Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Slováci nežiadajú od reštaurácií kvalitu, tie sa tomu prispôsobujú

V Trenčíne sa stretli kuchárski majstri z renomovaných reštaurácií a hotelov. Oslavovali tu deň svojho patróna svätého Vavrinca a ponúkali „nové chute".

V Trenčíne varili a ponúkali "nové chute" šestnásti kuchári zo známych slovenských hotelov a reštaurácií.V Trenčíne varili a ponúkali "nové chute" šestnásti kuchári zo známych slovenských hotelov a reštaurácií. (Zdroj: ĽUBOSLAVA SEDLÁKOVÁ)

V Trenčíne sa stretli kuchárski majstri z renomovaných reštaurácií a hotelov. Oslavovali tu deň svojho patróna svätého Vavrinca a ponúkali „nové chute."

TRENČÍN. Podľa manažéra tému kuchárov, združených v Gourmet klube Jaroslava Ertla sú Slováci národ konzervatívnym. Preto cieľom akcie bolo ponúknuť ľuďom nové chute a dať im vyskúšať jedlá, ktoré bežne v reštaurácii nedostanú. V sobotu 15. augusta na Štúrovom námestí mohli návštevníci ochutnať zázvorovú zemiakovú kašu, či šafránové rizoto. Ponuku dopĺňali jedlá z králičieho, jahňacieho mäsa, nechýbali ryby, hydina. „Chceme aj vzdelávať ľudí, aby si v reštaurácii nedávali stále tie isté jedlá, ale ak sú v ponuke novinky, aby ich vyskúšali.

Skryť Vypnúť reklamu

Reštaurácie nejdú do rizika

Podľa neho však ani mnohé reštaurácie nejdú do rizika, aby okrem zaužívaných jedál ponúkali niečo iné. Radšej sa prispôsobujú zákazníkom a varia osvedčené jedlá, ktoré sa minú. „U nás je to o odvahe, aby zaradili nové chute, nové jedlá," tvrdí. V zahraničí sa s novým jedálnym lístkom robí aj odveta, prezentácia noviniek rôznymi spôsobmi, nechýbajú fotografie jedál. „Mnohé jedálne lístky sú, podľa neho, zle nafotené a to, čo dostane zákazník na tanieri nie je rovnaké ako na fotke. Slováci nie sú v gastronómii tak zdatní ako ľudia v zahraničí a nežiadajú od reštaurácií kvalitu," konštatuje.

V Trenčíne oslavovali kuchári a cukrári po prvý raz

Podujatie sa koná po štvrtýkrát, doteraz bývalo v Bardejove, v Trenčíne oslavujú kuchári a cukrári prvý raz, hoci v združení nie je žiadny kuchár z Trenčína. „Nemáme Trenčín zmapovaný z hľadiska ponuky stravy v reštauráciách," povedal Ertl na margo úrovne trenčianskych podnikov.

Skryť Vypnúť reklamu

Už hotové jedlá ako napríklad králičí konfit, ratatouille, jahňačie pečené, kačacie prsia, rôzne sladkosti ponúkali na námestí šestnásti kuchári z hotelov a reštaurácií z celého Slovenska. Jedlá už boli hotové, ale kuchári sa ukázali aj v akcii a „naživo". Predviedli prípravu napríklad rýchlej rybacej polievky a učili správne otvárať ustrice. „Sú to všetko iné veci ako dostanú ľudia v reštauráciách, zastavujú sa pri nás, pýtajú sa na recepty, spôsob prípravy," hovorí Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro, známy aj z pravidelného varenia v televízii.

Ako dodal, medzi členmi klubu sú všetko známi kuchári z podnikov vyššej kvality, mnohí majú skúsenosti zo zahraničia. Na takejto akcii môžu verejnosti ukázať svoje umenie a zručnosť. Podľa Artza sa situácia v presadzovaní nových trendov do gastronómie už zmenila a napríklad sa podarilo sa dostať do ponuky čerstvé ryby. „Zvýšil sa aj dopyt po jahňacom, či králičom mäse. Vracajú sa tradičné slovenské suroviny ako napríklad cícer. Trendom sa stáva slovenská kuchyňa v modernom štýle," dodal Artz.

Skryť Vypnúť reklamu

Stať sa kuchárom bola kedysi z núdze cnosť

Kuchárske remeslo v spoločenskom uznaní u nás ešte zaostáva za svetom. „V minulosti bola ísť za kuchár z núdze cnosť. Skončil buď niekde v závodnom stravovaní, alebo hotelových komplexoch.

Vo svete je to opačne. Kuchárov si považujú. Ten, kto je dobrý a má meno, udáva tón. V gastronómii je kuchár dominantný a vie, čo má robiť, nepotrebuje žiadne odporúčanie. U nás je však každý kuchár, každý varí a pozná nejaký recept. Stále sa niekto montuje do varenia a rozpráva ako by to malo vyzerať," hovorí Ertl.

Adeptom na kuchárov odporúča, aby, ak sa chcú presadiť, ovládali aspoň dva svetové jazyky, najlepšie angličtinu a francúzštinu a pokračovali v štúdiu na nejakej kuchárskej akadémii vo svete. „Takýto sa však už nevráti na Slovensko," dodal.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 099
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 332
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 567
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 966
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 758
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 656
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 848
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 756
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 621
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 952
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Za útok na verejného činiteľa hrozí až doživotie

Policajti z Trenčína obvinili 21-ročnú ženu z okresu Trenčín za obzvlášť závažný zločin útoku na verejného činiteľa.

FOTO: Obyvateľov v Bánovciach nad Bebravou začali plošne testovať

Obyvateľov ulice K nemocnici v Bánovciach nad Bebravou začali v utorok ráno plošne testovať na nový koronavírus.

Testovanie na nový koronavírus v Bánovciach nad Bebravou.

Pre celoplošné testovanie vytvoria 19 odberových miest

Dubnická radnica vyčlenila na celoplošné testovanie 19 odberových miest.

Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Pribudlo 901 prípadov, najviac z nich v Trenčianskom kraji

Na Slovensku za pondelok pribudlo 901 ľudí pozitívne testovaných na nový typ koronavírusu.

Celoplošné testovanie na Covid-19 v Bratislave.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?