Jozef Orčík, konateľ spoločnosti VAS, ktorá kafilériu prevádzkuje. Kaša sa následne lisuje a rozdeľuje na nemastnú a tukovú zložku. Kafilerický tuk v Žiline spaľujú, inde ho však zvyknú predávať aj na priemyselné spracovanie. Používa sa tak ako prísada do mydiel či pracích práškov. „Mäsokostnú múčku dodávame do cementárne v Ladcoch. Tam ju spaľujú a teda využívajú ako energetické médium," povedal Orčík.