Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Slováci nežiadajú od reštaurácií kvalitu, tie sa tomu prispôsobujú

V Trenčíne sa stretli kuchárski majstri z renomovaných reštaurácií a hotelov. Oslavovali tu deň svojho patróna svätého Vavrinca a ponúkali „nové chute".

V Trenčíne varili a ponúkali "nové chute" šestnásti kuchári zo známych slovenských hotelov a reštaurácií.V Trenčíne varili a ponúkali "nové chute" šestnásti kuchári zo známych slovenských hotelov a reštaurácií. (Zdroj: ĽUBOSLAVA SEDLÁKOVÁ)

V Trenčíne sa stretli kuchárski majstri z renomovaných reštaurácií a hotelov. Oslavovali tu deň svojho patróna svätého Vavrinca a ponúkali „nové chute."

TRENČÍN. Podľa manažéra tému kuchárov, združených v Gourmet klube Jaroslava Ertla sú Slováci národ konzervatívnym. Preto cieľom akcie bolo ponúknuť ľuďom nové chute a dať im vyskúšať jedlá, ktoré bežne v reštaurácii nedostanú. V sobotu 15. augusta na Štúrovom námestí mohli návštevníci ochutnať zázvorovú zemiakovú kašu, či šafránové rizoto. Ponuku dopĺňali jedlá z králičieho, jahňacieho mäsa, nechýbali ryby, hydina. „Chceme aj vzdelávať ľudí, aby si v reštaurácii nedávali stále tie isté jedlá, ale ak sú v ponuke novinky, aby ich vyskúšali.

SkryťVypnúť reklamu

Reštaurácie nejdú do rizika

Podľa neho však ani mnohé reštaurácie nejdú do rizika, aby okrem zaužívaných jedál ponúkali niečo iné. Radšej sa prispôsobujú zákazníkom a varia osvedčené jedlá, ktoré sa minú. „U nás je to o odvahe, aby zaradili nové chute, nové jedlá," tvrdí. V zahraničí sa s novým jedálnym lístkom robí aj odveta, prezentácia noviniek rôznymi spôsobmi, nechýbajú fotografie jedál. „Mnohé jedálne lístky sú, podľa neho, zle nafotené a to, čo dostane zákazník na tanieri nie je rovnaké ako na fotke. Slováci nie sú v gastronómii tak zdatní ako ľudia v zahraničí a nežiadajú od reštaurácií kvalitu," konštatuje.

V Trenčíne oslavovali kuchári a cukrári po prvý raz

Podujatie sa koná po štvrtýkrát, doteraz bývalo v Bardejove, v Trenčíne oslavujú kuchári a cukrári prvý raz, hoci v združení nie je žiadny kuchár z Trenčína. „Nemáme Trenčín zmapovaný z hľadiska ponuky stravy v reštauráciách," povedal Ertl na margo úrovne trenčianskych podnikov.

SkryťVypnúť reklamu

Už hotové jedlá ako napríklad králičí konfit, ratatouille, jahňačie pečené, kačacie prsia, rôzne sladkosti ponúkali na námestí šestnásti kuchári z hotelov a reštaurácií z celého Slovenska. Jedlá už boli hotové, ale kuchári sa ukázali aj v akcii a „naživo". Predviedli prípravu napríklad rýchlej rybacej polievky a učili správne otvárať ustrice. „Sú to všetko iné veci ako dostanú ľudia v reštauráciách, zastavujú sa pri nás, pýtajú sa na recepty, spôsob prípravy," hovorí Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro, známy aj z pravidelného varenia v televízii.

Ako dodal, medzi členmi klubu sú všetko známi kuchári z podnikov vyššej kvality, mnohí majú skúsenosti zo zahraničia. Na takejto akcii môžu verejnosti ukázať svoje umenie a zručnosť. Podľa Artza sa situácia v presadzovaní nových trendov do gastronómie už zmenila a napríklad sa podarilo sa dostať do ponuky čerstvé ryby. „Zvýšil sa aj dopyt po jahňacom, či králičom mäse. Vracajú sa tradičné slovenské suroviny ako napríklad cícer. Trendom sa stáva slovenská kuchyňa v modernom štýle," dodal Artz.

SkryťVypnúť reklamu

Stať sa kuchárom bola kedysi z núdze cnosť

Kuchárske remeslo v spoločenskom uznaní u nás ešte zaostáva za svetom. „V minulosti bola ísť za kuchár z núdze cnosť. Skončil buď niekde v závodnom stravovaní, alebo hotelových komplexoch.

Vo svete je to opačne. Kuchárov si považujú. Ten, kto je dobrý a má meno, udáva tón. V gastronómii je kuchár dominantný a vie, čo má robiť, nepotrebuje žiadne odporúčanie. U nás je však každý kuchár, každý varí a pozná nejaký recept. Stále sa niekto montuje do varenia a rozpráva ako by to malo vyzerať," hovorí Ertl.

Adeptom na kuchárov odporúča, aby, ak sa chcú presadiť, ovládali aspoň dva svetové jazyky, najlepšie angličtinu a francúzštinu a pokračovali v štúdiu na nejakej kuchárskej akadémii vo svete. „Takýto sa však už nevráti na Slovensko," dodal.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. LAMINA PREŠOV pokrýva strechy a fasády už 33 rokov
  2. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  3. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  4. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  5. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  6. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  7. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  8. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  1. ZŠ v Moldave nad Bodvou bola súčasťou projektu ENGIE Eco školy
  2. Zelenší dvor pre ZŠ Hviezdoslava vďaka projektu ENGIE Eco školy
  3. Príďte si vychutnať výstavu ilustrácií pre deti
  4. Liptovský Mikuláš: V našom meste pes neskapal
  5. LAMINA PREŠOV pokrýva strechy a fasády už 33 rokov
  6. Prečo potrebujeme udržateľné riešenia v oblasti mobility?
  7. Gestačný diabetes mellitus
  8. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  1. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 4 987
  2. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 3 854
  3. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 3 183
  4. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 2 255
  5. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 1 894
  6. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 633
  7. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja 1 016
  8. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely 905

Blogy SME

  1. Inštitút strategických politík: Podnestersko sa môže stať novým frontom v agresii Ruska proti Ukrajine
  2. Michal Rodziňák: VC Španielska F1: Začína byť horúco
  3. Martina Kotúčová: Americké sebevědomí
  4. Ján Valchár: Zombíci, Skywalkeri a Terminátori na Ukrajine alebo Je máj, dajte nám ryžu!
  5. ADRA Slovensko: Projekt potravinovej sebestačnosti v Ugande v plnom prúde
  6. Irena Šimuneková: Ihráčske kamenné more
  7. Richard Rychtarech: Berlin calling
  8. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 11 366
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 6 441
  3. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 393
  4. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 5 705
  5. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 2 910
  6. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 2 716
  7. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 2 537
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925) 2 343
  1. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  2. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  5. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  7. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  8. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

O sociálny šatník sa stará aj dobrovoľníčka Otília Divilková.

V sociálnom šatníku na Soblahovskej ulici v Trenčíne chýba najmä bielizeň.


TASR 5 h
Čachtice (v bielom) si poradili s Hrašným.

Prehľad výsledkov, komentárov a tabuliek VIII. líg.


6 h
Brezová (v ružovom) privítala Pobedim.

Prehľad výsledkov, komentárov, tabuliek a TOP hráčov zápasov zo VII. líg.


6 h

V aktuálnom čísle taktiež nájdete 32-stranový časopis s úlohami pre deti.


11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Inštitút strategických politík: Podnestersko sa môže stať novým frontom v agresii Ruska proti Ukrajine
  2. Michal Rodziňák: VC Španielska F1: Začína byť horúco
  3. Martina Kotúčová: Americké sebevědomí
  4. Ján Valchár: Zombíci, Skywalkeri a Terminátori na Ukrajine alebo Je máj, dajte nám ryžu!
  5. ADRA Slovensko: Projekt potravinovej sebestačnosti v Ugande v plnom prúde
  6. Irena Šimuneková: Ihráčske kamenné more
  7. Richard Rychtarech: Berlin calling
  8. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 11 366
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 6 441
  3. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 393
  4. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 5 705
  5. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 2 910
  6. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 2 716
  7. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 2 537
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925) 2 343
  1. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  2. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  5. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  7. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  8. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu