Sobota, 15. máj, 2021 | Meniny má ŽofiaKrížovkyKrížovky

Slováci nežiadajú od reštaurácií kvalitu, tie sa tomu prispôsobujú

V Trenčíne sa stretli kuchárski majstri z renomovaných reštaurácií a hotelov. Oslavovali tu deň svojho patróna svätého Vavrinca a ponúkali „nové chute".

V Trenčíne varili a ponúkali "nové chute" šestnásti kuchári zo známych slovenských hotelov a reštaurácií.V Trenčíne varili a ponúkali "nové chute" šestnásti kuchári zo známych slovenských hotelov a reštaurácií. (Zdroj: ĽUBOSLAVA SEDLÁKOVÁ)

V Trenčíne sa stretli kuchárski majstri z renomovaných reštaurácií a hotelov. Oslavovali tu deň svojho patróna svätého Vavrinca a ponúkali „nové chute."

TRENČÍN. Podľa manažéra tému kuchárov, združených v Gourmet klube Jaroslava Ertla sú Slováci národ konzervatívnym. Preto cieľom akcie bolo ponúknuť ľuďom nové chute a dať im vyskúšať jedlá, ktoré bežne v reštaurácii nedostanú. V sobotu 15. augusta na Štúrovom námestí mohli návštevníci ochutnať zázvorovú zemiakovú kašu, či šafránové rizoto. Ponuku dopĺňali jedlá z králičieho, jahňacieho mäsa, nechýbali ryby, hydina. „Chceme aj vzdelávať ľudí, aby si v reštaurácii nedávali stále tie isté jedlá, ale ak sú v ponuke novinky, aby ich vyskúšali.

Skryť Vypnúť reklamu

Reštaurácie nejdú do rizika

Podľa neho však ani mnohé reštaurácie nejdú do rizika, aby okrem zaužívaných jedál ponúkali niečo iné. Radšej sa prispôsobujú zákazníkom a varia osvedčené jedlá, ktoré sa minú. „U nás je to o odvahe, aby zaradili nové chute, nové jedlá," tvrdí. V zahraničí sa s novým jedálnym lístkom robí aj odveta, prezentácia noviniek rôznymi spôsobmi, nechýbajú fotografie jedál. „Mnohé jedálne lístky sú, podľa neho, zle nafotené a to, čo dostane zákazník na tanieri nie je rovnaké ako na fotke. Slováci nie sú v gastronómii tak zdatní ako ľudia v zahraničí a nežiadajú od reštaurácií kvalitu," konštatuje.

V Trenčíne oslavovali kuchári a cukrári po prvý raz

Podujatie sa koná po štvrtýkrát, doteraz bývalo v Bardejove, v Trenčíne oslavujú kuchári a cukrári prvý raz, hoci v združení nie je žiadny kuchár z Trenčína. „Nemáme Trenčín zmapovaný z hľadiska ponuky stravy v reštauráciách," povedal Ertl na margo úrovne trenčianskych podnikov.

Skryť Vypnúť reklamu

Už hotové jedlá ako napríklad králičí konfit, ratatouille, jahňačie pečené, kačacie prsia, rôzne sladkosti ponúkali na námestí šestnásti kuchári z hotelov a reštaurácií z celého Slovenska. Jedlá už boli hotové, ale kuchári sa ukázali aj v akcii a „naživo". Predviedli prípravu napríklad rýchlej rybacej polievky a učili správne otvárať ustrice. „Sú to všetko iné veci ako dostanú ľudia v reštauráciách, zastavujú sa pri nás, pýtajú sa na recepty, spôsob prípravy," hovorí Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro, známy aj z pravidelného varenia v televízii.

Ako dodal, medzi členmi klubu sú všetko známi kuchári z podnikov vyššej kvality, mnohí majú skúsenosti zo zahraničia. Na takejto akcii môžu verejnosti ukázať svoje umenie a zručnosť. Podľa Artza sa situácia v presadzovaní nových trendov do gastronómie už zmenila a napríklad sa podarilo sa dostať do ponuky čerstvé ryby. „Zvýšil sa aj dopyt po jahňacom, či králičom mäse. Vracajú sa tradičné slovenské suroviny ako napríklad cícer. Trendom sa stáva slovenská kuchyňa v modernom štýle," dodal Artz.

Skryť Vypnúť reklamu

Stať sa kuchárom bola kedysi z núdze cnosť

Kuchárske remeslo v spoločenskom uznaní u nás ešte zaostáva za svetom. „V minulosti bola ísť za kuchár z núdze cnosť. Skončil buď niekde v závodnom stravovaní, alebo hotelových komplexoch.

Vo svete je to opačne. Kuchárov si považujú. Ten, kto je dobrý a má meno, udáva tón. V gastronómii je kuchár dominantný a vie, čo má robiť, nepotrebuje žiadne odporúčanie. U nás je však každý kuchár, každý varí a pozná nejaký recept. Stále sa niekto montuje do varenia a rozpráva ako by to malo vyzerať," hovorí Ertl.

Adeptom na kuchárov odporúča, aby, ak sa chcú presadiť, ovládali aspoň dva svetové jazyky, najlepšie angličtinu a francúzštinu a pokračovali v štúdiu na nejakej kuchárskej akadémii vo svete. „Takýto sa však už nevráti na Slovensko," dodal.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  2. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  3. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  4. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  5. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  6. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  7. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  8. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  9. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  10. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  1. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  2. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  3. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  4. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  5. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  6. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  8. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  9. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  10. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 15 734
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 11 779
  3. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 9 788
  4. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 9 490
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 568
  6. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 6 941
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 6 808
  8. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 198
  9. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 5 603
  10. Hľadáte firmu na predaj? Poradíme vám, ako ju nájsť 5 594
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Otto Häusler.

Vo veku nedožitých 97 rokov zomrel 12. mája Otto Häusler.

9 h
Dopravná nehoda pri obci Krajné.

Včera sa pri obci Krajné stala dopravná nehoda. Osobné auto sa prevrátilo na strechu.

12 h
Auto skončilo mimo cesty.

Včera v noci sa v Nemšovej smerom na Borčice stala dopravná nehoda.

12 h

Na cestách Trenčianskeho kraja sa za štyri mesiace roka 2021 stalo 257 dopravných nehôd, pri ktorých traja ľudia prišli o život, desať sa ťažko zranilo a ďalších 78 utrpelo ľahké zranenia.

16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Medvedica s dvomi malými prechádzala cez pole.

13. máj

Nad mestom sa šíri čierny dym. Oheň hasia hasiči z Levíc a Vrábeľ.

12 h

Ligová licencia pre budúcu sezónu? Vraj určite áno!

13. máj

Miloš Jeseňák, primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice Martin, tvrdí, že očkovanie je jediná cesta k zlepšeniu situácie. Bez neho môžeme rátať s ďalšou vlnou.

13. máj

Už ste čítali?