MYJAVA. Históriu a tradície si cez víkend 15.-16. augusta pripomenuli na Dožinkových slávnostiach v Turej Lúke. V miestnej časti mesta Myjava sa podujatie tradičnej kultúry konalo už tretí rok. Dožinky tento rok pripravilo mesto podľa hovorcu Myjavy Mareka Hrina aj v spolupráci s moravskou obcou Dolní Němčí. „Dožinkové slávnosti organizuje centrum Tradičnej kultúry v Myjave a nezisková organizácia Rozvoj cestovného ruchu Myjavských kopaníc. Podujatie sme pripravili a vymysleli práve kvôli tomu, aby ľudia mali možnosť sa nielen pozerať na jednotlivé programy, ale aby mohli aj priamo zažiť činnosti a roboty, ktoré sa kedysi robievali. Dnes už to málokto zažije na poli," povedala Lenka Konečná z Centra tradičnej kultúry.
Novinkou na tohtoročných slávnostiach bol aj Dožinkový jarmek s ľudovoumeleckými výrobkami a ochutnávka tradičných jedál. Program slávností prebiehal na troch miestach. V centre Turej Lúky bol pre návštevníkov pripravený jarmok, v areáli Padelky sa konalo vystúpenie folklórnych súborov. Okrem detského foklórneho súboru Kopaničiarik sa predstavili súbory Kopaničiar z Myjavy, Dolněmčan z Dolního Němčí a Zobor z Nitry. Tí vystúpili v pásme „Na poli vrtkí a f tanci hipkí". Po skončení kultúrneho programu sa folklórne súbory v sprievode presunuli do Gazdovského dvora, kde po skončenej žatve odovzdali gazdovi dožinkové vence, ktoré spoločne vyrobili. V Gazdovskom dvore potom pokračovala Dožinková zábava.
Na poli pomáhala aj tradičná mláťačka
Spestrením programu bola výstava historických i súčasných poľnohospodárskych strojov, gurmánske hody, detské tvorivé dielne, ukážky tradičných ľudových remesiel a ukážky tradičnej žatvy a mlatby. Okrem ručného mlátenia predviedli na poli aj tradičnú mláťačku. „My tu máme modernejšiu mláťačku, ktorá už oddeľuje zrno od pliev. Kedysi nečistili obilie, len nahrubo omlátili a muselo sa to potom ešte čistiť. Na tejto je hore bubon, kam sa hádžu snopy, klas sa tým bubnom omláti, padá cez riečice dolu, plevy vyfukuje zvlášť a vyčistí tak obilie, ktoré ide do mechov," vysvetlil princíp mlátenia folklorista Janko Belanský.
Ukážky tradičnej mlatby prilákali na pole rôzne vekové kategórie. Niektorí mladší diváci videli žatvu prvý raz, starší si zasa spomínali na svoje detstvo, či mladosť. „Najviac sa mi páčilo to kosenie, ale aj mláťačka je zaujímavá. Ešte som to nevidela," povedala štrnásťročná Michaela z Nového Mesta nad Váhom. „Takúto mláťačku sme mali doma. Ja som chodievala s otcom na pole. On chodil popredu a kosil a ja som po ňom zbierala nakosené obilie. Z toho sme vyrobili snopy, ktoré sa uložili do krížov. Potom prišli s vozom a odviezli ich domov alebo prišli rovno s mláťačkou. To obilie strašne pichalo, preto oni mávali to lanové oblečenie. Ja som chcela byť len v plavkách, ale nedalo sa to," povedala 54-ročná Valéria zo Starej Turej.
Tradičnú žatvu mohli nielen vidieť, ale si aj vyskúšať
Veľmi obľúbenou súčasťou Dožinkových slávností je podľa Lenky Konečnej súťaž v kosení Kosí Jano, mláti Palo. „Minulé roky sa nám do súťaže prihlásilo iba niekoľko koscov, tento rok ich bolo toľko, že sme ani nemali také veľké pole. Ľudí to zaujíma stále viac. Páči sa im najmä to, že si to môžu manuálne vyskúšať a spoznať, ako sa kedysi na poli robilo a čo všetko s tým súviselo," povedala Konečná. Do súťaže sa hlásili podľa nej väčšinou dospelí muži, ale prišli aj chlapci, ktorí si chceli vyskúšať, ako sa kosí. „Hodnotili sme nielen to, ako rýchlo kosili, ale aj kto nakosil najkrajšie, najlepšie a najkvalitnejšie, aby sa ženám zbožie ľahko odoberalo," dodala Konečná.
Víkendový program zakončili v nedeľu dožinkovou krojovou slávnosťou a poďakovaním za dobrú žatvu.